31.08.12. Klanje magaraca iz rezervata Liburna u Raši

| More

Ministarstvo poljoprivrede
n/r gospodin Tihomir Jakovina, ministar
Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb

Poštovani gospodine Jakovina,

obraćamo Vam se zbog najavljenog zatvaranja rezervata za magarce Liburna u Raši i namjere da se magarci pošalju na klanje.

Nakon što je vijest o planiranome slanju magaraca u klaonice objavljena u medijima, izazvala je zgražanje ne samo udruga za zaštitu i prava životinja, već i brojnih građana koji nam se obraćaju s upitima o sudbini magaraca i izražavaju šokiranost nad bezosjećajnim postupanjem prema nedužnim životinjama.

Magarci su autohtona hrvatska i istarska vrsta, jedan od najprepoznatljivijih simbola ove zemlje, a rezervat u Raši je jedino mjesto gdje oni mogu slobodno rasti i kretati se. Kao rijetka vrsta, magarci privlače mnoge posjetitelje i važni su za turističku promidžbu Hrvatske kao zemlje koja skrbi za životinje i drži do svojih pozitivnih tradicijskih vrijednosti. Kako je magaraca u Hrvatskoj sve manje, još je skandaloznija odluka da se polovica starijih životinja iz rezervata zakolje.

Stoga smatramo da je jedino ispravno sanirati rezervat i njegove potrebe uskladiti sa zakonskim regulativama, a ne ga zatvoriti. Čak da je neophodno i neizbježno zatvoriti rezervat, ubijanje životinja nije rješenje i može biti jedino na sramotu odgovornih institucija. Kao zemlja koja u postupanju prema životinjama stremi civilizacijskim vrednotama razvijenih europskih zemalja, nadležne instuticije trebaju osigurati uvjete za udomljavanje svih magaraca i nalaženje prikladnoga smještaja za njih.

Klanje preostalih magaraca nije samo okrutnost prema životinjama, već i pljuska u lice svim brojnim nastojanjima da se očuvaju hrvatske i posebno istrijanske tradicijske vrijednosti.

Molimo Vas da, sukladno svojim ovlastima, što prije djelujete kako biste spriječili ovo nepotrebno ubijanje. Problemi u državi ne rješavaju se ubijanjem, već humanim odlukama u skladu s etičkim vrijednostima 21. stoljeća i osvještenošću o neprihvatljivosti barbarskog postupanja prema životinjama.

Molimo Vas da nas izvijestite o svojem postupanju, kako bismo o tome informirali zainteresirane građane i medije.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 31. kolovoza 2012.

Vezane teme

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting