15.11.23. "Godinama pišemo peticije, ponekad ne bude ni jedan prilog koji mogu uzeti - dosta je bilo!"

| More

Predstavljeni rezultati ankete o opcijama veganskih obroka u studentskim menzama

- Anketu ispunilo više od 1000 studenata: „Više zdravije hrane, popis sastojaka i veganske opcije u menze!”

Udruga Prijatelji životinja provela je anketu o opcijama veganskih obroka u studentskim menzama i domovima. Sudjelovalo je nešto više od 1000 studenata sa svih sveučilišta u Hrvatskoj, kao i studenti s pet veleučilišta. Dobiveni podaci potvrđuju iskustva Udruge u komunikaciji sa studentima koji se javljaju i žale na nepostojanje veganskih opcija te nerazumijevanje i neznanje osoblja.

Premali izbor, nikakve veganske opcije, needuciranost osoblja, nezdrava i loša ponuda – glavne su primjedbe koje dominiraju u odgovorima. Studenti su općenito izrazili želju za više nutritivnih i ukusnih jela poput variva od graha, leće ili slanutka namijenjenih svima, da se ne stavljaju jaja i mlijeko gdje stvarno nisu potrebni, da se omogući veća sloboda kombiniranja kako se hrana ne bi bacala, češća obična jela od žitarica, mahunarki i povrća koja bi jeli svi, neovisno o načinu prehrane, a koja bi ujedno bila zdravija i ekološkija.

Čak 92 % ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija, od kojih bi njih 68 % veganska jela konzumiralo redovito ili povremeno. Slični podaci dobiveni su što se tiče isprobavanja veganskih obroka – 85 % njih bi isprobalo. Zanimljivo je i da bi 57 % studenata uzelo veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.

Od razloga za konzumaciju veganskih obroka prevladavaju etički razlozi (52,3 %), potom ih slijede zdravstvene dobrobiti (50,1 %) i zabrinutost za okoliš (39,4 %).

Iz udruge Prijatelji životinja navode da veganska jela ne moraju biti skupa ni komplicirana čega su svjesni i brojni studenti koji su to napisali u komentarima. Dodaju da su analizom podataka dobili potvrdu da su studenti vegani ili oni koji iz bilo kojih razloga ne jedu meso češće gladni i da izbjegavaju studentske restorane zbog nedostatka izbora.

„Vrlo je žalosno čitati njihove komentare i iskustva, pogotovo zato što smo svjesni da situacija ne bi trebala biti takva i da je ovaj problem lako rješiv. S druge strane, lijepo je vidjeti da bi i mnogi nevegani konzumirali veganska jela te da podržavaju uvođenje tih opcija iz kolegijalnosti. Ova anketa pokazala je ono što mi stalno naglašavamo, a to je da veganska jela nisu samo za vegane i da ih se treba uvesti i zbog drugih koji bi ih odabrali”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Dojmljiva je i usporedba sa situacijom u drugim europskim gradovima koju je prenijela jedna studentica: „Bila sam nedavno na fakultetu u Njemačkoj koji ima nekoliko menza od kojih je jedna isključivo veganska/vegetarijanska, a ostale nude nekoliko različitih veganskih opcija svaki dan. Bilo je tako razočaravajuće vratiti se u realnost Zagreba :(.”

Prijatelji životinja zaključuju da nitko ne smije biti gladan studirajući te da bi Hrvatska trebala ići putem ostalih zapadnih zemalja i usmjeravati se na ekološke i održivije opcije temeljene na biljnim ukusnim obrocima privlačnima svima.

Rezultati ankete mogu se naći OVDJE.

varivo [ 121.11 Kb ]

Vezane teme

graf [ 191.71 Kb ]graf [ 164.20 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting