12.07.07. Hrvatska krši odredbe o zaštiti životinja pri klanju

| More

Prijatelji životinja objavljuju rezultate Europske komisije

- Europska komisija potvrdila nezakonite radnje u hrvatskim klaonicama

Udruga Prijatelji životinja dobila je izvješće Europske komisije, čija je svrha bila procjena sustava kontrole i nadzora da se meso koje se izvozi u EU dobiva od životinja koje su ubijene pod uvjetima koji jamče humani tretman barem u skladu s onim propisanim Direktivom 93/119/EC. Procjena je izvršena u razdoblju od 4. do 8. prosinca 2006.

Međutim, dobiveno izvješće opisuje velike nepravilnosti u radu hrvatskih klaonica u kojima se životinje brutalno ubijaju, a ovakvim odstupanjima ne dobivaju niti minimum zaštite pri klanju – pravilno omamljivanje.

Neki od propusta su sljedeći:

Iz svega ovdje navedenog zaključuje se da je pomanjkanje obuke i uputa o zaštiti životinja pri klanju od strane Ministarstva pridonijelo neodgovarajućoj kontroli, odnosno nadzoru u klaonicama.

Pitamo se je li Ministarstvo od podnašanja ovog izvješća izdalo pravilne upute glede zaštite životinja pri klanju i jesu li djelatnici u klaonicama prošli obuku o zaštiti životinja.

Razvidno je da humanog klanja nema, i to je jedan od razloga zbog kojeg Prijatelji životinja promoviraju vegetarijanstvo kao jedini način zaštite životinja, pri tom upozoravajući na nužnost da se u Hrvatskoj provode zakonski određeni postupci pri klanju koji barem malo umanjuju neizmjerne patnje životinja iskorištavane za prehranu.

Udruga Prijatelji životinja želi upoznati hrvatsku javnost s ovim izvješćem, dok je ministru Čobankoviću uputila dopis s upitom o daljnjim koracima kako bi se ovi propusti što prije ispravili.

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting