Aktivnosti udruge Prijatelji životinja na provedbi Zakona o zaštiti životinja

| More

I prije, a osobito nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja 26. listopada 2017., udruga Prijatelji životinja nastavlja s nizom aktivnosti kako bi potaknula sve odgovorne i nadležne da se Zakon provodi u praksi.

Aktivnosti 2018. godine:

8. 1. 2018. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, četvrtom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

10. 1. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama gradske vijećnice u Karlovcu za predstavnike Istarske, Primorsko-goraske i Karlovačke županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

11. 1. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem razgovarao je o planovima za rješavanje problema napuštenih pasa u romskim naseljima Međimurske županije kroz propisivanje i provođenje obavezne kastracije.

12. 1. 2018. Predstavnica osječke Udruge Pobjede, koja je dio Mreže za zaštitu životinja koju vodi udruga Prijatelji životinja, sudjelovala je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Vukovarsko-srijemske županije u Vikovcima za predstavnike Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

15. 1. 2018. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, petom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

16. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, prvom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

18. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, četvrtom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

18. 1. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Zadarske županije u Zadru za predstavnike Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

19. 1. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u Splitu za predstavnike Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

22. 1. 2018. Predstavnik Udruge pridružio se je saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju i na sastancima u Čakovcu razgovarao s Matijom Posavcem, međimurskim županom, i Stjepanom Kovačem, gradonačelnikom Čakovca. Razmatralo se je provođenje kastracije i zbrinjavanje pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

23. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Bjelovaru i u Karlovcu na sastancima s Dariom Hrebakom, gradonačelnikom Bjelovara, i Damirom Mandićem, gradonačelnikom Karlovca. Teme vezane uz provedbu Zakona o zaštiti životinja oko kojih su se oba gradonačelnika složila su: izgradnja skloništa, kontrola mikročipiranja svih pasa, propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, tisak i distribucija po svim kućanstvima letka o zakonskim obavezama skrbnika pasa.

23. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom, a razgovarali su o više tema vezanih uz provedbu Zakona o zaštiti životinja.

24. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, drugom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

25. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, petom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

26. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Ludbregu na sastanku s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem. Razgovarali su o novostima u Zakonu o zaštiti životinja čijom primjenom Ludbreg može uspješno rješavati problem napuštenih životinja i njihova zbrinjavanja.

29. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Petrinji na sastanku s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem. Razgovarali su o novostima u Zakonu o zaštiti životinja čijom primjenom Petrinja može uspješno rješavati problem napuštenih životinja i njihova zbrinjavanja.

30. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s dr. vet. med. Nikolinom Grizelj, načelnicom Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Razgovarali su o više tema koje se odnose na provedbu Zakona o zaštiti životinja, kao i o izmjeni drugih zakonskih propisa u cilju poboljšanja zaštite životinja.

30. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, trećem sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

30. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Varaždinskim Toplicama i s predstavnicima Grada razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

31. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo Zagreba na kojemu se raspravljalo o izmjeni Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Zagreba.

31. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Zlataru i s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan-Pentek razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

1. 2. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Ogulinu i s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

2. 2. 2018. Predstavnik Udruge na sastancima u tri grada, s gradonačelnikom Klanjeca Zlatkom Brlekom, gradonačelnikom Oroslavja Emilom Gredičakom i gradonačelnikom Lepoglave Marijanom Škvarićem, razgovarao je o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

5. 2. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Novom Marofu i s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

6. 2. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, četvrtom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

7. 2. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Murskom Središću i s gradonačelnikom Draženom Srpakom razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi. Iznio je da građani moraju razmišljati na način da udomljavaju pse iz azila kako bi se smanjio broj napuštenih pasa te da su sve jedinice lokalne samouprave do 30. lipnja 2018. godine dužne provesti kontrolu mikročipiranja pasa. Gradonačelnik Srpak istaknuo je da će se kontrola mikročipiranja pasa provesti u svim naseljima na području grada Mursko Središće, a provodit će ju komunalni redar uređajem za kontrolu mikročipiranja očitavanjem mikročipa gdje će provjeriti vjerodostojnost dokumenata. Grad će propisati trajnu sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka sukladno članku 62. Zakona o zaštiti životinja, osim za uzgajivače koji su evidentirani u Ministarstvu poljoprivrede. Gradonačelnik je rekao i da Grad Mursko Središće sudjeluje u kampanji udruge Prijatelji životinja „Udomi” na način da je financijski osigurao tisak letaka koji će biti podijeljeni svim građanima na području grada Mursko Središće i izradu jumbo plakata koji će se postaviti u centru grada. Sastanku su, uz gradonačelnika i predsjednika udruge Prijatelji životinja, nazočili i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Mursko Središće Miljenko Štefanić, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josip Sršan te komunalni redar Grada Mursko Središće Drago Belše.

7. 2. 2018. Na poziv Matije Posavca, župana Međimurske županije, predstavnik Udruge sudjelovao je na kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije u Čakovcu, gdje je izvijestio o provedbi i prilagodbi odluka o trajnoj sterilizaciji za pse i mačke, donesenih od strane jedinica lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja.

7. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Čakovcu s Ljubomirom Kolarekom, gradonačelnikom Preloga, o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

8. 2. 2018. Predstavnica osječke Udruge Pobjede, koja je dio Mreže za zaštitu životinja koju vodi udruga Prijatelji životinja, sudjelovala je u Slavonskom Brodu na sastanku koordinacije župana i načelnika općina i gradonačelnika Brodsko-posavske županije o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Istaknula je važnost propisivanja trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja.

8. 2. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, šestom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

9. 2. 2018. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, šestom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

9. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Svetoj Nedjelji s predstavnicima Grada o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

12. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Varaždinu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

13. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Dugoj Resi s gradonačelnikom Tomislavom Boljarom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

13. 2. 2018. Poslali smo e-mailom i faksom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu ih obavještavamo da je Grad Čakovec propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka kao obavezan način kontrole razmnožavanja te ih potičemo da učine isto kako bi iskoristili alate koje im nudi Zakon o zaštiti životinja u smanjenju broja napuštenih životinja.

14. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Jastrebarskom s pročelnicom nadležnog Upravnog odjela dipl.iur. Irenom Strmečki Šlat i komunalnim redarom Miroslavom Borojevićem o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

14. 2. 2018. Predstavnik Udruge i europarlamentarac Davor Škrlec razgovarali su na sastanku u Zagrebu o podršci zastupnika Škrleca rezoluciji Europskog parlamenta o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka te o rješavanju problema napuštenih životinja kroz propisivanje obavezne trajne sterilizacije.

14. 2. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je u emisiji HRT-a „Dobar dan, Hrvatska” u kojoj se govorilo o povećanju broja napuštenih životinja i provedbi Zakona o zaštiti životinja, s naglaskom na obaveznu trajnu sterilizaciju životinja na primjeru grada Čakovca. Isti dan predstavnik Udruge govorio je o tim temama i preko telefonskog poziva za Vinkovačku televiziju.

15. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Koprivnici s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem i komunalnim redarom Mariom Perkovićem o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

16. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Samoboru s gradonačelnikom Krešom Beljakom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

16. 2. 2018. Predstavnik Udruge u telefonskom razgovoru s dr. vet. med. Borisom Tomšićem, pročelnikom jedinstvenog upravnog odjela za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije, razgovarao je o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

19. 2. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je u Šibeniku na sastanku koordinacijske radne skupine u Šibensko-kninskoj županiji na kojemu su prisustvovali načelnici općina, predstavnici komunalnih redara i ostali zaduženi za provedbu Zakona o zaštiti životinja.

19. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u općini Jasenice s Martinom Baričevićem, načelnikom općine Jasenice i predsjednikom Udruge općina u RH, koji je rekao da će njegova općina propisati obaveznu trajnu sterilizaciju pasa i mačaka te provesti kontrolu mikročipiranja za svoju općinu.

20. 2. 2018. Predstavnik Udruge u emisiji HRT-a „Dobro, jutro Hrvatska” govorio je o kampanji „Udomi” i o trajnoj sterilizaciji pasa i mačaka.

20. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Krapini s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

21. 2. 2018. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, sedmom, zadnjem sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

21. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Daruvaru s gradonačelnikom Damirom Lneničekom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

22. 2. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom. Razgovarali su o akcijskom planu provedbe trajne sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

22. 2. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, petom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

23. 2. 2018. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede s višim veterinarskim inspektorom dr. vet. med. Mislavom Kučenjakom. Razgovarali su o primjeni određenih odredaba Zakona o zaštiti životinja u praksi, postupanju u konkretnim slučajevima kršenja Zakona i rješenjima za probleme na terenu koje iznose udruge i skloništa koji su dio Mreže za zaštitu životinja koju vodi udruga Prijatelji životinja. Potom su razgovarali s dr. vet. med. Nikolinom Grizelj, načelnicom Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Iznijeli su joj informacije o provedbi zakonskih propisa s područja zaštite životinja i razgovarali su o problemu pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

27. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Čazmi s gradonačelnikom Dinkom Pirakom, a zatim u Zaprešiću s gradonačelnikom Željkom Turkom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

27. 2. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom razgovarao je o akcijskom planu provedbe trajne sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije i provedbi Zakona o zaštiti životinja.

1. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, vezano uz donošenje akcijskog plana za rješavanje problema pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Na sastanku su sudjelovali: predstavnici Ministarstva poljoprivrede (pomoćnik ministra dr. vet. med. Damir Agičić, pomoćnik ministra Željko Kraljičak, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo dr. vet. med. Branka Buković Šošić i dr.), kao i voditeljica čakovečkog skloništa za napuštene životinje Aleksandra Hampamer te veterinari i veterinarski inspektori koji djeluju na području Međimurske županije.

1. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Zagrebu s gradonačelnicom Iloka Marinom Budimir o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

5. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Zagrebu s gradonačelnikom Donjeg Miholjca o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi. Gradonačelnik Goran Aladić rekao je da će u Donjem Miholjcu propisati trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

6. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s dr. vet. med. Nikolinom Grizelj, načelnicom Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Razgovarali su o skorom početku trajne sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

7. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Saboru na sastanku sa saborskim zastupnikom Predragom Matićem o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Sastanku su prisustvovali i: gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik općine Kamanje Damir Mateljan i načelnik općine Brdovec Alen Prelec.

7. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je sastanku predstavnika županija u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a vezano uz obaveze županija prema novom Zakonu o zaštiti životinja.

7. 3. 2018. Predstavnik Udruge u Karlovcu je razgovarao s karlovačkim županom Damirom Jelićem o osnivanju koordinacijske radne skupine i provedbi Zakona o zaštiti životinja.

8. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Čakovcu na sastanku koordinacijske radne skupine Međimurske županije vezano za kastraciju pasa u romskim naseljima. Nakon sastanka otišao je vidjeti mjesto za privremeni stacionar i posjetio sklonište za napuštene životinje.

9. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

10. 3. 2018. U prostorijama udruge Prijatelji životinja u Zagrebu, održan je 14. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se skupilo 20 udruga za zaštitu životinja iz raznih krajeva Hrvatske. Teme sastanka bile su provedba Zakona o zaštiti životinja i iskorištavanje dobrih alata od strane jedinica lokalne samouprave kako bi se zaustavili patnja životinja i neodgovornost građana.

12. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem. Teme su bile vezane uz provedbu Zakona o zaštiti životinja, s naglaskom na nužnost da Dubrovnik što prije izgradi sklonište za životinje.

13. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Delnicama na sastanku s gradonačelnikom Delnica Ivicom Kneževićem. U Rijeci je razgovarao sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom, a potom i u Kastvu s gradonačelnikom Matejom Mostarcom. Teme su bile vezane uz provedbu Zakona o zaštiti životinja.

13. 3. 2018. Predstavnik Udruge gostovao je u emisiji HRT-a Zagrebačka panorama”. Teme su bile: azili za nezbrinute životinje i Zakon o zaštiti životinja, zatvaranje azila zbog manjka prihoda, tko ih treba financirati, novi slučajevi trovanja životinja u Zagrebu i zaključci sastanka Mreže za zaštitu životinja.

14. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je na sastanku s dr. vet. med. Emilom Tukom, pročelnikom Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, o provedbi Zakona o zaštiti životinja na području Zagreba.

15. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Sisku na sastanku s Mariom Kričkom, zamjenikom gradonačelnice, vezano uz provedbu Zakona o zaštiti životinja. Gospodin Kričko rekao je da će u Sisku krenuti s kontrolom mikročipiranja u skladu s mogućnostima tri komunalna redara koji pokrivaju veliko područje grada. Planiraju izgraditi sklonište za napuštene životinje i vrlo vjerojatno će propisati obaveznu trajnu sterilizaciju. Još ranije podijelili su građanima letak o zakonskim obavezama skrbnika pasa.

15. 3. 2018. Predstavnik Udruge u Varaždinu je imao sastanak sa zamjenikom župana Robertom Vugrinom, a nakon toga je na sastanku koordinacijske radne skupine Varaždinske županije imao prezentaciju vezano uz provedbu Zakona o zaštiti životinja.

16. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u prostorijama Carinske uprave u Zagrebu sastanku o švercanju pasa iz susjednih država u Hrvatsku. Bili su prisutni i: dr. vet. med. Gordan Jerbić, načelnik Sektora inspekcijskog nadzora i dr. vet. med. Vjekoslav Ricov, voditelj Službe granične veterinarske inspekcije, obojica iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, te Vlasta Špoljarić i Željko Andrijanić, pomoćnici ravnatelja Ministarstva financija, Carinske uprave.

16. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom sa Sanjom Mrzljak Jovanić, zamjenicom gradonačelnika Slatine, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, a osobito o kontroli mikročipiranja pasa i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

17. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u uredu Udruge s Barbarom Jagec, predsjednicom čakovečke Udruge za zaštitu mačaka Sklonište dobrote. Pričali su o provedbi Zakona o zaštiti životinja, s naglaskom na zbrinjavanju napuštenih mačaka.

19. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s Josipom Begonjom, gradonačelnikom Drniša, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

19. 3. 2018. Udruge iz Mreže za zaštitu životinja pokrenule su nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Jumbo plakatima u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima te zajedničkim angažmanom na društvenim mrežama šire svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije.

19. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s dipl. ing. Danielom Segarićem, pročelnikom ureda za poljoprivredu i ribarstvo Zadarske županije, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

19. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u uredu Udruge sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem o planovima za rješavanje problema napuštenih pasa u romskim naseljima Međimurske županije kroz provođenje obavezne kastracije.

20. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

20. 3. 2018. Predstavnik Udruge u Križevcima je razgovarao s gradonačelnikom Mariom Rajnom o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

21. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Zagrebu s gradonačelnikom Kutine, dipl. ing. Zlatkom Babićem, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

21. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s gradonačelnikom Požege, Darkom Puljašićem, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

21. 3. 2018. Predstavnica Udruge razgovarala je telefonom s Ivanom Kovačićem, načelnikom općine Sv. Trojstvo, o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Načelnik Kovačić rekao je da općina provodi kontrolu mikročipiranja, podržava obaveznu trajnu sterilizaciju i planira zajedno s Bjelovarom izgraditi sklonište za napuštene životinje.

21. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Skloništu u Dumovcu na sastanku s dr. vet. med. Damirom Skokom, ravnateljem Ustanove Zoološki vrt u koju spada i Sklonište. Razgovarali su o provedbi Zakona o zaštiti životinja i zbrinjavanju napuštenih životinja u Zagrebu.

22. 3. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s načelnikom Nedelišća, Darkom Danijom, razgovarao je o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

22. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je s međimurskim županom Matijom Posavcem i u Maloj vijećnici Međimurske županije prisustvovao drugoj sjednici koordinacijske radne skupine Međimurske županije. Razgovaralo se o detaljima provedbe trajne sterilizacije pasa u romskim naseljima: mjestu i načinu smještaja životinja u privremeni stacionar, utvrđivanju detaljnih procedura i rasporedu termina provedbe plana po naseljima.

23. 3. 2018. Udruga Prijatelji životinja objavila je da je Luka Oman, predsjednik Udruge, imenovan posebnim savjetnikom ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja. Trenutni prioriteti kao savjetnika za područje zaštite životinja bit će mu provedba Zakona o zaštiti životinja poput kontrole mikročipiranja u svim gradovima i općinama i drugih obaveza i alata koje Zakon o zaštiti životinja propisuje i omogućava. Svoju funkciju obavljat će od 1. travnja 2018., bez zasnivanja radnog odnosa u Ministarstvu poljoprivrede i bez naknade za rad.

23. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Upravi šumarstva, lovstva i drvne industrije Ministarstva poljoprivrede s Petrom Raosom, načelnikom Sektora lovstva, o držanju lovačkih pasa koji nisu označeni mikročipom.

23. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je, u organizaciji Zagrebačke županije, sastanku o suradnji gradova, općina i Zagrebačke županije u provedbi odredbi Zakona o zaštiti životinja i Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Sudjelovao je u raspravi o obavezama jedinica lokalne i regionalne samouprave u provedbi Zakona o zaštiti životinja.

23. 3. 2018. Predstavnica Udruge telefonom je razgovarala s dipl. ing. Mišom Tušekom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Novske. Novska još nije krenula u kontrolu mikročipiranja ni izradu gradske odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca.

27. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, šestom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

27. 3. 2018. Prijatelji životinja u novom tekstu navode da je propisivanje obavezne trajne sterilizacije od strane gradova i općina potpuno u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja, a pravno tumačenje ove odredbe dao je i izv. prof. dr. sc. Boris Bakota, pravnik i sveučilišni profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku.

27. 3. 2018. Udruge iz Mreže za zaštitu životinja, nakon što su ranije pokrenule nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, objavile su video s potresnim fotografijama, koji prikazuje zašto je uvođenje obavezne sterilizacije jedino rješenje.

28. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Ministarstvu poljoprivrede s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom o problemu pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

29. 3. 2018. Predstavnica Udruge razgovarala je u uredu Udruge s Oljom Radulić, savjetnicom za ruralni i otočni razvoj u Upravnom odjelu za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije te osobom imenovanom za dobrobit životinja u Zadarskoj županiji. Govorilo se o obavezama županija prema novom Zakonu o zaštiti životinja i alatima za njegovu provedbu u cilju smanjenja broja napuštenih životinja.

3. 4. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede na kojemu su sudjelovali dipl. krim. Franjo Podhraški, voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Službe za javni red MUP-a, i predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Razgovarali su o pomoći policije pri provedbi programa kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

3. 4. 2018. Luka Oman, predsjednik Udruge, sudjelovao je u emisiji Studija 4 HRT-a, u kojoj je govorio o provedbi Zakona o zaštiti životinja i funkciji posebnog savjetnika ministra za područje zaštite životinja.

4. 4. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s načelnikom općine Gradac, Matkom Burićem, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

4. 4. 2018. Luka Oman, predsjednik Udruge, sudjelovao je u emisiji Isti i različiti” HRT-a, u kojoj je govorio o provedbi Zakona o zaštiti životinja, Mreži za zaštitu životinja, kampanji Ili žmiriš ili si za kastraciju”, propisivanju obavezne trajne sterilizacije i mogućnosti utjecaja na problem zlostavljanja životinja koje ima kao poseban savjetnik ministra za područje zaštite životinja.

9. 4. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s Maricom Jančić, načelnicom općine Marija Gorica, razgovarao je o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

10. 4. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je sjednici Skupštine Udruga općina RH na Plitvičkim jezerima. Pred više od 300 načelnika općina govorio je o alatima koje daje Zakon o zaštiti životinja, a koji služe smanjenju broja napuštenih životinja.

10. 4. 2018. Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH) Hrvatske veterinarske komore podržao je propisivanje obavezne trajne sterilizacije pasa i mačaka.

11. 4. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, sedmom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

12. 4. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s ministrom Tomislavom Tolušićem, državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom, načelnikom Sektora inspekcijskog nadzora dr. vet. med. Gordanom Jerbićem i glasnogovornicom Ministarstva, Leticijom Hrenković. Razgovaralo se o problemima u radu skloništa u Belom Manastiru i rješenjima.

12. 4. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s gradonačelnikom Knina, Markom Jelićem, o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Gradonačelnik je podržao propisivanje obavezne trajne sterilizacije te najavio početak kontrole mikročipiranja pasa i podjelu građanima, s računima za komunalnu naknadu, letka o obavezama skrbnika pasa.

12. 4. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Ministarstvu poljoprivrede s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom i glasnogovornicom Ministarstva, Leticijom Hrenković, o realizaciji akcije kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

12. 4. 2018. Na poziv Mreže za zaštitu životinja, pjevačica Mia Dimšić u simpatičnom videu progovorila je o nužnosti udomljavanja životinja i podržala uvođenje obavezne trajne sterilizacije.

13. 4. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je sa Sanjom Borovec, načelnicom općine Jakovlje, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

17. 4. 2018. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Središnjem uredu Porezne uprave u Zagrebu gdje su razgovarali o problemu ilegalne prodaje pasa.

17. 4. 2018. Predstavnica Udruge, u telefonskom razgovoru s Elvirom Krizmanić Marjanović, p.o. pročelnicom gradonačelnika u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Pule, doznala je da Pula nije tiskala letak o obavezama skrbnika pasa, nije provela kontrolu mikročipiranja pasa jer tek nabavljaju čitač mikročipa (i pogrešno smatraju da kontrola mikročipiranja znači da komunalni redar zaustavlja slučajne šetače pasa radi očitanja čipa) te da nije propisala trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa jer smatraju da Pula nema problema s napuštenim životinjama, već im je najveći problem to što ljudi ne skupljaju izmet za psom. S druge strane, udruge koje zbrinjavaju brojne napuštene pse i mačke s područja Pule imaju potpuno drukčije iskustvo i mišljenje o situaciji u Puli.

18. 4. 2018. Predstavnici Udruge bili su u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s dr. vet. med. Damirom Tuđanom, novoizabranim pomoćnikom ministra poljoprivrede, zaduženom za Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane. Prenijeli su mu najvažnije probleme vezane uz provedbu Zakona o zaštiti životinja, iznijeli svoje prijedloge i ideje te zatražili njegovu suradnju i pomoć u provedbi Zakona.

19. 4. 2018. Džez-rok pjevačica Zdenka Kovačiček došla je na poziv Udruge u ured Prijatelja životinja kako bi snimila video kao podršku kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. U videu se našalila svojom poznatom pjesmom „Frka” i pozvala gledatelje da ih ne bude frka pisati svojim gradovima i općinama i zatražiti uvođenje obavezne sterilizacije. Poručila je: „Ako želite životinju, svakako uzmite iz azila, nemojte kupovati!”

19. 4. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je na Cresu na sastanku župana Primorsko-goranske županije, Zlatka Komadine, s načelnicima i gradonačelnicima te županije, s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i drugim uključenim institucijama, a na sastanku se govorilo i o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

Aktivnosti 2017. godine:

28. 8. 2017. Poslali smo poštom, e-mailom i faksom svim gradovima, općinama i županijama dopis, odnosno ponudu za besplatno ustupanje letka o zakonskim obavezama skrbnika pasa kako bi ih mogli tiskati i distribuirati. Iznijeli smo im pozitivna iskustva lokalnih zajednica koje su otisnule i podijelile letak o zakonskim obavezama skrbnika pasa uz račune za komunalnu nakladu, odnosno po svim kućanstvima.

26. 10. 2017. Održan sastanak s predstavnicima Udruge za zaštitu mačaka Sklonište dobrote iz Čakovca: razgovaralo se o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i rješavanju problema napuštenih mačaka.

31. 10. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku s prof. dr. sc. Nenadom Turkom, dekanom Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

3. 11. 2017. Poslali smo poštom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu smo im naveli najbitnije informacije vezane uz novi Zakon o zaštiti životinja te upozorili na potrebu pravovremenog planiranja aktivnosti i osiguravanja financijskih sredstava s obzirom na propisane rokove i prekršajne odredbe.

6. 11. 2017. Poslali smo e-mailom i faksom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu smo im naveli najbitnije informacije vezane uz novi Zakon o zaštiti životinja te upozorili na potrebu pravovremenog planiranja aktivnosti i osiguravanja financijskih sredstava s obzirom na propisane rokove i prekršajne odredbe.

7. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku s tajnikom Hrvatske veterinarske komore, dr. sc. Anđelkom Gašparom, dr. vet. med.

8. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su u Bakru i Rijeci na sastancima s jedinicama lokalne samouprave o provedbi novog Zakona o zaštiti životinja. Na prvom sastanku s Tomislavom Dundovićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Bakra, razgovaralo se o tome da Bakar tiska letak o zakonskim obavezama skrbnika pasa i distribuira građanima uz račun za komunalne usluge i sl. Drugi sastanak održan je u gradskoj upravi Rijeke i bio je vezan za provođenje kontrole obaveznog mikročipiranja pasa od strane komunalnih redara. Na trećem sastanku, sa zastupnicima gradske skupštine, razgovaralo se o mogućnosti predlaganja obavezne kastracije kao kontrole razmnožavanja.

9. 11. 2017. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Čakovcu sastanku svih gradova i općina Međimurske županije o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede. Poslije sastanka održao se sastanak s međimurskim županom mag. ing. Matijom Posavcem.

11. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Gradu Kastvu.

13. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku vezano uz rad komunalnog redarstva u Zagrebu.

14. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede kojemu su prisustvovali djelatnici Uprave za veterinarstvo: dr. vet. med. Marija Đurica, dr. vet. med., Branka Buković Šošić, dr. vet. med. Gordan Jerbić, dr. vet. med. Miljenko Vuić i dr. vet. med. Mislav Kučenjak. Predstavili smo svoje prijedloge za suradnju kako bi se potaknula provedba novog Zakona o zaštiti životinja. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede složili su se s prijedlozima koji se odnose na informiranje jedinica lokalne samouprave, putem dopisa i sastanaka, o obavezama koje imaju u provedbi Zakona. Razgovaralo se i o mogućnostima rješavanja problema pasa u romskim naseljima Međimurske županije kroz kastraciju i označavanje. Govoreći o skorim izmjenama Zakona o veterinarstvu, ukazali smo na potrebu rješavanja problema veterinara koji nakon mikročipiranja psa ne upišu podatke na mikročip pa se ne može utvrditi tko je skrbnik psa, a što bi se moglo riješiti izdavanjem potvrde skrbniku psa ili odmah nakon mikročipiranja ili naknadno poštom. Također, razgovarali smo i o zakonskoj regulativi koja bi omogućila rad mobilnim ambulantama koje bi mogle kastrirati i liječiti životinje, osobito u manjim i ruralnim sredinama.

14. 11. 2017. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, prvom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

15. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s ministrom Tomislavom Tolušićem i državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom. Razgovaralo se o provedbi Zakona o zaštiti životinja i, s obzirom na novosti u Zakonu, koje traže mnogo angažmana, o potrebi zapošljavanja još veterinarskih inspektora, kao i dodatnih zaposlenika u Odjel za zaštitu životinja Ministarstva. Spomenuo se plan da Ministarstvo sredinom sljedeće godine kontrolira jesu li lokalne zajednice ispoštovale obaveze iz Zakona.

15. 11. 2017. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, prvom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

17. 11. 2017. U prostorijama Udruge održan je sastanak s predstavnicima općine Lipovljani o obavezama komunalnih redara prema novom Zakonu o zaštiti životinja.

17. 11. 2017. Poslali smo poštom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu smo im ukazali na važnost i nužnost provođenja zakonske odredbe o obavezi izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, odnosno da sve lokalne zajednice do 30. lipnja 2018. godine trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Iznijeli smo im dobra iskustva lokalnih zajednica koje su već uspješno krenule u kontrolu od kuće do kuće.

18. 11. 2017. U organizaciji Mreže za zaštitu životinja, koju vodi udruga Prijatelji životinja, 18. studenoga 2017. u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu održan je prvi sastanak skloništa koja su sada sva no kill s obzirom na to da novi Zakon o zaštiti životinja ne dopušta usmrćivanje napuštenih životinja. Dr. vet. med. Tatjana Zajec, voditeljica skloništa u Dumovcu, predstavila je rad tog najstarijeg no kill skloništa u Hrvatskoj te bogat program skloništa na promociji udomljavanja i edukacije. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, govorio je o novostima u Zakonu o zaštiti životinja vezanima uz rad skloništa za napuštene životinje. Govorilo se je i o budućem Pravilniku o skloništima koji je trenutačno u izradi i koji je nužan za dobro poslovanje svih skloništa. Hrvoje Harač iz osječkog skloništa Udruge Pobjede izabran je za predstavnika skloništa u povjerenstvu za zaštitu životinja koje propisuje Zakon o zaštiti životinja. Udruga Pobjede prošla je proces od preuzimanja nefunkcionalnog i zapuštenog skloništa do njegova pretvaranja u mjesto na ponos grada Osijeka, koje svakodnevno udomljava životinje, prima volontere i educira građane. Kako put nije bilo lagan, a i s obzirom na to da su još mnogi izazovi pred njima, njihov predstavnik moći će predstavljati probleme i rad svih skloništa koja sada zajedničkim snagama trebaju pobijediti neodgovornost onih koji napuštaju životinje.

20. 11. 2017. Poslali smo e-mailom i faksom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu smo im ukazali na važnost i nužnost provođenja zakonske odredbe o obavezi izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, odnosno da sve lokalne zajednice do 30. lipnja 2018. godine trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Iznijeli smo im dobra iskustva lokalnih zajednica koje su već uspješno krenule u kontrolu od kuće do kuće.

20. 11. 2017. Poslali smo poštom, e-mailom i faksom svim županijama dopis u kojemu smo im ukazali na nužnost što žurnijeg osnivanja Koordinacijskih radnih skupina koje su nadležne, između ostaloga, za donošenje mjera za smanjenje broja napuštenih pasa, poticanje kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i praćenje rada skloništa vezano za oglašavanje i udomljavanje životinja. Obavijestili smo ih da su neke jedinice područne (regionalne) samouprave napravile prve korake prema osnivanju Koordinacijskih radnih skupina te vjerujemo da će skupine uskoro započeti s radom u svakoj županiji.

21. 11. 2017. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, drugom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

21. 11. 2017. Sastanak vezano uz rad na prijedlogu nove Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Zagreba.

22. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede kojemu su prisustvovali pomoćnik ministra dr. vet. med. Damir Agičić i voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, dr. vet. med. Branka Buković Šošić. Razgovaralo se o više aspekata provedbe Zakona o zaštiti životinja, a osobito o mogućnostima rješavanja problema pasa u romskim naseljima Međimurske županije kroz kastraciju i označavanje.

23. 11. 2017. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, drugom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

24. 11. 2017. Sastanak sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem o rješavanju problema napuštenih pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Isti dan imali smo sastanak s Mirnom Herman iz udruge Prava šapa, s kojom smo razgovarali o unaprjeđenju odredaba u Nacrtu prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje, koje se odnose na postupanje s mačkama.

28. 11. 2017. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, trećem sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

29. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s glasnogovornicom Leticijom Hrenković i ministrom Tomislavom Tolušićem te razgovarali o dopisima koje će Ministarstvo poslati jedinicama lokalne i regionalne samouprave kako bi ih informiralo o njihovim obavezama prema novom Zakonu o zaštiti životinja. Također, spomenuto je da će s istim ciljem, kako bi poticalo provedbu Zakona, Ministarstvo organizirati sastanke za lokalne i regionalne zajednice.

1. 12. 2017. Predstavnik Udruge razgovarao je sa saborskim zastupnikom Branimirom Bunjcem o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

1. 12. 2017. Sastavili smo prijedlog Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama kako bismo olakšali gradovima usklađivanje s novostima u Zakonu o zaštiti životinja pri donošenju novih gradskih odluka koje se tiču napuštenih životinja i kućnih ljubimaca.

4. 12. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s pomoćnikom ministra Ivicom Francetićem. Gospodin Francetić rekao je da će Ministarstvo razmotriti primjedbe koje je Udruga ostavila na javnoj raspravi o Pravilniku o lovostaju te prema njima i postupiti, odnosno da će ispoštovati primjedbe na javnoj raspravi.

4. 12. 2017. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, trećem sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

4. 12. 2017. Poslali smo poštom, e-mailom i faksom svim jedinicama lokalne samouprave dopis u kojemu ih infomiramo da im novi Zakon o zaštiti životinja nudi vrlo učinkovit alat koji, ako se iskoristi, uz kontrolu mikročipiranja, može riješiti probleme napuštenih pasa, a to je propisivanje trajne sterilizacije kao obavezne metode kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

5. 12. 2017. Predstavnici Udruge sudjelovali su sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Veterinarskog fakulteta u Zagrebu za predstavnike Grada Zagreba te Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

8. 12. 2017. Predstavnik Udruge bio je u Rijeci na sastanku s predstavnicima ureda župana Primorsko-goranske županije - doc. dr. sc. Koraljkom Vahtar-Jurković, pročelnicom Upravnog odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša i Goranom Petrcom, pročelnikom ureda županije. Govorilo se o važnosti što skorijeg osnivanja koordinacijske radne skupine i imenovanju osobe odgovorne za zaštitu životinja i drugim novostima propisanima Zakonom o zaštiti životinja te donošenju nove gradske Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanju s napuštenim i izgubljenim životinjama.

8. 12. 2017. Predstavnica Udruge sudjelovala je sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Velike vijećnice Brodsko-posavske županije za predstavnike Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

11. 12. 2017. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u zagrebačkom Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo s Robertom Matićem, voditeljem Odjela za zaštitu životinja i veterinarske poslove. Razgovarali su o osnivanju koordinacijske radne skupine za grad Zagreb i novoj gradskoj odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanju s napuštenim i izgubljenim životinjama.

12. 12. 2017. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku Odjela komunalnog redarstva grada Zagreba na kojemu se razgovaralo o provedbi kontrole mikročipiranja pasa te izradi nove Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

15. 12. 2017. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Varaždinske županije u Varaždinu za predstavnike Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

18. 12. 2017. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede na kojemu su bili prisutni: državni tajnik dr. sc. Željko Kraljičak; predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede – dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak i dr. vet. med. Gordan Jerbić te veterinarski inspektor dr. vet. med. Damir Tuđan, voditelj Veterinarskog ureda Varaždin i veterinarski inspektor dr. vet. med. Marijan Glavina, voditelj Ispostave Čakovec. Razgovaralo se o rješavanju problema sa psima u romskim naseljima Međimurske županije te je dogovoreno da u ožujku 2018. započne provedba njihove kastracije kako bi se zaustavilo njihovo prekomjerno razmnožavanje i pritisak na sklonište u Čakovcu koje ne može primiti nekoliko tisuća pasa. Navedeno je da lokalne zajednice u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji trebaju početkom 2018. krenuti što prije u kontrolu mikročipiranja pasa, osnivanje koordinacijskih radnih skupina i propisivanje odluke o obaveznoj kastraciji.

Vezane teme

Napušten pas [ 124.59 Kb ]Napušteni psi [ 235.91 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting