23.02.24. Slučaj u Zadru - Izricanje zaštitne mjere trajne zabrane držanja i nabavljanja druge životinje

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
n. r. g. Andrija Mikulić, glavni državni inspektor
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Poštovani gospodine Mikuliću,

nakon nedavne tragedije u Zadru, kada je staricu nasmrt izgrizao pas pasmine američki staford, dogodilo se, kao i uvijek u sličnim situacijama, da je njegov posjednik izjavio da ga se odriče.

Pas se nije rodio agresivan, već je njegovo ponašanje rezultat postupanja njegova neodgovornog skrbnika, koji je prekršio niz zakonskih odredaba. Svakako je prekršio odredbe Zakona o zaštiti životinja koje propisuju obavezu odgoja i školovanja kućnog ljubimca: „Vlasnik kućnog ljubimca mora odgovarajućim odgojem i/ili školovanjem ili drugim mjerama u odnosu na držanje i kretanje kućnog ljubimca osigurati da životinja nije opasna za okolinu.” (članak 53. stavak 1.) Također, prekršio je i članak 51. stavke 1. i 2. koji propisuju: „Kućnim ljubimcima moraju se osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama.”; „Zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece te životinja.”

Nedopustivo je da se u ovakvim situacijama pas kažnjava, a za ponašanje psa odgovoran je njegov skrbnik koji ga nije socijalizirao i adekvatno odgajao. Naime, članak 85. Zakona o zaštiti životinja propisuje da se, uz novčanu kaznu, osobi koja drži i postupa s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece te životinja, kao i osobi koja drži psa protivno Pravilniku o opasnim psima, može izreći i zaštitna mjera zabrane držanja i nabavljanja druge životinje.

Ako veterinarska inspekcija ne izrekne tu zaštitnu mjeru, posjednik psa iz Zadra može već sutra nabaviti novoga psa, kojega će jednako odgojno zanemarivati i koji zato može postati nesocijalizirani pas koji grize i napada te će se na njega morati primjenjivati odredbe Pravilnika o opasnim psima. Riječ je o velikom riziku za društvo i samoga psa, koji nije kriv što je završio u rukama opasnog čovjeka. Činjenica je da je u konkretnom slučaju posjednik psa odgovoran za smrt starice, svoje bake, zbog čega bi trebao služiti i primjerenu zatvorsku kaznu.

Korijen navedenih problema treba rješavati hitnim donošenjem novog Pravilnika o opasnim psima, koji je već prošao javnu raspravu 2021. godine. Obavezna kastracija i socijalizacija, koja podrazumijeva školovanje i test socijalizacije, osnovne su preventivne mjere koje bi novim Pravilnikom o opasnim psima trebalo propisati za određene snažne pasmine i njihove križance iz nekontroliranog uzgoja. Tim jednostavnim mjerama, koje pomažu psima, spriječili bi se ugrizi pasa, ozljede i smrt ljudi i pasa, a time i usmrćivanje pasa koji su prouzročili napade i smrtne slučajeve. Kastracija velikih pasmina sprječava nastanak neželjenih legala pasa iz nekontroliranog uzgoja, koji u rukama neodgovorne osobe mogu postati opasni, a ako završe u skloništu, praktički su neudomljivi.

Stoga tražimo da veterinarska inspekcija posjedniku psa iz Zadra, koji je usmrtio staricu, odredi da plati sve troškove zbrinjavanja psa u skloništu i ostalih troškova, a u skladu s odredbama Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Također, tražimo i da mu veterinarska inspekcija izrekne zaštitnu mjeru trajne zabrane držanja i nabavljanja druge životinje. Apeliramo na veterinarsku inspekciju da prilikom donošenja novog Pravilnika o opasnim psima podrži preventivne mjere za određene snažne pasmine i njihove križance iz nekontroliranog uzgoja – obavezu kastracije i socijalizacije, kako bi se spriječile slične tragedije.

Srdačan pozdrav,

Snježana Klopotan Kačavenda
koordinatorica projekata

U Zagrebu 23. veljače 2024.

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting