08.12.11. Macom po glavi, nožem u srce

| More

Slobodna Dalmacija
n/r Lenka Gospodnetić
Dugopoljska 11
21204 Dugopolje

Poštovana Lenka,

javljamo Vam se potaknuti Vašim tekstom 'Macom po glavi, nožem u srce', objavljenim u Slobodnoj Dalmaciji 6.12.2011.

Zahvaljujemo Vama i Vašem kolegi fotografu Mariu Todoriću što ste eksplicitnim fotografijama klanja i opisom samog čina klanja pridonijeli informiranju velikoga broja čitatelja, koji nerado razmišljaju o tome što se događa svinjama i ostalim životinjama prije nego što završe na njihovom tanjuru.

Okrutnost i bešćutnost koje opisujete, a koji su implicitni dio klanja kao najbrutalnijeg odnosa čovjeka prema nekom živom biću, sigurno će potaknuti mnoge da razmisle jesu li užici u okusu mesa opravdan razlog za nanošenje tolike patnje i boli životinjama.

Svinje su visoko inteligentne i osjetljive životinje (znanstvenici ih smatraju inteligentnijima od pasa), a njihovo društveno ponašanje pokazuje složenost kakva je ranije primijećena samo u primata. U uvjetima uzgoja i držanja za klanje, one nemaju priliku ponašati se prirodno, pokazati svoju inteligenciju i sklonost boravku u čistom okolišu, niti proživjeti svoje živote slobodno i sigurne od zlostavljanja i ubijanja.

Kada bi netko u Hrvatskoj prisustvovao kolinju pasa, bio bi zgrožen okrutnošću udaranja životinje po glavi teškim predmetom, zabijanjem noža u srce i rezanjem vrata iz kojega šiklja krv. Takvo postupanje ne bi se promoviralo kao vrijedan običaj niti bi se uz njega vezale pošalice uobičajene u folkloru kolinja. Mučna klanja pasa zbog hrane uobičajena su u Kini, Koreji i drugim azijskim zemljama, dok bi kod nas izazvala šok. Ova promjena kulturološke perspektive klanja svjesnih živih bića, koja se ne mogu obraniti od legalno dopuštenih ubojstava, mogla bi Vas potaknuti na problematiziranje teme klanja u nekim budućim tekstovima s etičkog gledišta, osim isključivo iz perspektive želuca.

Poticaj može biti i to što se na kolinjima masovno krši Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik o zaštiti životinja pri klanju i usmrćivanju, koji propisuju minimalne uvjete klanja. Iako je jasno da nema humanoga klanja i da je riječ o specističkim zakonskim propisima, dosljedno provođenje zakona i novčane kazne spriječile bi barem neke da ne zabijaju prestravljenoj životinji nož u srce. Jer onaj tko može zabiti nož životinji u srce i prerezati joj grkljan, lako će to napraviti i drugom čovjeku. Tko uživa u prizorima patnje životinja, teško da će naći iskrenog suosjećanja prema patnjama ljudi.

Fotografija Vas pokraj rasporene svinje, koja je objavljena na Vašem Facebook profilu, također će neke potaknuti na razmišljanje, pa i na promjenu prehrane. Kao što znate, hrana ne mora niti u jednom trenutku biti bljak - stoga primite u znak pažnje kuharicu 'Mljac'. Vjerujemo da će Vam se svidjeti.

Ostajemo Vam na raspolaganju za suradnju vezano uz bilo koje područje zaštite i prava životinja te veg(etarij)anstva.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 8. prosinca 2011.

Vezane teme

Kolinje - Fotograf: Mario Todorić [ 25.55 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting