28.10.05. Već pet gradova zabranilo cirkuse!

| More
Velika Gorica, Rovinj i Split pridružuju se Murskom Središću i Varaždinu!

Velika Gorica, Rovinj i Split hrvatski su gradovi koji su također u ovom mjesecu zabranili cirkuse sa životinjskim točkama! Rovinj, Velika Gorica i Split tako su se pridružili Murskom Središću koje je zabranilo cirkuse sa životinjskim točkama 10. listopada i Varaždinu koji je to učinio 21. listopada te ovi hrvatski gradovi tako slijede Veneciju, Beč, Barcelonu, Rio de Janeiro i stotine drugih gradova diljem svijeta u kojima cirkusi sa životinjskim točkama nisu dobrodošli.

Odluka o zabrani cirkusa sa životinjskim točkama na području gradova Velika Gorica i Rovinj donesena je na sjednicama gradskih poglavarstva koje su se održale u četvrtak, 27. listopada 2005. a na području Splita, dan kasnije, u petak, 28. listopada 2005.

Nakon odluka o zabranama cirkusa sa životinjskim točkama u Murskom Središću, Varaždinu, Velikoj Gorici, Rovinju i Splitu, Prijatelji životinja očekuju da će i ostali hrvatski gradovi pozitivno reagirati na njihov apel te slijediti primjere ovih osviještenih gradova.

Etička svijest građana po pitanju patnji životinja u cirkusima svakodnevno raste što se odražava i na odluke gradskih poglavarstava koji prate volju svojih građana te paze na ugled svojega grada.

Razlozi zabrane su strahovite okrutnosti kojima se cirkusi koriste pri dresuri, transportu i smještaju životinja koje izvode cirkuske točke.

Nema zakonskih standarda kojima bi se reguliralo postupanje prema cirkuskim životinjama, njihov smještaj, transportiranje i cijeli niz točaka koje izvode. Riječ je o životinjama, koje se prisiljava na putovanja, različite klime, izvođenje točaka i zatočeništvo, a osim fizičkog maltretiranja kojem su podvrgnute pri dresuri, životinje doživljavaju stres, jer su odvedene iz svoje prirodne sredine i dovedene u svijet 'zabave', odnosno, za njih svijet konstantnog pritvora i izvođenja besmislenih točaka. Životinje koje sudjeluju u predstavama nesretne su žrtve ljudske manipulacije čije su fizičke, socijalne i druge potrebe ignorirane od onih koji profitiraju njihovom eksploatacijom.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting