Djeca trebaju majčino a ne kravlje mlijeko

| More

Direktor pedijatrije na Sveučilištu John Hopkins, dr. Frank Oski, kaže: 'Nema razloga da se u bilo kojem razdoblju života pije kravlje mlijeko. Ono je namijenjeno teladi, nije namijenjeno ljudima, i svi bismo ga trebali prestati piti danas, ovo popodne.' Najpoznatiji svjetski pedijatar Dr. Benjamin Spock se slaže da iako je mlijeko idealna hrana za teliće, može biti opasno za ljudsku dojenčad.

Američka akademija pedijatrije preporučuje da se dojenčad ispod jedne godine starosti ne hrani kravljim mlijekom jer su mliječni proizvodi vodeći razlog alergija na hranu.

Više od dvije trećine američkih domorodaca i ljudi azijskog i meksičkog podrijetla ne podnosi laktozu, a i do 15 posto bijelaca pati od ove bolesti. Simptomi uključuju nadutost, plinove, grčeve, povraćanje, glavobolje, osipe ili astmu.

Dr. Amy Lanou OLOM-ova* rukovoditeljica prehrane kaže: 'S obzirom na sve dostupne informacije o dugoročnoj zdravstvenoj koristi prehrane temeljene na biljkama, nije upitno da je veganska prehrana sigurna - u stvari, ona nudi najveću zaštitu u borbi protiv bolesti od svih drugih prehrana'.

Najpoznatiji stručnjak za pedijatriju dr. Benjamin Spock preporuča korištenje veganske prehrane u svojem sedmom izdanju knjige Odgoj i njega djeteta prodanoj od prve naklade u preko 50 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Dojenčad bi trebalo odgajati na majčinom ili samo ukoliko je nužno adaptiranom mlijeku, a onda dodavati okrjepljujuće jelo od krupice za dojenčad i kašu od voća i povrća. U dobi od približno osam mjeseci roditelji mogu početi uvoditi novu hranu biljnoga podrijetla.

Kako bi osigurali dostupnost vitamina B12 nakon prestanka dojenja, roditelji trebaju dodavati vitamin B12 (to mogu biti i uobičajeni dječji multivitamini) ili upotrebljavati namirnice obogaćene tim vitaminom.

'Studije pokazuju da je veganska prehrana bogata voćem, povrćem, žitaricama i mahunarkama u očitoj prednosti za tijelo u razvoju. U stvari, neka istraživanja su čak pokazala da je veganska prehrana u prednosti i za umove u razvoju', kaže Lanou.

*Osnovana 1985., OLOM je neprofitna zdravstvena organizacija koja promiče preventivnu medicinu i zdravu prehranu. OLOM isto tako provodi studije kliničkih istraživanja, protivi se neetičkim ljudskim pokusima i promiče alternative istraživanja na životinjama.

Vezane teme

Djeca trabaju dojenje [ 3.30 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting