11.12.23. Kontrola prodaje i korištenja pirotehnike

| More

Poštovani gospodine Božinoviću,

zabrana petardi i redenika itekako pokazuje rezultate, no želimo ukazati na problem protuzakonite uporabe zabranjene vrste pirotehnike i potrebe da se uvede dodatna kontrola uporabe i prodaje.

Prethodnih godina smo unatoč zakonskoj zabrani gotovo svakodnevno zaprimali pritužbe građana tijekom prosinca i u prvim danima siječnja vezano za ispucavanje petardi i ostale zabranjene pirotehnike.

Zato ponovno apeliramo na Vas da se kroz cijeli prosinac i početak siječnja, pojača kontrola policije što se tiče kontrole zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, na način da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.
S obzirom da se ispucavanje pirotehničkih sredstava najčešće događa oko osnovnih i srednjih škola te dječjim igralištima, već bi puno značilo da se u večernjim satima na tim mjestima naprave obilasci.

Najveći problem očekuje se od 15. prosinca kada počinje prodaja pirotehnike zbog čega još jednom predlažemo da se početak prodaje i uporabe omogući od 27. prosinca, a upotreba na staru i Novu godinu.

Također smo dobivali informacije da su trgovine pirotehnikom kršile zabranu prodaje petardi, stoga je važno pojačano kontrolirati i trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva.

Odlično je što su petarde i redenici potpuno zabranjeni te je evidentno da tako treba i ostati, a ovim putem molimo da se ova izvrsna zakonska odredba redovito i provodi.

Razumijemo da policija ima puno drugih obaveza, no molimo da se pokuša naći rješenje kako bi se povećala kontrola provedbe Zakona. To će sigurno osigurati ne samo bolju provedbu Zakona već i veći mir i sigurnost ljudima i životinjama te smanjiti broj ozljeda od petardi.

Predlažemo i da se medijski najave pojačane kontrole prodaje i navedu propisane kazne, što također može pomoći da se zakonske odredbe shvate ozbiljno.
Ujedno Vas obavještavamo da je gotovo 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa zbog etičkih i ekoloških razloga te kako bi bili dobar primjer građanima.

Unaprijed zahvaljujemo,

s poštovanjem,

Lorena Herceg
koordinatorica projekata

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting