29.03.06. Hrvatska zabranjuje uvoz krzna od tuljana!

| More

Dok svijet vodi bitku za spas tuljana u Kanadi Hrvatska zabranjuje uvoz krzna od tuljana!

U jeku prosvjeda koji se održavaju na šest kontinenata i u trenutku kada je čitav svijet na nogama, a Paul McCartney i Brigitte Bardot upućuju brojne apele kanadskim vlastima da zaustave pokolj beba tuljana dok svjetski poznati glazbenik Morrissey otkazuje svoju kanadsku turneju u znak prosvjeda protiv ovoga zločina, Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture zabranjuje uvoz krzna i svih drugih proizvoda od tuljana!

U skladu s odredbom Direktive Vijeća važećeg zakonodavstva Europske unije br. 83/129/EEC od 28. ožujka 1983. o uvozu koža nekih mladunaca tuljana i proizvoda od njih u države članice (SL L 091 09.04.1983 str. 30), člankom 20. Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama koji se donosi temeljem Zakona o zaštiti prirode (članak 101, stavak 6), a koji je objavom u NN 34/2006 stupio na snagu, Hrvatska je 28.03.2006. zabranila komercijalni uvoz koža, kožnih prerađevina i drugih proizvoda porijeklom od primjeraka navedenih u Prilogu X u komercijalne svrhe, u ovom slučaju vrsta Cystophora cristata - tuljan mjehuraš i Phoca groenlandica - grenlandski tuljan! To su upravo vrste tuljana na kojima se u ovome trenutku na istočnom obalama Kanade vrši komercijalni lov!

Ovim hvalevrijednim potezom Ministarstva kulture, Hrvatska se priključuje Meksiku, SAD-u, Grenlandu, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Luksemburgu, koje su već zabranile ili u kojima je postupak zabrane uvoza krzna i drugih proizvoda od tuljana u tijeku.

'Ovim iznimno važnim korakom, Hrvatska je dala značajan doprinos nastojanjima Koalicije za zaštitu tuljana koja trenutno broji 47 udruga iz čitavoga svijeta, ali i više od 70% svjetske i kanadske javnosti koja se protivi ovom bespotrebnom i besramnom pokolju,' izjavljuje Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. 'Voljeli bismo kada bi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva slijedilo svijetli primjer Ministarstva kulture te uvrstilo zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj u Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti životinja.'

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting