Spriječeno krijumčarenje ubijenih zaštićenih ptica

| More

Ilok/Đakovo – U noći 15. na 16. rujna, viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture mr. Željko Vuković je u suradnji s djelatnicima Carinske ispostave na GP 'Ilok – Most' spriječio talijanskog državljanina u pokušaju krijumčarenja ubijenih ptica.

Inspekcijskim je nadzorom, provedenim od strane inspektora, utvrđeno kako je riječ o pokušaju krijumčarenja 588 ubijenih ptica, od kojih su 542 bile prugaste trepteljke (Anthus trivialis), 45 prepelica (Coturnix coturnix) i 1 rusi svračak (Lanius collurio).

S obzirom na to da se trepteljke i svračak nalaze na popisu strogo zaštićenih vrsta ptica, talijanski je državljanin za provoz istih kroz Republiku Hrvatsku morao imati dopuštenje nadležnog Ministarstva kulture, što on nije imao. Na taj je način počinio prekršaj Zakona o zaštiti prirode, zbog čega su mu oduzete ubijene ptice, a inspektor Vuković ga je kaznio sa 7.000,00 kn. Osim ove kazne, prekršitelja čeka i kazna prema Zakonu o carini, a zbog počinjenja kaznenog djela izbjegavanje carinskog nadzora, bit će procesuiran i od strane policije.

Inače, ptice su ubijene na području Rumunjske, a talijanski ih je državljanin preko Srbije i Hrvatske namjeravao prokrijumčariti u Italiju, gdje bi bile namijenjene tamošnjem gastro-tržištu.

Inspektor Vuković je vrijednost strogo zaštićenih ptica procijenio na 434.800,00 kn i ovo je najveća ovogodišnja zapljena krijumčarenih zaštićenih vrsta životinja.

Inspekcija zaštite prirode Ured Đakovo je do sada postupala u 10-ak sličnih slučajeva i pri tome izvršila zapljenu od 15-ak tisuća zaštićenih vrsta životinja, uglavnom ubijenih ptica, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na više od 5 milijuna kuna.

Ubijene zaštićene ptice na GP Ilok-Most [ 49.80 Kb ]Zapljena zaštićenih ptica [ 36.50 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting