07.04.06. Razmisli što jedeš

| More

Prijatelji životinja će povodom Svjetskog dana zdravlja podijeliti preko 10.000 komada sojinih pudinga

RAZMISLI ŠTO JEDEŠ zbog sebe i drugih, poruka je kojom udruga Prijatelji životinja kao članica EVU-a (European Vegetarian Union) obilježava ovogodišnji Svjetski dan zdravlja.

Prijatelji životinja žele upozoriti građane na mnoge opasne bolesti uzrokovane navikom jedenja mesa i namirnica životinjskoga porijekla, no također i na bolesti životinja, poput aktualnih ptičje gripe i kravljeg ludila, koje se zbog ljudske obijesti drže u neprirodnim uvjetima, a njihova se izmučena tijela pune hormonima i lijekovima te hranom punom pesticida, otpadaka i nerijetko jedinki iste vrste.

Dijeljenje će se odvijati u Zagrebu, na sam Svjetski dan zdravlja, u petak, 07. travnja po osnovnim i srednjim školama te na informativnom štandu Udruge koji će biti postavljen, osim u petak, 07. travnja i u subotu 08. travnja, u Varšavskoj ulici kod Preradovićevog trga, kako bi svaki zainteresirani građanin mogao doći po svoju vegansku poslasticu.

Dijeljenje pudinga s okusom čokolade i vanilije i informativnih materijala o vegetarijanskom načinu prehrane također će se održati u školama i info štandovima u Splitu, Rijeci, Karlovcu, Varaždinu, Virovitici i Osijeku. Ukupno će se podijeliti preko 10.000 sojinih pudinga.

Životinje koje čovjek iskorištava za prehranu zbog neprirodne okoline i načina prehrane često obolijevaju ne samo od raznih gnojnih upala već i od malignih tumora koji često završavaju u mljevenom mesu, salamama, hrenovkama i paštetama.

Mesu se dodaju i kemijski aditivi za povećanje rasta, brzo tovljenje, kao i naftni derivati. Životinje se hrane prisilno, daju im se injekcije hormona rasta, stimulansi apetita, antibiotici, sedativi. Zbog taloženja u tijelu životinja, dolazi do koncentracije čak do 14 puta veće primjerice pesticida u mesu i 5,5 puta u mliječnim proizvodima u odnosu na povrće.

Na privatnim seljačkim imanjima životinje se hrane i ostacima ljudske prehrane u kojima se nalaze i meso i mesne prerađevine kao i pokvarena hrana.

'Kad bi ljudi bili svjesni koliko bi bilo manje fizičkih i duševnih bolesti svi bi istog trena prešli na vegetarijansku prehranu.' - dr. Olivija Holjac, liječnica

'Vegetarijanstvo je sve popularnije u svijetu, i mogli bismo reći, evolucijski korak čovječanstva u promjeni prehrambenih navika.' - dipl. ing. Suzana Marks Otmačić, prehrambena tehnologinja

'Vegetarijanstvo u Hrvatskoj i svijetu u punom je uzletu i uopće ne mora biti komplicirano ili rezervirano za odabrane skupine ljudi.' - dipl. ing. Željka Lukešić, nutricionistkinja

Ovom prigodom pozivamo na koncert te promociju albuma Antigravitacija benda Hakuna Matata u zagrebačkoj Tvornici kulture, kao i na veganski domjenak za medije koji najavljujemo za 06. travnja u 20 sati, sat vremena prije početka koncerta.

Hakuna Matata je bend koji se zalaže za prava i dobrobit životinja te vegetarijanstvo kao etički i zdrav način prehrane te podržava rad udruge Prijatelji životinja.

Varaždin

Razmisli što jedeš - Varaždin

Karlovac, vrtić 'Tintilinić'

Razmisli što jedeš - Karlovac, vrtić Tintilinić

Split

Razmisli što jedeš - Split

XVI. gimnazija u Zagrebu

Razmisli što jedeš - XVI gimnazija, Zagreb

VII. gimnazija u Zagrebu

Razmisli što jedeš - VII gimnazija, Zagreb

Osnovna škola Gustav Krklec

Razmisli što jedeš - Osnovna škila Gustav Krklec, Zagreb

Info štand

Razmisli što jedeš - Info štand

Koncert grupe Hakoona Matata

Razmisli što jedeš - koncert grupe Hakoona Matata (1)
Razmisli što jedeš - koncert grupe Hakoona Matata (2)

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting