23.09.03. Cirkus - DA, životinjske točke - NE!

| More

Povodom gostovanja cirkusa sa životinjama u Varaždinu Prijatelji životinja poručuju: CIRKUS DA, ŽIVOTINJSKE TOČKE NE!

Zato što vjerujemo da životinje u cirkusu pate i da bi umjesto u kavezima trebale biti na slobodi udruga će organizirati prosvjede ispred samog cirkusa, prije početaka predstava. Prvi prosvjed organizirat ćemo prije premijere, u utorak, 23. rujna u 17 sati.

Molimo vas da se odazovete pozivu i prisustvujete na prosvjedu Udruge.

Balansiranje na užetu i gorući obruči nisu zabava!

'Ne slažemo se s time da se životinje dresiraju kako bi izvodile trikove. Više volimo taj posao dati ljudskim bićima', rekao je Pierre Parisien iz obnovljene skupine Cirque du Soleil iz Quebeca koja je razvila cirkusku renesansu širom svijeta. 'To su životinje, a ne izvođači. Morale bi biti u džungli', rekao je artistički direktor te skupine. 'Ne slažemo se s načinom na koji se životinje dresiraju i nisam siguran da slonovi i tigrovi pola života moraju provesti u kavezu i izvoditi trikove širom svijeta', kazao je. 'Više nikada nećemo imati životinje u našim predstavama', dodao je.

Zašto uopće netko smatra životinjske točke zabavnim? Zašto je zabavno gledati izmučene zatočene životinje kako izvode neprirodne točke?

Životinje u cirkusima se većinu svojih života drže u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili pak u svojim prijevoznim vozilima. Hrana i voda su im uskraćivani da bi se izbjegao nered. Okovane, zatvorene, izgubljene, a često i pod sedativima 90% svog vremena čekaju dresuru ili izvođenje predstave. Bičevi, električne palice i drugi 'alati' su često korišteni da bi ih se natjeralo da izvode predstave. Ne zaboravimo da je riječ o divljim životinjama koje prirodno nisu navikle na putovanja, različite klime, izvođenja točaka i zatočeništvo.

Prevoze se u premalenim kamionima, bez obzira na hladnoću ili vrućinu te bez obzira na prirodne potrebe. Npr. slonovi koji u prirodi prolaze i do 30 kilometara na dan okovani su lancima u šatorima usred zime ili zatvoreni u kamionima usred ljetnih vrućina po cijele dane. Samo u Hrvatskoj cirkus će proputovati cijelu zemlju, odnosno preko 20 gradova.

Njihovi životi pretvoreni su u moru, a njihova jedina svrha je 'zabavljati' posjetitelje cirkusa. Ali onima koji imaju i srce uz oči jasno je da patnja životinja nije zabavna.

Ako mogu Beč i Venecija može i Varaždin

Gradonačelniku Ivanu Čehoku i Gradskom poglavarstvu upućen je zahtjev za zabranom nastupa cirkusa sa životinjskim točkama, kao što je to slučaj u brojnim svjetskim gradovima. Preko 50% britanskih općina zabranjuje nastup takvim cirkusima, mnogi gradovi zapadnoeuropskih zemalja također, uz Izrael, SAD i gradove drugih država.

Nama geografski najbliži gradovi koji zabranjuju nastup cirkusima sa životinjskim točkama su Beč i Venecija. Ako je s cirkusima koji koriste životinje sve u redu zašto ih u svijetu zabranjuju? I zašto talijanski cirkus poput ovog na primjer ne nastupa u Veneciji koja je također jedan od gradova gdje su takvi cirkusi zabranjeni?

Stoga je Gradu Varaždinu poslan zahtjev da se uvede zabrana nastupa takvim cirkusima, a isti zahtjev u ime Udruge poslan je u dvadesetak većih gradova u Hrvatskoj. Do sada, na žalost, nije dobiven odgovor ni iz jednog grada, a kao što vidimo cirkus bez problema dobiva sve dozvole. Zahtjev ponavljamo i prilikom ovog gostovanja.

Peticija za zabranu nastupa cirkusa sa životinjskim točkama potpisuje se u svim gradovima gdje postoje podružnice Prijatelja životinja, kao i na Internet stranicama Udruge www.prijatelji-zivotinja.hr te će biti predana gradskim vijećima u sklopu zahtjeva za zabranu cirkusa.

Pozivamo sve medije i pojedince koji shvaćaju koliko je težak život životinja u cirkusu da iskažu svoje protivljenje životinjskim točkama u cirkusu i da učine koliko mogu kako bi pozvali javnost da ne podržava jad i bijedu cirkuskih životinja. Putem svojih medija pošaljite poruku bojkota ovog cirkusa! Pomognite životinjama - spriječite njihovu patnju!

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting