04.12.17. Propisivanje trajne sterilizacije kao obvezne metode kontrole razmnožavanja

| More

- svim lokalnim zajednicama -

Poštovani,

ponovno Vam se javljamo na temu provedbe Zakona o zaštiti životinja te rješavanja problema napuštanja životinja.

Novi Zakon nudi svim lokalnim zajednicama vrlo učinkovit alat koji, ako se iskoristi, uz kontrolu mikročipiranja, može riješiti probleme s napuštenim psima u Vašoj zajednici. Riječ je o članku 62., stavku 6. Zakona, koji kaže:

"Jedinice lokalne samouprave mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja."

Dakle, zasebnom odlukom ili u sklopu odluke o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca možete propisati da se kontrola razmnožavanja pasa i mačaka radi trajnom sterilizacijom. Obaveza sterilizacije ne odnosi se na uzgajivače te građanima ostaje na izbor da se, ako žele pomladak, registriraju kao uzgajivači.

Čvrsto vjerujemo da je nužno iskoristiti ovu mogućnost koju Zakon pruža kako bi se zaustavila neodgovornost građana i gomilanje problema i troškova vezanih za zbrinjavanje napuštenih životinja.

Zbog interesa i zaštite građana, životinja i Vaše lokalne zajednice apeliramo na Vas da sukladno članku 62. Zakona o zaštiti životinja čim prije propišete trajnu sterilizaciju za pse i mačke. Vjerujemo da i sami uviđate da situacija zahtjeva konkretne poteze i da je nužno iskoristiti sve mogućnosti koje Zakon pruža.

Također, vjerujemo da razumijete kako se lokalne zajednice koje ne krenu odmah s provedbom potpune kontrole mikročipiranja pasa i ne propišu trajnu sterilizaciju kao obaveznu metodu kontrole razmnožavanja ne mogu žaliti na troškove zbrinjavanja odbačenih mačića i štenaca.

Stoga su pojedine lokalne zajednice već krenule s obilaskom svih kućanstava, odnosno pasa, kako bi sukladno Zakonu svi do 30. lipnja 2018. bili mikročipirani, kao i s radom na odlukama kojima će propisati obavezu trajne sterilizacije.

S ciljem da pomognemo i olakšamo provedbu Zakona u suradnji s veterinarima, pravnicima i ljudima s iskustvom na terenu napravili smo prijedlog odluke o uvjetima i načinu za držanje kućnih ljubimaca, kao i prijedlog zasebne odluke kojom se propisuje obvezna trajna sterilizacija pasa i mačaka.

Odluku možete preuzeti na našoj web-stranici preko poveznice www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.

Stojimo Vam na raspolaganju za detaljne informacije i suradnju.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting