23.12.16. Nizozemsko NE krznu!

| More

Presuda nizozemskog Vrhovnog suda kao uzor hrvatskim zakonodavcima

- Iako je četvrta u svijetu po uzgoju kuna, država se, zbog mišljenja javnosti, usprotivila uzgajivačima

Iz Nizozemske stiže izvrsna vijest za životinje – Vrhovni sud Nizozemske donio je završnu presudu kojom uzgajivačima jasno daje do znanja da nemaju zakonskih temelja za rušenje zabrane uzgoja životinja radi krzna! Zaključeno je da postoji poštena ravnoteža između zaštite osnovnih prava uzgajivača i javnog interesa kojem služi zakon. Time je završena složena pravna bitka koju uzgajivači kuna neuspješno vode protiv nizozemske države koja je 2013. godine zabranila uzgoj životinja za krzno.

Nizozemska je četvrti svjetski uzgajivač kuna, zbog čega je i propisano prijelazno razdoblje kako bi svi uzgajivači mogli prestati s radom. Unatoč ekonomskom interesu, država je donijela zabranu uzgoja isključivo zbog ''stajališta da je etički neprihvatljivo držati životinje za proizvodnju krzna''!

Nizozemska je još 1997. godine zabranila uzgoj činčila za krzno, i to zbog nemogućnosti postizanja adekvatnih uvjeta za dobrobit životinja na farmama. Stoga nema nikakve prepreke ni da u Hrvatskoj od Nove godine stupi na snagu odredba o zabrani uzgoja činčila, odnosno svih životinja za krzno!

Rijetko koje savjetovanje sa zainteresiranom javnošću dobije toliki interes javnosti i toliki broj komentara kao što je to slučaj s upravo završenom javnom raspravom o dopuni Zakona o zaštiti životinja. Tražilo se, po hitnom postupku, produljenje 10-godišnjeg prijelaznog razdoblja za uzgajivače činčila na još godinu dana. U više od 700 pristiglih komentara javnost se ponovno, odlučno i beskompromisno, izjasnila protiv uzgoja životinja za krzno i produljenja prijelaznog razdoblja! Građani očekuju da, sukladno Zakonu, zabrana uzgoja životinja za krzno stupi na snagu 1. 1. 2017., na ponos cijele Hrvatske.

Ako je Nizozemska, sa značajnom proizvodnjom krzna, mogla donijeti zabranu uzgoja i boriti se za tu odredbu poštujući stav javnosti, tada bi isto trebala učiniti i Hrvatska u kojoj samo nekolicina preostalih uzgajivača želi manipulirati zakonskom zabranom.

Inez Staarink, savjetnica politike nizozemskog parlamenta u sektoru poljoprivrede, prirode, životinja i hrane, pozvala je 2015. godine zastupnike da podrže zabrane u zemljama članicama EU-a i zabrane širenje farmi krzna: "Nizozemska više neće izvoziti krzno; umjesto toga izvozit ćemo zabranu uzgoja životinja radi krzna."

Vjerujemo da će i iz Hrvatske u svijet s početkom godine krenuti ovako dobre vijesti!

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting