22.02.24. Max Mara, odbaci krzno!

| More

Snažna poruka na početku tjedna mode u Milanu na spektakularnom balonu na vrući zrak

- Današnjoj reviji Max Mare suprotstavljena najveća korporativna kampanja protiv krzna

Na početku tjedna mode u Milanu i uoči nadolazećeg tjedna mode u Parizu, udružile su se organizacije za zaštitu životinja Humane Society International, LAV i Fur Free Alliance, među čijih je više od 50 članica i udruga Prijatelji životinja, kako bi uvjerile luksuzni modni brend Max Mara da prestane koristiti krzno. Porukom „Max Mara, odbaci krzno!” na balonu na vrući zrak visokom 25 metara, koji je spektakularno preletio sjedište modne kuće u Italiji, pozvali su Max Maru, čija je revija na rasporedu danas, da izbaci krzno iz svojih kolekcija!

Kampanja #FurFreeMaxMara najveća je korporativna kampanja protiv krzna svih vremena, s desecima tisuća mejlova i poziva na telefone tvrtke te akcijama na društvenim mrežama i na maloprodajnim mjestima tvrtke. Organizacije za zaštitu životinja poručile su da, ako uprava tvrtke Max Mara dosad nije imala sluha za dijalog, sada im sigurno nije mogla promaknuti njihova poruka s neba: „Nezamislivo je da Max Mara tako dugo ne uviđa potrebu da se uskladi sa zahtjevima suvremenih potrošača. Predlaganje etičnije mode je imperativ u svijetu koji karakteriziraju brojne tekstilne inovacije i sve avangardnija konkurencija.”

Luksuzna modna grupacija odabrana je zato što je jedna od posljednjih velikih modnih kuća koje koriste krzno. Proizvode s krznom lisice, rakuna i nerca iz Kine i Finske prodaje u svojih više od 2500 trgovina u 105 zemalja. Životinje čije krzno koristi Max Mara provode cijeli život u tijesnim žičanim kavezima, lišene mogućnosti izražavanja svojeg prirodnog ponašanja, samo da bi ih ugušili plinom ili ubili analnim strujnim udarom.

Uzgoj i obrada krzna pogubni su za okoliš i predstavljaju rizik za javno zdravlje. Otpad i otrovne kemikalije s farma i štavionica mogu iscuriti u okoliš, gdje su izuzetno štetni. U usporedbi s drugim materijalima, krzno po kilogramu ima najveću emisiju stakleničkih plinova – npr., ugljični otisak 1 kg krzna nerca je 31 put veći od pamuka i 25 puta veći od poliestera.

„Deseci milijuna životinja pate na farmama krzna i umiru svake godine radi globalne trgovine krznom. Odbacivanje krzna jedini je način pomoći nesretnim životinjama koje proživljavaju užase zbog ljudske taštine. Vrijeme je da Max Mara prestane koristiti krzno i bude primjer suosjećajne mode kao što su to učinili mnogi drugi brendovi”, poručili su Prijatelji životinja.

Većina velikih svjetskih modnih kuća već je izbacila krzno iz svojih kolekcija. Među njima su Dolce & Gabbana, Saint Laurent, Valentino, Gucci, Versace, Alexander McQueen, Balenciaga i Jimmy Choo. I brendovi Hugo Boss, Armani, Tommy Hilfiger, Stella McCartney i Vivienne Westwood imaju dugogodišnju politiku protiv korištenja krzna.

Hrvatska je jedna od 15 država članica EU-a koje zabranom uzgoja životinja za krzno štite kune, činčile i druge krznaše. Prijatelji životinja pozivaju sve da ne kupuju i ne nose proizvode koji sadrže krzno, kožu, perje i svilu, već da se okrenu sveprisutnim etičkim i ekološkim alternativama. Apel za odbacivanje krzna svatko može uputiti Max Mari putem stranice hsi-europe.org/furfreemaxmara.

max mara balon_FFA [ 836.50 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting