24.08.05. Žive ribice kao predmeti

| More

Prijatelji životinja prijavljuju Kaptol centar Veterinarskoj inspekciji zbog držanja ribica u izlozima i ugrožavanja njihovih života zbog profita

Udruga Prijatelji životinja nakon brojnih dojava i očevida aktivista Udruge prijavila je Veterinarskoj inspekciji Kaptol centar i brojne trgovine (Iris, Lisica, Polzela, Labud, Biofarm i dr.) zbog kršenja Zakona o dobrobiti životinja, odnosno držanja zlatnih ribica u izlozima trgovina.

Ribice su stavljene u okrugle posude bez filtera u kojima se guše, a refleksija staklene okrugle posude im zadaje stalne glavobolje. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da ni djelatnici u tzv. pet shopovima nemaju dovoljnu naobrazbu niti dovoljnu edukaciju o životinjama koje prodaju te dobivamo dojave o zanemarivanju tih životinja, a ribice u Kaptol centru prepuštene su nebrizi djelatnika koji nisu prošli nikakvu edukaciju o brizi za spomenute životinje. Stoga opravdano sumnjamo da se ribicama niti ne mijenja voda niti se vodi najmanja briga o njihovoj dobrobiti, zdravlju i životu.

Smatramo neprihvatljivim korištenje životinja u promidžbene svrhe na način da ih se prisiljava na neprirodno ponašanje i da ih se drži u nezadovoljavajućim i ponižavajućim uvjetima, kao i držanje živih životinja kao izložaka u izlozima trgovina. Članak 20. i članak 23. postojećeg Zakona o dobrobiti životinja predviđaju sankcioniranje takvog korištenja životinja.

Udruga Prijatelji životinja je ove godine u mjesecu srpnju prijavila Veterinarskoj inspekciji iz istog razloga i trgovine Roberto u Ilici 23 i Gundulićevoj 3, nakon dojava građana o ribicama izloženim jakom ljetnom suncu u izlozima spomenutih trgovina.

U siječnju ove godine Prijatelji životinja podnijeli su prijavu Veterinarskoj inspekciji i protiv galerije Klovićevi dvori zbog neprimjerenog držanja i iskorištavanja ribica u sklopu izložbe 'Enigma objekta'. Jedan od eksponata u mračnoj prostoriji su činili akvariji, iza kojih su se na ekranima neprekidno izmjenjivali razni, što se boja i tempa izmjene tiče, agresivni prizori, a prema izjavi jednog od djelatnika svaki dan je zbog umiranja, dolazila nova pošiljka ribica. U ovom slučaju zbog korištenja životinja u svrhu 'umjetnosti' osim članka 20. i članka 23. prekršio se i članak 5. Zakona o dobrobiti životinja.

U prosincu 2004. godine Udruga je prijavila Veterinarskoj inspekciji da se na Zagrebačkom velesajmu na jednom od štandova nalaze posude veličine čaše sa zlatnim ribicama, u koje su posjetitelji bacali loptice i tako osvajali nagradu. Ribe koje bi umirale od posljedica bacanja loptice u posudu zamjenjivale bi se novim ribama, koje su visile u plastičnim vrećicama, a koje su također služile kao nagrada.

Prošloga ljeta je pet shop Tukano poklanjao zlatnu ribicu svakom učeniku koji je prošao razred s odličnim uspjehom, što je također potpuno neodgovorno postupanje prema životinjama s obzirom da ljudi nisu imali niti akvarij niti druge potrebne uvjete zbog čega su ribe ubrzo umirale u mukama.

Pored pet shopa Tukano dosta pritužbi građana smo dobivali i za trgovinu Kokolo, u kojoj su se npr. ribice Sijamski borac (40,00 kn) nalazile u posudici (kutijici) dimenzija oko 3 cm x 5 cm što je približno veličini kutije šibica, a dubina vode u kojoj su se nalazile je bila oko 2 cm.

Zbog toga što se s ribicama postupa kao prema predmetima koji ne osjećaju bol i manjkavosti postojećeg Zakona o dobrobiti životinja Prijatelji životinja traže i rade na promjeni istog kojim bi se, pored već zabranjenog, u potpunosti zabranilo i držanje ribica u okruglim posudama i posudama bez filtera po uzoru na, primjerice, Italiju kao i zabranu davanja ribica kao nagradu što je već zabranjeno u zemljama poput Velike Britanije.

Ribice u Kaptol centru 1Ribice u Kaptol centru 2Ribice u Kaptol centru 3Ribice u Kaptol centru 4

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting