Štakori - druželjubiva i suosjećajna stvorenja

| More

Štakori su među najčešće iskorištavanim i mučenim životinjama u hrvatskim i svjetskim pokusnim laboratorijima. Deseci milijuna štakora godišnje pate i umiru u diskutabilnim, nepouzdanim i neetičnim pokusima, koji su loša znanost. Istraživanja potvrđuju ono što svatko tko živi sa štakorom zna - štakori su pametna, miroljubiva, predivna i neobično druželjubiva, čista i draga stvorenja. Oni nisu ljubimci, već prijatelji i daju poseban mir.

Imao sam mnogo različitih kućnih ljubimaca, ali štakori su ipak nešto posebno.

Prvo sam imao mužjaka, velikog bijelog koji je živio čak pet godina i tri mjeseca i onda umro, a sada imam ženku. To su pametna, miroljubiva, predivna i neobično druželjubiva, čista i draga stvorenja. Zanimljivo je kako se ova ženkica, jako mlada, ni tri mjeseca, udobno smjesti u krilo i zajedno sa mnom gleda TV ili igra igrice! Istina je da se neobično vole maziti.

Zanimljiva priča vezana je za mojeg prvog štakora. Često kada nisam mogao zaspati puštao sam štakora da plazi po mom krevetu. Moram istaknuti kako u svojih preko pet godina života niti jednom nije ni pokušao ugristi ili na bilo koji način ozlijediti nekoga. Dapače, vrlo strpljivo je podnosio kada su ga djeca mazila (davila) i igrala se s njime. Te noći mi je htio skočiti na rame, no ja sam se pomaknuo pa je promašio i pogodio me ravno u oko. Direktni udarac u otvoreno oko je i više nego bolan. Štakor je najprije pobjegao, ali se vratio nakon par sekundi i počeo mi lizati oko. Očito da je znao na neki način da me je povrijedio i došao me je utješiti i pomoći mi. Nevjerojatno me dirnula njegova suosjećajnost. Ne moram niti reći da je gajba sa štakorom u mojoj dnevnoj sobi i da, kad sam doma, on slobodno šeće po kauču i foteljama.

Postojala je još jedna zanimljiva situacija s mojim prethodnim štakorom u jednom lokalnom kafiću. Budući da je štakor često išao sa mnom naokolo i na ramenu, tako je završio i u kafiću. U početku su se ljudi užasavali kad su ga vidjeli. Bio je bijeli s crvenim očima, no isto tako je mogao biti i sivi iz kanalizacije! 'Veliki muškarci' su bježali... Nekima je bio fora, no ipak se našao jedan čovjek koji ga je uzeo u ruke... I oduševio se! Predrasude samo donose zlo... štakor, žensko, crno, žuto... nažalost, samo ono što je 'naše' se smatra dobrim.

Sada imam 'nju', no jednako je super i još je više pazim. Za mnoge sam čudan jer imam štakora za... Ma, nije to ljubimac... To je prijatelj, jer se i ponaša kao takav i daje nevjerojatan mir... Mnogi ne znaju da štakori daju poseban mir. Mnogi misle da je štakor samo 'štakor', a zaboravljaju da smo sve bolesti, sve loše stvari sami stvorili, a štakori su imali tu nesreću da ih prenose.

Prije šest godina moj brat i majka nisu bili sretni zbog štakora, no sada svi zajedno ne možemo zamisliti život bez njih. Štakori daju jednu posebnu, nenasilnu, a izrazitu obiteljsku crtu. Kao da smo mi dio njihova gnijezda i obitelji ili se oni osjećaju kao dio našega gnijezda ili obitelji... Kao da oduvijek živimo skupa...

Siniša Ivkov

Vezane teme

Par štakora [ 47.27 Kb ]Bijeli štakori [ 28.43 Kb ]Pokus na štakoru [ 26.67 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting