Klokani su na udaru - aktivirajte se!

| More

Nakon što im se javio jedan zviždač unutar gospodarske grane koja se bavi klokanima, udruge za zaštitu životinja iz cijele Australije okupile su se kako bi razotkrile okrutnost, zatrovanost i iščezavanje određenih vrsta klokana koje se uništavaju za izvozno tržište gdje dobit ostvaruje nekolicina odabranih. Udruge, uključujući Animal Liberation (Oslodođenje životinja), Wildlife Protection Association of Australia (Udruženje za zaštitu divljih životinja Australije, WPAA), Animals Australia (Životinje Australija), Australian Wildlife Protection Council (Australsko vijeće za zaštitu životinjskog svijeta, AWPC) i druge, istraživale su tu gospodarsku granu u posljednje dvije godine i pronašle su osuđujuće dokaze koji će vrlo vjerojatno obustaviti taj surovi posao.

Obratite pozornost na to da će zviždač ostati anoniman zbog sigurnosnih razloga.

Inspekcija je provedena u više od dvadeset četiri hadnjače širom saveznih država Novog Južnog Walesa (NSW-a) i južnog Queenslanda (QLD-a) te su uzeti brisevi s klokanovih trupala.

U sažetku, nalazi ukazuju na to da:

  1. Između 70 i 80% svih ubijenih klokana trenutno su ženke. To znači da postoji populacijska neravnoteža između mužjaka i ženki. Očigledno sada postoji više ženski nego mužjaka jer je većina velikih mužjaka već ubijena, što omogućuje da veće ženke budu odstrijeljene.
  2. Druga zabrinjavajuća činjenica jest da od svih trupala koji su promatrani u hladnjačama, mnogo ih je jedva bilo iznad najmanje moguće dopuštene mase za ljudsku potrošnju (13 kg u Novom Južnom Walesu), a neki su zapravo imali manju masu. Ženke pri ovoj masi nisu vjerojatno imale ni svoje prvo novorođenče. Klokani koje je dopušteno ubijati u Novom Južnom Walesu i Queenslandu jesu istočni crveni te istočni i zapadni sivi. Očigledno je bilo muških trupala u hladnjačama; kako god, nijedan od njih nije bio čak ni blizu onoga što bi se smatralo 'veliki crveni' koji bi imao masu od otprilike 25 kg ili više. Do 65 kg u životu!
  3. Rezultati briseva otkrili su zaraženost trupala bakterijama E.coli, Streptococcus i Staphylococcus. Oni su pokazali da se u mišićnom tkivu događa aktivan razvoj tih mikroba od slabog do obilnog razvoja.
  4. Metoda koju odobrava Australska vlada za ubijanje mladog klokana jest da ga se ili snažno udari po glavi teškim predmetom, ili da mu se sjekirom odsiječe glava. Zapravo je previše brutalno razmišljati o tome i, kao što je prethodno napomenuto, većina ubijenih klokana jesu ženke. Ako čak i polovica ovih ženki ima mladog klokana na nogama, onda je do milijun mladih klokana ubijeno na ovaj način u 2007. prema odobrenoj kvoti za ubijanje od 3,8 milijuna klokana.

Kao i kod kanadskog pokolja tuljana, ubijanje novorođenih tuljana krajnje je traumatičan doživljaj; to nije ni na koji način humano i ne može se regulirati ni na koji način. Živimo u 21. stoljeću, a još uvijek dopuštamo da se u unutrašnjosti Australije događaju srednjovjekovne radnje. Samo s ovog stajališta potrebno je osuđivati ubijanje klokana.

Na kraju istrage u ožujku 2007., znajući da tu informaciju treba brzo proslijediti, udruge Animal Liberation (Oslobođenje životinja) i Wildlife Protection Association of Australia (Udruženje za zaštitu divljih životinja Australije) poslale su delegaciju preko mora u Rusiju (koja je država najvećeg izvoza) i Europu da obavijesti ne samo javnost o ovom problemu, nego i relevantne ministre zdravstva u raznim državama kao i predstavnike Europske unije.

Do sada je pozornost medija bila značajna u Rusiji, a posjećeno je nekoliko restorana u Berlinu, kao i Konzularni general, vanjski poslovi i trgovina sa sjedištem u Australskoj ambasadi u Berlinu.

Stvarni ishod bilo kakvih sastanaka neće se znati neko vrijeme. Kako bilo, vodeća tvrtka koja izvozi klokanovo meso za ljudsku potrošnju zatvorila je sva vrata svojih hladnjača u Novom Južnom Walesu, što je, koliko oštrovidno oko može razabrati, najveće priznanje krivnje ako ga je ikad bilo.

Ruski glasnogovornik Nacionalnog udruženja za meso već je izjavio da klokanovo meso ne pridonosi značajno njihovu gospodarstvu.

Pošaljite pismo europskim restoranima koji nude klokanovo meso i dajte im do znanja da se protivite ubijanju klokana.

Vezane teme

Klokani  - Copyright: Ray Drew [ 105.11 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting