28.02.09. I psi i mačke na kaputu

| More

Poziv na veliki međunarodni prosvjed protiv ubijanja životinja zbog krzna 28. veljače 2009.

- 24 mačke ili 15 pasa za samo jednu bundu!

Pridružujući se prosvjedima diljem svijeta, Prijatelji životinja u sklopu nacionalne kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' najavljuju veliki i glasan prosvjed protiv ubijanja životinja zbog mode i glamura u sklopu kojeg će biti održan i dojmljiv performans.

Tema ovogodišnjeg prosvjeda jest zabrana uvoza krzna od pasa i mačaka u Hrvatsku prema već propisanim direktivama Europske unije, a naglasak će biti stavljen i na krznene dodatke s obzirom da se zbog njih muči i ubije više životinja nego za cijele krznene kapute.

Na prosvjedu se očekuju brojni građani iz raznih krajeva Hrvatske, ali isto tako i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Srbije, Austrije i Crne Gore.

Prosvjedna povorka kreće u subotu 28. veljače u 11 sati s Trga kralja Tomislava u Zagrebu. Stotine glasnih i transparentima 'naoružanih' sudionika zaustavit će se u 12 sati na Trgu bana Jelačića, gdje će razodjeveni i u kavezima zatočeni aktivisti Prijatelja životinja izvesti unaprijed pripremljeni performans.

U 12 sati na glavnom zagrebačkom trgu svoju potporu prosvjedu i kampanji 'Za Hrvatsku bez krzna' dat će Luka Nižetić, nositelj ovogodišnjeg projekta 'Reci ne krznu sad i zauvijek', neki članovi band aida 'Ja volim životinje' i drugi.

Kina je najveći izvoznik krzna u svijetu, a ujedno proizvodi i neka od najjeftinijh krzna na tržištu. Ona se obično prodaju kao krzneni ukrasi na kaputima, rukavicama, ženskim torbicama, igračkama i jeftinom nakitu. Procjenjuje se da Kina ubije više od 17 milijuna životinja godišnje zbog krzna. Rakuni, lisice, kanadske kune, zečevi, pa čak i psi i mačke među životinjama su koje se ubijaju zbog njihova krzna, a koje završavaju i u hrvatskim trgovinama.

Prijatelji životinja traže da se u Hrvatskoj uvede i zakonska zabrana uvoza i prodaje krzna od pasa i mačaka. Tako bi se, nakon zabrane uzgoja životinja za krzno i zabrane uvoza krzna i proizvoda od tuljana, učinio još jedan korak k stvaranju etički osviještene Hrvatske bez krzna.

- Preko dva milijuna pasa i mačaka godišnje se ubije zbog krzna!

Životinje koje se uzgajaju zbog krzna žive u mizernim uvjetima, zatočene u prljave i natrpane žičane kaveze. Bolesti, povrede i teški psihološki stres vladaju na farmama, a životinje završavaju svoj život ubijene gušenjem plinom, strujnim udarima, davljenjem, trovanjem, lomljenjem vratova ili pak guranjem usijanih željeznih šipki u njihove anuse.

Tajna istraživanja organizacije Swiss Animal Protection/EAST International otkrila su grozomornu rutinu koja se opetuje na kineskom tržištu krzna, gdje radnici palicama udaraju životinje, gaze im glave i bacaju ih o tlo, a zatim ih još žive oderu i bacaju na gomilu leševa. One nastavljaju disati, trepću očima i cvile još pet do deset minuta nakon što je krzno bilo otrgnuto s njihova tijela, dok ne izdahnu u mukama.

Danas obilujemo kvalitetnim, ekološki i ekonomski znatno prihvatljivijim materijalima koji su puno privlačniji i griju bolje od životinjskih. Ubijanje životinja zbog odijevanja i luksuza nema opravdanja i došlo je vrijeme kada nije dovoljno odbaciti odjevne predmete koje sadrže životinjsko krzno već je potrebno osuditi ubijanje životinja zbog krzna u potpunosti.

Prijatelji životinja ovaj poziv upućuju svim građanima i predstavnicima medija da u subotu 28. veljače dođu podržati ovo javno okupljanje kako bi zajedno poslati apel za suosjećanje i krzno osudili kao neprihvatljivo i sramotno.

Više fotografija s prosvjeda protiv krzna u Zagrebu u foto galeriji.

Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 j [ 146.92 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 c [ 161.02 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 d [ 120.23 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 b [ 121.92 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 i [ 141.02 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 e [ 178.12 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 f [ 143.27 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 g [ 147.02 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 11 [ 427.27 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 h [ 176.10 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2009 a [ 117.13 Kb ]

Vezane teme

Psi u kavezu [ 499.11 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting