Dan vegetarijanstva i Dan životinja s farma

| More

1. listopada - Svjetski dan vegetarijanstva

Svjetski dan vegetarijanstva (1. 10.) diljem svijeta obilježava sve veći broj vegetarijanaca i vegana, kao i oni koji to još nisu, ali su svjesni važnosti vegetarijanskog pokreta za životinje, ljude i okoliš.
Vegetarijanska prehrana seže u najdalju ljudsku povijest, no u Europi o prednostima takva načina prehrane prvi je govorio grčki filozof Pitagora iz 6. st. p. Kr. prakticirajući i šireći nenasilan način života.

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine.

Riječ vegan nastala je od početka i kraja riječi vegetarian i njezino izvođenje iz riječi vegetarijanstvo simbolizira da je veganstvo u korijenu vegetarijanstva i da je logičan zaključak vegetarijanskog puta u potrazi za dobrim zdravljem bez patnje i smrti životinja. Prvo vegansko društvo (Vegan Society) osnovano je 1944. godine.

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života.

Danas, kada brojka mučenih i ubijenih životinja na farmama zbog ljudske prehrane prelazi brojku od 60 milijarda godišnje, nužno je da se svi zamislimo nad patnjama osjećajnih bića i krenemo u stvaranje svijeta u kojemu će se uzimati u obzir prava svih životinjskih vrsta.

2. listopada - Svjetski dan životinja s farma

U organizaciji Farm Animal Rights Movementa (FARM), Svjetski dan životinja s farma obilježava se na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 60 milijarda krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta. Na ovaj dan Prijatelji životinja žele učiniti vidljivima patnju i potlačenost životinja koje se institucionalno najmasovnije zlostavljaju i ubijaju.

Porast broja životinja koje svake godine pate na farmama i umiru u agoniji u klaonicama potvrđuje aktualnost Gandhijeve izjave: ''Najnasilnije oružje na svijetu jest vilica kojom se hranimo.''

FARM (Farm Animal Reform Movement) je američka nacionalna, od poreza oslobođena edukativna organizacija, koja se bavi zagovaranjem biljne prehrane i humanog odnosa prema životinjama s farma kroz osam grassroots programa. U njihovu sjedištu u Washingtonu, D.C. osmero djelatnika radi putem grassroots mreže od više od tisuću aktivista u svih 50 država SAD-a i nekoliko kanadskih pokrajina. 1. travnja 1999. FARM je osnovala Sabina Fund kako bi potpomogla projekte koji promiču prehranu temeljenu na biljkama i upozoravaju na razorne utjecaje uzgoja životinja.

Više o razlozima za bezmesnu prehranu pogledajte ovdje.

rostilj, svjetski, dan, vegetarijanstva [ 211.55 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting