03.03.11. Zlostavljanje mačića ispred škole

| More

N/r gospodin Ivan Pastar, ravnatelj i Jasna Matulic, psihologinja

Poštovani,

javljamo Vam se neugodno iznenađeni informacijom koju smo dobili, a odnosi se na zlostavljanje mačića ispred Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, u kojoj radite.

Prema informacijama, nekoliko učenika prvog razreda Vaše škole, zanimanje poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, nedavno je ispred Škole cipelarilo i palilo već iznemoglog i oslijepljenog mačića. Navodno im ovo nije prvi slučaj zlostavljanja životinja niti pokazuju žaljenje ili svijest da je riječ o etički neprihvatljivom ponašanju.

Svjesni smo da su učenicima prvenstveno roditelji odgojitelji, no ovakvo ponašanje ukazuje da je došlo do određenih propusta u roditeljskom odgoju, na koje bi djelatnici Škole trebali upozoriti ne samo roditelje, već i druge institucije koje se bave maloljetničkom delikvencijom, a osobito Centar za socijalnu skrb. Naime, sklonost zlostavljanju životinja u djetinjstvu i tijekom odrastanja pokazatelj je određenih psihičkih poremećaja koji s vremenom mogu narasti u ponašanja opasna i za druge ljude, osobito slabije, koji se ne mogu obraniti, poput djece, žena i sl. O ozbiljnosti ovoga problema i povezanosti nasilja prema životinjama i nasilja prema ljudima možete saznati više na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=639.

Zbog surovosti učenika i teških posljedica počinjenog zlostavljanja, molimo Vas da ovaj slučaj i slična ponašanja Vaših učenika ne relativizirate niti minorizirate, već da pokušate odgojno i korektivno djelovati u svakom pojedinačnom slučaju neprimjerenog postupanja prema životinjama, a osobito njihova mučenja i ubijanja. Kao svjedoci takvih događaja, imate i odgovornost uputiti učenike koji su zlostavljali (pretpostavljamo i ubili) mačkicu, a čiji su Vam identiteti poznati, na psihoterapijski tretman, kako bi osvijestili etičku neprihvatljivost nanošenja boli (bespomoćnim) drugim živim bićima te naučili kako mogu vlastite osjećaje bijesa i ljutnje kanalizirati na neki drugi, neagresivan i prihvatljiv način.

Smatramo da bi bilo nužno da u svojemu školskom programu izdvojite najmanje jedan školski sat godišnje, primjerice nastave psihologije, za edukaciju učenika i razgovor s njima o tome da sva živa bića, pa tako i životinje, osjećaju bol i patnju te bismo prema njima trebali postupati s posebnim obzirom. Također je važno da oštrim sankcioniranjem učenika pošaljete jasnu poruku kako se takvo ponašanje neće tolerirati, već da osuđujete bilo kakvo nasilje u Vašoj školi, neovisno je li počinjeno prema ljudima ili prema drugim životinjama.

Inače, opisano ponašanje nije samo moralno i etički nazadno, već je i kažnjivo prema članku 260. Kaznenog zakona, koji se odnosi na mučenje životinja i izlaganje patnjama radi iživljavanja, te prema članku 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a odnosi se na zlostavljanje životinja na javnom mjestu. O postupku podnošenja prijava zbog navedenih kaznenih i prekršajnih djela, možete dobiti više informacija na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=819. Učenike smo stavili na listu negativaca na webu Udruge www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=665.

Zbog svega navedenoga, očekujemo Vaše odlučno pedagoško djelovanje i promptnu reakciju, kako bi se učenici koji su mučili mačku primjereno sankcionirali te kako biste u svojem radu posvetili dodatnu pozornost edukativnom djelovanju vezano uz problematiku mučenja životinja.

Ostajemo Vam na raspolaganju za sva pitanja, a rado ćemo Vam poslati i informativne materijale o etički prihvatljivom postupanju prema životinjama, koje biste mogli podijeliti učenicima.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 3. ožujka 2011.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting