04.11.09. Cirkuska sramota u Samoboru

| More

Prijatelji životinja prosvjeduju ispred cirkusa sa životinjama i pozivaju na savjesnost i suosjećanje

Životinje u cirkusima se većinu svojih života drže u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili pak u kamionima. Hrana i voda su im uskraćivani kako bi se izbjegao mogući nered na pozornici. Okovane, zatvorene, izgubljene, a često i pod sedativima čekaju dresuru ili izvođenje predstave. Bičevi, električne palice i drugi 'alati' često su primjenjivani. Domaće i divlje životinje izložene su mučnim putovanjima od grada do grada zbog zabave i profita.

Iz tih razloga cirkusi sa životinjama zabranjuju se diljem svijeta. Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusu dok je čak 29 gradova u Hrvatskoj zabranilo cirkuse sa svim životinjama.

Prijatelji životinja pozivaju građane Samobora da ne posjećuju cirkuse sa životinjama i organiziraju prosvjede ispred cirkusa sa životinjama Safari u srijedu 4. studenoga u 15 i 18 sati i u subotu 7. studenoga također u 15 i 18 sati.

Udruga Prijatelji životinja podnijela je zamolbu Gradu Samoboru da se pridruži gradovima koji su zabranili cirkuse sa svim životinjama i tako postane trideseti grad u Hrvatskoj koji pazi na svoj ugled, volju svojih građana i zaštitu životinja.

Podneseno je i više prijava nadležnim institucijama s obzirom da Zakon o zaštiti životinja sadrži odredbu o zabrani korištenja divljih životinja, pa tako članak 53., stavak 1. glasi: 'Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.' To znači da divlje životinje ne smiju ni biti u cirkusu, bez obzira nastupaju li ili ne. Iako je potpuno jasno da gotovo niti jedan građanin Hrvatske ne smatra deve i ljame domaćim životinjama, neki pokušavaju izvrnuti zakon zbog stjecanja profita.

Također, cirkusi prema Zakonu o zaštiti životinja nemaju pravo izlaganja bilo kojih životinja pod bilo kakvim uvjetima (članak 3., stavak 26.). Isti zakon ne dozvoljava prisiljavanje životinja na neprirodno ponašanje (članak 4., stavak 2., točka 11.) i njihovo izlaganje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, s obzirom na vrstu (članak 4., stavak 2., točka 13.).

Iskorištavanje životinja u cirkusu na bilo koji način neprimjereno je i spada pod zastarjelu i nehumanu praksu postupanja prema životinjama. Cirkusi budućnosti su cirkusi bez životinja u kojima ljudi svojim vještinama i znanjem zabavljaju druge ljude. Postoje humani načini zabave za djecu i odrasle. Djeca zaslužuju edukaciju o poštivanju drugih živih bića i trebaju znati da životinjama u cirkusu nije zabavno niti bi se tamo trebale nalaziti.

Društvena svijest sve se više protivi iskorištavanju životinja zbog ljudske zabave općenito, a držanje životinja u cirkusima smatra se posebno primitivnim i okrutnim načinom zabave. Ako nam cirkusi uistinu žele pružiti zabavu, onda bismo se trebali ugledati na one cirkuse koji spektakularnim predstavama mame tisuće posjetitelja i to bez ijedne životinje.

'Cirkuski trener udara konja sprijeda, kako bi ga spriječio da spusti prednje noge nazad na zemlju. Tijekom te 'vježbe' usta konja obično se razderu i krvare. Njegove snažne usne ne mogu izdržati jak i oštar trzaj, dok se oči zamagljene od bola iskolače iz svojih duplji', napisao je Alexander Nevzorov u knjizi Enciklopedija konja.

Prosvjedi ispred cirkusa sa životinjama Safari u Samoboru [ 160.01 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting