13.02.07. Međunarodni dan prosvjeda protiv kineske industrije krzna

| More

Pridružujući se prosvjedima diljem svijeta ispred kineskih ambasada Prijatelji životinja najavljuju Međunarodni dan prosvjeda protiv kineske industrije krzna

- 24 mačke ili 15 pasa za samo jednu bundu, preko 2 milijuna pasa i mačaka godišnje se ubije zbog krzna

13. veljače 2007. suosjećajni građani iz više od 30 gradova svijeta okupit će se ispred kineskih ambasada kako bi prosvjedovali protiv izrazite brutalnosti kineske industrije krzna.

Na ovaj međunarodni dan akcije Prijatelji životinja, kao dio Međunarodne koalicije protiv krzna, žele skrenuti pozornost hrvatske javnosti na surovost kineske industrije krzna i pozvati potrošače da odbace okrutnost uime mode tako što će prestati kupovati bilo kakvo krzno i krznene ukrasne predmete, a isto tako i na bojkot Olimpijskih igara koje će se 2008. godine održati u Pekingu.

Prosvjed, koji će se organizirati u sklopu kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna', održat će se u utorak, 13. veljače, ispred Kineske ambasade u Zagrebu, Mlinovi 132, s početkom u 12 sati.

Kina je najveći izvoznik krzna u svijetu, a ujedno proizvodi i neka od najjeftinijh krzna na tržištu. Ona se obično prodaju kao krzneni ukrasi na kaputima, rukavicama, ženskim torbicama, igračkama i jeftinom nakitu. Procjenjuje se da Kina ubije više od 17 milijuna životinja godišnje zbog krzna. Rakuni, lisice, kanadske kune, zečevi, pa čak i psi i mačke među životinjama su koje se ubijaju zbog njihova krzna, a koje završavaju u trgovinama svijeta, Europe pa tako i Hrvatske. Nikakav zakon ne štiti te životinje.

Životinje koje se uzgaja zbog krzna žive u mizernim uvjetima, zatočene u prljave i natrpane žičane kaveze. Bolesti, povrede i teški psihološki stres vladaju na tim farmama. No, upravo načini na koje se ove životinje ubijaju u Kini daje potpuno novi smisao okrutnosti, a kinesku industriju krzna svrstavaju u najbarbarskiju na svijetu. Tajna istraživanja organizacije Swiss Animal Protection/EAST International otkrila su grozomornu rutinu koja se opetuje na kineskom tržištu krzna, gdje radnici palicama udaraju i ubijaju životinje, gaze im glave i udaraju njima o zemlju prije nego im razrežu i oderu kožu i krzno s tijela. Potom oderane životinje bacaju na gomilu leševa. Međutim, ove tek oderane životinje nastavljaju disati! One gledaju izravno u kameru, trepčući očima i cvileći još pet do deset minuta nakon što im je krzno bilo otrgnuto s njihova tijela. Rezultati ove istrage pokazali su se raširenima i tekućima, a u Kini još uvijek ne postoji nikakav zakon koji bi ovakvu praksu proglasio nezakonitom.

Na prosvjedu će aktivisti držeći transparente pokazati šokantne fotografije te video snimke koje će biti dostupne i na DVD mediju.

Kina također nastavlja krivo deklarirati krznene proizvode koje izvozi u inozemstvo. Unatoč zabrani prodaje krzna od pasa i mačaka koja je na snazi u SAD-u, nedavna je istraga organizacije The Humane Society of the United States pronašla krznene detalje od psećega krzna u nekoliko velikih trgovačkih lanaca kao što su Burlington Coat Factory, Macy's i JC Penney. Ovo krzno bilo je krivo deklarirano kao umjetno krzno ili krzno rakuna. Uvoz i prodaju psećeg i mačjeg krzna zabranile su Belgija, Danska, Francuska, Italija, Grčka i Australija, dok Europska unija također planira ozakoniti ovu zabranu.

Prijatelji životinja traže da se u Hrvatskoj uvede zakonska zabrana uvoza i prodaje krzna od pasa i mačaka, kako bi se, nakon zabrane uzgoja životinja za krzno te zabrane uvoza krzna i proizvoda od tuljana, učinio još jedan korak k stvaranju etički osvještene Hrvatske bez krzna.

Pogledajte foto galeriju i pročitajte više o kineskoj industriji krzna.

Kineska industrija krzna 1

Prosvjed ispred Kineske ambasade 4Prosvjed ispred Kineske ambasade 3Prosvjed ispred Kineske ambasade 1Prosvjed ispred Kineske ambasade 5Prosvjed ispred Kineske ambasade 2

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting