11.06.19. Subvencijom kastracije do uštede i eliminacije uzroka troškova

| More

Poštovani,

bez zaustavljanja priljeva novih neželjenih štenaca i mačića jasno je da nema napretka u smanjivanju broja napuštenih životinja i da će se teško stati na kraj neodgovornosti građana koji se ne pridržavaju zakonske obaveze o kontroli razmnožavanja svojih kućnih ljubimaca.

To su uvidjeli mnogi gradovi i općine te su napravili jasnu računicu da je znatno jeftinije platiti trajnu sterilizaciju (kastraciju), nego ukupne troškove zbrinjavanja napuštenih štenaca, koji, osim cijepljenja, hranjenja, liječenja, skrbi, oglašavanja i udomljavanja, uključuju i kastraciju životinja kada one navrše šest mjeseci.

Važno je iskoristiti sve mogućnosti koje pruža Zakon o zaštiti životinja kako bi se riješili uzroci problema i ostvarila ušteda. Stoga je više od 150 gradova i općina propisalo trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke, kako bi imali jasno propisanu proceduru i uveli red te dali do znanja svojim građanima da uz prava idu i obaveze te da njihovu nebrigu ne smiju plaćati ni životinje, ni ljudi, ni lokalna zajednica.

Nakon toga, gradovi i općine počeli su subvencionirati kastracije muških i ženskih pasa po raznim modelima – od potpunog financiranja zahvata svim psima i mačkama, do djelomične ili selekcionirane subvencije, a sve u svrhu trenutačnog zaustavljanja dotoka neželjenih životinja i prestanka izdvajanja financijskih sredstava za njihovo smještanje u sklonište.

Uz strogu provedbu kontrole mikročipiranja pasa, odnosno obilazak svih kućanstava kako bi svi psi bili označeni mikročipom, provedba kastracije je najučinkovitije, najhumanije i najekonomičnije rješenje kontrole populacije pasa i mačaka jer izravno rješava uzroke problema. Bez propisivanja trajne sterilizacije kao najbolje mjere za kontrolu populacije ne možemo očekivati odgovorno ponašanje građana.

Molimo Vas da pratite dobra iskustva i poteze gradova i općina te nam se slobodno javite za više informacija o njihovim načinima propisivanju trajne sterilizacije kroz gradske/općinske odluke te o modelima subvencioniranja kastracije, kao i o drugim mehanizmima provedbe Zakona o zaštiti životinja.

Više informacija nalazi se ovdje, a dostupni smo Vam preko telefona i e-maila kako bismo zajednički ostvarili isti cilj.

Vjerujemo da uviđate prednosti i koristi naših dobronamjernih savjeta te da ćete uvažiti naše naputke.

Srdačan pozdrav,


Ivana Lunka, mag. iur.
Prijatelji životinja

Zagreb, 11. lipnja 2019.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting