03.05.24. U tijeku je (r)evolucija mesa

| More

Predstavljanje vodiča „(R)evolucija mesa” s korisnim informacijama o prehrani budućnosti, receptima i savjetima

- 10. 5. 2024., Radićeva 9, 10 h: predstavljanje vodiča koji pojašnjava kako nastaje meso bez životinja

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održat će promociju vodiča „(R)evolucija mesa”, korisnog za edukaciju o biljnom mesu. Cilj vodiča je povećati ponudu biljnoga mesa u ugostiteljskim objektima. Zato će ga Prijatelji životinja poslati besplatno na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i drugim relevantnim institucijama.

Kako navode Prijatelji životinja, zbog velike potražnje vegana, vegetarijanaca i svih ostalih koji, bez obzira na svoje prehrambene navike, vole probati i redovito konzumirati biljno meso, ponuda mesnih proizvoda biljnog podrijetla postala je nevjerojatna. Kuhari i inovatori sve više eksperimentiraju s biljnim sastojcima kako bi stvorili raznovrsna i ukusna veganska jela. Biljno meso, ali i ostali biljni proizvodi, široko su dostupni u trgovačkom sektoru, a polako osvajaju i sve ostale segmente industrije posluživanja hrane: od restorana brze hrane, lokalnih restorana, picerija i gigantskih lanaca prehrane pa sve do hotela i kantina u raznim privatnim i javnim ustanovama.

„Zbog svega navedenoga, danas se može sa sigurnošću reći da smo dosegnuli prekretnicu i da je u tijeku prava (r)evolucija mesa”, ističu Prijatelji životinja, autori vodiča. Navode da se na našemu tržištu mogu naći razne vrste biljnoga mesa u obliku burgera, medaljona, mljevenoga mesa, kobasica, salama, i to raznih vrsta i okusa, među kojima svatko može naći nešto za sebe.

Naime, analize utjecaja mesa biljnog podrijetla na okoliš pokazuju da se za proizvodnju mesa biljnog podrijetla koristi 72 – 99 posto manje vode i 47 – 99 posto manje zemlje. Nadalje, uzrokuje 51 – 91 posto manje onečišćenja vode i emitira 30 – 90 posto manje emisija stakleničkih plinova. Prelaskom na meso biljnog podrijetla i ostale alternativne bjelančevine možemo koristiti daleko manje prirodnih resursa i omogućiti cijelim ekosustavima, koje smo opteretili i uništili zbog uzgoja životinja za hranu, da se oporave.

Dodaju da se sve više usavršavaju i nove tehnologije stvaranja kultiviranoga mesa, mesa koje se proizvodi izravnim uzgojem životinjskih stanica. Ta će tehnologija omogućiti konzumaciju stvarnih životinjskih proizvoda, ali bez mučenja i ubijanja životinja. Velika su predviđanja (i naznake) da će kultivirano meso igrati značajnu ulogu u budućnosti mesne industrije. Iako takvih proizvoda još nema na hrvatskome tržištu, treba se dobro pripremiti za ono što nas čeka u bližoj budućnosti, čemu su posvećeni dijelovi vodiča.

Sve su to razlozi zašto su Prijatelji životinja odlučili objaviti besplatno u online izdanju vodič „(R)evolucija mesa” kao izvrstan izvor informacija za ugostitelje i sve one koji se žele upoznati s proizvodnjom biljnog i kultiviranog mesa. Uz navedeno, vodič donosi razne korisne informacije i recepte za jela koja će rado iskušati svi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama, poput onih za biljne kobasice, čobanac, mesnu štrucu, sarmu i pastirsku pitu.

kobasice [ 228.36 Kb ]

Vezane teme

Veganski burger [ 215.42 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting