18.10.18. Cirkusi sa životinjama

| More

Ministarstvo poljoprivrede
n. r. g. Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade RH i ministar
Ulica grada Vukovara 68
10 000 Zagreb

Predmet: Provedba čl. 59. Zakona o zaštiti životinja o cirkusima sa životinjama

Poštovani gospodine Tolušiću,

očitujemo se Ministarstvu poljoprivrede s tumačenjima stručnjaka o članku 59. Zakona o zaštiti životinja, koji se odnosi na nastupe cirkusa sa životinjama, a u cilju provedbe te odredbe.

Naime, unatoč jasnoj zakonskoj odredbi, u praksi inozemni cirkusi Safari i Berlin u kontinuitetu krše Zakon. Ti cirkusi nesmetano nastupaju po cijeloj Hrvatskoj koristeći u nastupima domaće i divlje životinje koje izvode dresirane točke, a sve s dopuštenjem veterinarske inspekcije.

Zakon o zaštiti životinja (NN 102/17) zabranjuje držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama. Iznimno se dopušta „držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima i cirkuskim predstavama u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu” (članak 59.).

U praksi su sporne dvije stvari. Najprije, cirkusi Safari i Berlin koriste u nastupima deve koje su, prema definicijama u Zakonu, u Hrvatskoj divlje životinje i kao takve ne bi niti smjele ući u Hrvatsku.

Drugo što je sporno je da se u navedenim cirkusima prikazuju dresirani nastupi životinja koje izvode naučene trikove kojima dreseri tijekom nastupa mašu i fijuču bičem i lupaju ih štapom pokazujući im što moraju napraviti. Životinje se penju na povišena postolja i klackalice, vrte se na stražnjim nogama oko svoje osi, hodaju natraške ukrug, propinju se na stražnjim nogama, „klanjaju” se publici svijanjem prednjih nogu, spuštaju se na stražnjicu u sjedeći položaj, „plešu” bečki valcer i izvode druge trikove koji su rezultat dresure, a ne prikazivanja „vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu”. Dokazi kršenja Zakona mogu se vidjeti na https://bit.ly/2P4H98q i https://www.youtube.com/watch?v=r-ZGt_tFpxk.

Smatramo da je formulacija čl. 59. u Zakonu neprovediva u praksi, zbog čega tražimo trenutačno zabrane nastupa cirkusa Safari i Berlin u Hrvatskoj, a u sljedećim izmjenama Zakona propisivanje potpune zabrane nastupa cirkusa sa životinjama. Molimo Vas da Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane uputi veterinarske inspektore u ispravno tumačenje članka 59. Zakona. Na raspolaganju smo za sva dodatna pitanja.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge


U prilogu:
- mišljenje izv. prof. dr. sc. Borisa Bakote s Pravnog fakulteta u Osijeku
- mišljenje organizacije Eurogroup for Animals
- mišljenje mag. iur. Zrinke Spretnjak
- mišljenje doc. dr. sc. Lidije Bakota s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku
- mišljenje dr. Yvonne Würz iz organizacije PETA Germany
- mišljenje odvjetnice Slađane Panić Šilješ

Zagreb, 17. listopada 2018.

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting