08.11.06. Klanje u Klovićevim dvorima

| More

Prijatelji životinja pokušali spriječiti kazneno djelo i kršenje Zakona o dobrobiti životinja

Udruga Prijatelji životinja dobila je anonimnu dojavu da će se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, 07. studenoga 2006, u 19 sati, održati performans na kojem bi moglo doći do klanja životinje. Kako je takav čin u sklopu peformansa nelegalan te se njime krši Kazneni zakon (članak 260.) i Zakon o dobrobiti životinja (članak 5.) aktivisti Udruge otišli su provjeriti i pokušati spriječiti kazneno djelo.

Brutalan čin klanja zarezivanjem žila pijetlu koji je sniman i prenošen na projektor se ipak dogodio, usprkos pokušaju aktivista da spriječe Vlastu Delimar u mučenju i ubijanju životinje.

Udruga Prijatelji životinja je, uz glasno upozorenje da se dogodilo kršenje zakona i u strahu za ponavljanjem nehumanog čina, pozvala policiju čiji su djelatnici utvrdili višestruko kršenje zakona te će se protiv izvoditeljice performansa koja je privedena podnijeti kaznena i prekršajna prijava. Poprište zločina pregledali su i djelatnici kriminalističke policije. Samo klanje je izvršeno zarezivanjem vratnih žila, a ne dekapitacijom što je dodatno mučenje životinja i dodatno kršenje navedenih zakona te Pravilnika o zaštiti životinja pri klanju ili usmrćivanju.

Prekršajna prijava će biti podnijeta i protiv Milana Božića, nevjenčanog supruga izvoditeljice performansa, zbog uporabe grube sile nad članom Udruge dok ga je pokušavao udaljiti s mjesta događaja.

Ispitani su i djelatnici Galerije Klovićevi dvori kako bi se ustanovila njihova moguća umiješanost u navedeno kazneno djelo te uvjeti pod kojima je životinja držana prije klanja. Prijatelji životinja smatraju kako je za Klovićeve dvore kao kulturnu ustanovu, a time i za kulturnu scenu grada Zagreba, velika sramota što su dozvolili da se čin mučenja i ubijanja životinja dogodi pod njihovim krovom.

Udruga Prijatelji životinja se nada kako će javne ustanove nakon ovog incidenta pripaziti što se događa pod okriljem umjetnosti i kulture koju predstavljaju i kloniti podržavanja mučenja i okrutnosti nad životinjama, a sami umjetnici da ovo shvate kao opomenu da iz svojih umjetničkih i kulturnih izričaja izostave životinje.

Prijatelji životinja kao udruga za prava životinja i promoviranje vegetarijanstva je svjesna da se zbog jedenja mesa životinje svakodnevno kolju, no također je i svjesna da se usmrćivanje životinja treba staviti pod oštru kontrolu zakona kako bi se izbjegla samovolja pojedinaca te spriječila dodatna patnja i iživljavanje nad životinjama.

Očekuje se da će se prema novom Zakonu o zaštiti životinja i direktivama Europske unije još više pooštriti sankcioniranje zlouporabe životinja u svrhu zabave, umjetnosti i kulture, a klanje životinja u domaćinstvima staviti pod nadzor stručnih osoba koje prije klanja moraju omamiti životinju kako bi spriječile dodatnu patnju i bol. Time se ostvaruje zakonski minimum zaštite životinja prilikom najbrutalnijeg odnosa čovjeka prema životinji - klanju.

Udruga Prijatelji životinja uputiti će prijavu i veterinarskoj inspekciji te oštru kritiku Galeriji Klovićevi dvori.

Klanje u Klovićevim dvorima1Klanje u Klovićevim dvorima2Klanje u Klovićevim dvorima5Klanje u Klovićevim dvorima3Klanje u Klovićevim dvorima4

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting