22.12.05. Je li i njima sretan Božić?

| More

Prijatelji životinja pozivaju na suosjećanje prema životinjama i ljudima

U vrijeme kada se najviše govori o ljubavi, suosjećanju i miru, iza blještavila lampica, ukrasa, umjetnih i posječenih stabalca događa se upravo ono suprotno: najveći pokolj životinja i nebriga prema ljudima.

Želeći potaknuti pojedince i ustanove da nadolazeće dane obilježe u duhu davanja i razmišljanja o onima kojima će ovi dani biti posljednji u životu ili pak ispunjeni žalošću i samoćom, u četvrtak, 22. prosinca 2005., na informativnom štandu na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića Prijatelji životinja prikazat će izložbu o tome kako je mesna industrija povezana s gladi u svijetu i iskorištavanjem prirodnih resursa. Također, u 11,30 sati aktivisti Udruge građanima će dijeliti prigodnu blagdansku hranu (veganske kolače) i topli čaj.

Nakon akcije na Cvjetnom trgu, aktivisti Prijatelja životinja s pjevačicom Mineom posjetit će Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju 'Sv. Vinko Paulski' u Oborovu, s obzirom da su štićenici Centra izrazili želju upoznati upravo Mineu, koja je ujedno i protivnica nošenja životinjskoga krzna. Prilikom posjeta Prijatelji životinja će štićenicima Centra predati prigodne darove etičkih tvrtki koje su se također pridružile akciji.

Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju 'Sv. Vinko Paulski' u Oborovu, dom je stotinjak djece s posebnim potrebama i napuštenu djecu, koja ondje borave cijeli svoj život, od oboljenja do smrti. Štićenici su u starosti od tri godine nadalje. Riječ je o stupnjevima retardacije koji su nastali kao posljedica meningitisa ili komplikacija u trudnoći i pri porođaju.

Također, u akciji sudjeluje i fondacija Stumme Brüder Stiftung iz Linhtenštajna, koja već godinama diljem svijeta povezuje udruge za prava životinja i centre, domove i bolnice za djecu, kako bi pokazala da je borba za prava životinja povezana s borbom za prava ljudi. Centru za radnu terapiju i rehabilitaciju 'Sv. Vinko Paulski' aktivisti udruge donirat će u ime fondacije Stumme Bruder dječje krevete i krevet za ambulantu, madrace, jastuke za pozicioniranje, strunjače, materijal za radnu terapiju, računalo, razne kućanske aparate, kolica za njegu, digitalne toplomjere i druge njima potrebne predmete, te koriste ovu prigodu da pozovu građane i institucije da pomognu ovom centru prema svojim mogućnostima.

Akciju 'Je li i njima sretan Božić?' udruga Prijatelji životinja organizira kako bi osvijestila javnost da u svijetu postoji neravnopravna podjela hrane. Dok na jednom kraju planete ljudi iz obijesti ubijaju milijarde životinja i umiru od pretilosti, na drugom kraju umiru od gladi. Posljedice mesne industrije kobne su za sve nas.

Mesna industrija povezana je, između ostaloga, i s krčenjem prašuma radi stvaranja pašnjaka. Krčenjem prašuma istrebljuju se brojne biljne i životinjske vrste, protjeruje se stanovništvo koje tamo živi, a spaljivanjem se uvelike potiče globalno zatopljenje.

U mesnoj industriji se nemilice troše prirodni resursi. Primjerice, tvorničke farme troše više vode nego svi ostali potrošači zajedno i proizvode količinu otpada 130 puta veću od one koju proizvodi cjelokupno stanovništvo SAD-a.

Žitom kojim se hrane životinje u farmskim uzgojima, mogu se nahraniti gladni ljudi. Statistike kažu da se 80% poljoprivrednog zemljišta, samo u SAD-u koristi za uzgoj pilića, svinja i ostalih životinja na farmama, a 70% žitarica se upotrebljava da bi se one nahranile. Kada bi se oslobodile ogromne količine žita, soje i kukuruza, kojima se sada hrane životinje na tvorničkim farmama, dobili bismo obilje hrane kojim bi se mogli nahraniti svi gladni ovoga svijeta.

Je li i njima sretan Božić? 1Je li i njima sretan Božić? 2Je li i njima sretan Božić? 3Je li i njima sretan Božić? 4Je li i njima sretan Božić? 5

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting