08.10.05. Sloboda i život dupinima

| More

Udruga Prijatelji životinja, Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet i Morigenos - udruga za istraživanje i zaštitu morskih sisavaca iz Slovenije pozivaju Vas na prosvjed protiv ubijanja dupina

Danas smo svjedoci najvećeg planiranog pokolja dupina na svijetu koji se nastavlja iz godine u godinu

Prijatelji životinja, Plavi svijet, Morigenos, kao i ostali građani Hrvatske, pridružit će se tisućama prosvjednika iz 60-ak udruga i organizacija iz preko 30 zemalja diljem svijeta koji će dignuti glas protiv pokolja dupina, te japanskim vlastima, medijima i, prije svega, narodu Japana, uputiti apel da spriječe ovaj pokolj.

Prosvjed na Japanski dan dupina, kako je nazvana ova međunarodna kampanja, održat će se u Zagrebu, 8. listopada 2005. ispred Japanskog veleposlanstva u ulici J. R. Boškovića 2, s početkom u 12 sati.

Svake godine preko 20.000 dupina (dobri dupini, prugasti dupini, glavati dupini, pjegavi dupini, crni dupini, orke, kljunasti kitovi itd.) ubijeno je tijekom različitih vrsta kitolova u Japanu (lov mrežama, ručnim harpunima i samostrelima). Tijekom tog takozvanog 'priobalnog kitolova malog opsega' u posljednjih 20 godina ubijeno je preko 400.000 dupina u Japanskim teritorijalnim vodama.

Jedan od vjerojatno najkrvavijih i najužasnijih pokolja dupina dešava se upravo prilikom lova mrežama. Tada se skupine dupina brodovima tjeraju prema malim uvalama nakon čega se uvale ograđuju mrežama i dupini povlače u plićak gdje se ubijaju noževima i mačetama te ih se pušta da iskrvare ili ih se još žive i ozlijeđene izvlači na obalu gdje se komadaju ili bacaju u kamione. Takav lov traje danima, a more i obala pretvaraju se u krvavu kupku.

Razlog nastavljanju ovakvog lova i ubijanja dupina je, kako ribari kažu, 'uništavanje štetočina jer dupini jedu previše ribe'. Osim za ljudsku ishranu, dupini se koriste i za izradu hrane za kućne životinje i gnojiva. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da se sve češće pojavljuje i praksa prodavanja određenog broja životinja za držanje u akvarijima i morskim zabavnim parkovima.

Iako nam se možda čini da ovakvi događaji pripadaju prošlosti, ovakva praksa i danas se nastavlja unatoč brojnim prosvjedima protiv ubijanja dupina i uništavanja okoliša u kojem žive. Jedan od razloga je i činjenica da Japanska vlada dozvoljava kitolov. Stoga su se brojne organizacije i udruge okupile oko organizatora javnog prosvjeda One Voice iz Francuske, International Marine Mammal Project iz SAD-a i Elsa Nature Conservacy iz Japana s ciljem zaustavljanja pokolja dupina u Japanu te se 8. listopada 2005. organizira međunarodni prosvjed protiv lova i namjernog ubijanja dupina i malih kitova u Japanu.

Oni koji ne mogu prisustvovati prosvjedu, a žele pomoći, mogu poslati kratko prosvjedno pismo Japanskom veleposlanstvu u Zagrebu protiv lova i ubijanja kitova i dupina na adresu: Japansko veleposlanstvo, Josipa Ruđera Boškovića 2, 10000 Zagreb.

Za vrijeme prosvjeda zainteresiranima i predstavnicima medija bit će dostupna i nova verzija edukativnog DVD-a 'Welcome to Taiji'.

Pokolj dupina u Japanu 1Pokolj dupina u Japanu 2Prosvjed na Japanski dan dupina 1Prosvjed na Japanski dan dupina 2Prosvjed na Japanski dan dupina 3

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting