16.07.06. Zahtjev Ministarstvu za oduzimanjem konja

| More

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
UPRAVA ZA VETERINARSTVO
n/r gospodin dr.sc. Mate Brstilo dr.vet.med.
Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb

Poštovani gospodine Brstilo,

obraćamo Vam se kako bismo zatražili da hitno reagirate u slučaju radnih konja u Bregani, o kojem je udruga Prijatelji životinja već izvijestila medije i javnost, poslala prijavu veterinarskoj inspekciji i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu, a o čemu možete saznati više iz dokumenata u prilogu. Iako su zgroženi građani i inspekcijske službe vidjeli izranjavane i iscrpljene konje, prijeti im ponovno maltretiranje, izrabljivanje i ranjavanje.

Smatramo kako veterinarska inspekcija nije postupila sukladno zakonu i etici struke, s obzirom da je veterinarski inspektor Tomislav Skenderović iz Veterinarske stanice Samobor dulje vrijeme bio upoznat sa zdravstvenim stanjem radnih konja vlasnika Daria Jurića i sa činjenicom da je jedan konj zbog preopterećenosti radom i izostanka adekvatne veterinarske skrbi umro, što veterinarski inspektor smatra 'normalnim', jer je riječ o radnim konjima.

Sramotno je da predstavnici veterinarske struke u Hrvatskoj minoriziraju mučenje i patnju životinja kojoj svjedoče i da, umjesto da postupe sukladno svojim ovlastima, štite zlostavljače životinja umjesto da štite životinje. Kao udruga se redovito susrećemo s nezainteresiranošću veterinarskih inspektora da u okvirima svoje struke pomognu životinjama i da aktivno surađuju s udrugama za zaštitu životinja, koje nakon dojava građana nemaju ovlasti učiniti ništa više nego slati prijave i zatražiti intervenciju veterinarske inspekcije.

Radni konji Daria Jurića zbog težine rana na tijelu i zadobivenih ozljeda trebaju potpuni prestanak rada i dugotrajnu odgovornu njegu i veterinarski nadzor, koju im vlasnik zasigurno neće pružiti, s obzirom da mu konji služe za iskorištavanje za vuču drva, a svojim je izjavama pokazao da ih doživljava samo kao sredstvo za rad, ne kao živa bića koja pate i doživljavaju bol. Stoga zahtijevamo da veterinarska inspekcija oduzme Dariu Juriću vlasništvo nad konjima i da se šest konja ponudi na udomljavanje. Udruga Prijatelji životinja već ima zainteresirane udomitelje među stručnjacima - udrugama za terapijsko jahanje i pojedincima, koji imaju velikog iskustva i znanja za rad s traumatiziranim konjima i mogu im pružiti potrebnu njegu i skrb te dostojan nastavak života.

Budući da je Hrvatska trenutno u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji, dužna je prilagoditi se zakonima pravne stečevine, a tu spada i poglavlje o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje ima jasno definirane i još k tome važeće smjernice o dobrobiti životinja. Ukoliko Ministarstvo poljoprivrede ne reagira hitnim oduzimanjem konja Dariu Juriću i davanjem izmučenih konja na udomljavanje, udruga Prijatelji životinja će veterinarsku inspekciju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva prijaviti Europskoj Komisiji zbog kršenja pet temeljnih sloboda životinja definiranih u smjernici 98/58/EC (zaštita od gladi i žeđi; zaštita od nelagode; zaštita od boli, ozljeda i bolesti; sloboda da izraze svoje normalno ponašanje sukladno vrsti; zaštita od straha i uznemiravanja). Neprovođenje i ignoriranje spomenute direktive u svrhu civiliziranog i humanog postupanja prema životinjama te zaštite njihove dobrobiti svakako može štetiti ulasku Hrvatske u EU.

U očekivanju Vaše promptne reakcije i odgovora, srdačan pozdrav,

Snježana Klopotan
Koordinatorica Udruge

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting