02.07.04. Cirkus DA, životinjske točke NE!

| More

Riječki i zagrebački aktivisti udruge Prijatelji životinja prosvjeduju ispred cirkusa Moira Orfei na Preluci

Prosvjed će se odvijati ispred samog cirkusa na Preluci 02.07.2004. s početkom u 18:00 sati, gdje će se držati transparenti i dijeliti letci protiv ovako nehumanih postupaka prema životinjama.

ZAŠTO REĆI NE ŽIVOTINJSKIM TOČKAMA U CIRKUSIMA:

Životinje u cirkusima se većinu svojih života drže u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili pak u svojim prijevoznim vozilima. Hrana i voda su im uskraćivani da bi se izbjegao nered. Okovane, zatvorene, izgubljene, a često i pod sedativima 90% svog vremena čekaju dresuru ili izvođenje predstave. Bičevi, električne palice i drugi 'alati' su često korišteni da bi ih se natjeralo da izvode predstave. Ne zaboravimo da je riječ o divljim životinjama koje prirodno nisu navikle na putovanja, različite klime, izvođenja točaka i zatočeništvo. Životinje se prevoze u premalenim kamionima, bez obzira na hladnoću ili vrućinu te bez obzira na prirodne potrebe. Primjerice, slonovi koji u prirodi prolaze i do 30 kilometara na dan okovani su lancima u šatorima usred zime ili zatvoreni u kamionima usred ljetnih vrućina po cijele dane.

ALTERNATIVA:

Da cirkusi mogu savršeno funkcionirati i bez životinjskih točaka, pokazao je svjetski poznat cirkus Cirque du Soeil iz Quebeca 'Ne slažemo se s time da se životinje dresiraju kako bi izvodile trikove. Više volimo taj posao dati ljudskim bićima', rekao je Pierre Parisien iz obnovljene skupine Cirque du Soleil iz Quebeca koja je razvila cirkusku renesansu širom svijeta. 'To su životinje, a ne izvođači. Morale bi biti u džungli', rekao je artistički direktor te skupine. 'Ne slažemo se s načinom na koji se životinje dresiraju i nisam siguran da slonovi i tigrovi pola života moraju provesti u kavezu i izvoditi trikove širom svijeta', kazao je. 'Više nikada nećemo imati životinje u našim predstavama', dodao je.

Nadamo se da će i Rijeka krenuti k novoj i etičkoj budućnosti tako da će biti jedna od mnogih gradova koji su se suprotstavili mućenju životinja.

cirkus_preluk1cirkus_preluk2

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting