10.12.19. Neregistrirani uzgoj kućnih ljubimaca

| More

- svim jedinicama lokalne samouprave

Predmet: Registracija uzgajivača kućnih ljubimaca i promocija udomljavanja naspram kupnje

Poštovani,

neregistrirani uzgoj kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa i mačaka, predstavlja velik problem jedinicama lokalne samouprave. Životinje koje se nelegalno uzgajaju nisu mikročipirane, ne može ih se pratiti, a višak koji se ne uspije prodati završava na cesti, čime postaje problem gradova i općina koji su dužni zbrinuti napuštene životinje koje neodgovorni skrbnici, ali isto tako i uzgajivači napuste.

U općem je interesu da svaki uzgoj životinja bude reguliran i registriran, da svaka djelatnost bude prijavljena, a naročito ona koja je povezana s živim bićima koje mogu biti napuštene i koje treba zbrinuti.

Stoga apeliramo na Vas jer vjerujemo da uviđate kako je to prvenstveno u Vašem interesu da na području svoje lokalne zajednice provjerite jesu li svi uzgajivači registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede kako Zakon o zaštiti životinja i nalaže.

Također podsjećamo na obvezu provođenja kontrole mikročipiranosti pasa te da prilikom provjere kućanstava jesu li svi psi označeni mikročipom provjerite i jesu li psi i mačke kastrirani, te ukoliko nisu, na koji se način sprječava njihovo razmnožavanje. Veliki broj jedinica lokalne samouprave propisale su trajnu sterilizaciju kao metodu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentiranje izuzetaka te subvencioniraju kastraciju što dobronamjerno sugeriramo svim gradovima i općinama

Ujedno apeliramo na vas da promovirate udomljavanje pasa i mačaka iz skloništa, nasuprot kupnje životinja, jer na taj način direktno smanjujete Vaša financijska izdavanja i povećavate fluktuaciju skloništa. Udomitelji dobivaju zdravu, cijepljenu, mikročipiranu i kastriranu životinju, dok je svaka kupnja iz nelegalnog uzgoja visokorizična i često udomiteljima predstavlja izvor dodatnih neplaniranih troškova. Kada bi svi koji trenutno razmišljaju o kupnji životinje posjetili sklonište i umjesto kupnje izabrali udomljavanje sva skloništa bila bi prazna što je upravo lokalnim zajednicama u direktnom interesu.

Stoga iskoristite sve dostupne komunikacijske kanale za promoviranje udomljavanje i odgovornog skrbništava što je Vaša obveza i prema Zakonu o zaštiti životinja, a mi Vam nudimo razne besplatne vizuale kao i savjete za provedbu zakonskih obveza iz iskustva gradova i općina koji uspješno provode Zakon o zaštiti životinja.

Više o zakonskoj obvezi registracije svih uzgajivača, savjete o povećanju fluktuacije skloništa, primjere, vizuale i druge korisne dokumente vezane za provedbu Zakona o zaštiti životinja možete pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.

Stojimo Vam na raspolaganju za pomoć i suradnju te Vam želimo sve najbolje povodom blagdana i u novoj godini.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting