06.01.04. Krzno - moda sramote i okrutnosti

| More

Reakcija Prijatelja životinja na glorificiranje krzna u medijima

Iako je krzno ostatak prethistorijskih vremena kada je štitilo primitivne ljude od smrzavanja, novi modni trendovi potvrđuju kako moda otada nije evoluirala. Ove zime to pokazuju ne samo žene u krznenim bundama na ulicama naših gradova, već i napisi u medijima koji veličaju modu krvavih životinjskih leševa i hladnog ženskog srca.

U Večernjem listu, 3.1.2004., u tekstu Ane Lendvaj pod naslovom 'Krzno grije najbolje', ističe se kako je krzno, prema modnim kritičarima, 'najveći prijatelj ženstvene odjeće'. Naslov članka prilično dobro odražava i stav Vlatke Pokos, inače najbolje odjevene Hrvatice, i sličnih bezobzirnih 'dama', kojima krzno daje 'elegantni štih', jer ga u protivnom ne bi mogle imati. Vjerojatno bez oderanih životinja ne bi uspjele biti ni erotične, izazovne, seksi, ženstvene i u trendu, jer su upravo to atributi koje autorica članka pripisuje nositeljicama krznenih ukrasa.

Večernjakova novinarka ide tako daleko da zagovaratelje umjetnoga krzna smatra jednako licemjernima kao i vegetarijance koji jedu sojine hamburgere, a 'sprejere' krzna naziva agresivnim zagovarateljima samo jedne istine. Dok je promovirala neshvatljivo ubijanje životinja za krzno, je li možda propitala utemeljenost vlastite istine, po kojoj isprazni modni trendovi diktiraju bešćutnost u ime ljepote? Zapitaju li se naše najelegantnije Hrvatice kako žive buduće žrtve njihove taštine i koliko životinjskih života treba samo za jednu bundu? Jesu li ikada vidjele prljave i uske kaveze u kojima svoje živote provode budući modni ukrasi? Bi li i dalje smatrale krzno prijateljem ženske mode, da su imale priliku vidjeti usmrćivanje ispuštanjem koncentriranog zraka u anus, lomljenjem vrata, strujnim udarom od usta do anusa, gušenjem plinom, ubrizgavanjem injekcije u srce ili hvatanjem zamkama u divljini?

U svijetu sve više poznatih osoba, poput Pink, Stelle McCartney, Kim Basinger, Joaquina Phoenixa, Sophie Ellis Bextor, našeg Gorana Višnjića i mnogih drugih, osuđuje nošenje krzna kao barbarstvo, no mi i u ovom slučaju plivamo uzvodno besramno promovirajući krzno kao pojam elegancije i šika! Mediji su odgovorni za iznošenje objektivnih informacija javnosti. Stoga bi prije veličanja životinjskog krzna na 'damskim' tijelima trebali barem jednom posjetiti farmu krzna i vidjeti svu 'ljepotu' mode u njenom nastajanju te se informirati o velikim ekološkim štetama pri proizvodnji i obradi životinjskog krzna.

Prijatelji životinja osuđuju nepotrebno i bezdušno ubijanje životinja u ime mode te pozivaju medije da osude okrutnost nošenja krzna. Kako bi pokazali što misle o tzv. damama, pod čijim se toplim kaputima krije hladno srce, aktivisti Udruge će sljedeći tjedan organizirati akciju u kojoj će pokazati da prava toplina izvire iz nas samih i naših ispravnih stavova i pogleda na život, a ne od ostataka leševa umlaćenih životinja koje nosimo na sebi.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting