29.03.13. Brojna su zanemarivanja životinja zbog poticaja

| More

Prijatelji životinja traže kazne za odgovorne

Autor: Hina
Objavljeno: 29.3.2013.

Prijatelji životinja osudili su pomor više od sto krava na farmi kod Udbine i upozorili da to nije usamljen slučaj jer je dosad zabilježen niz slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja životinja za koje su vlasnici dobili poticaje.

U udruzi smatraju da zbog posljednjeg slučaja pomora krava treba odmah kazneno prijaviti odgovorne kojima, utvrdi li se krivnja, prijeti do godine dana zatvora zbog zlostavljanja životinja. Osim toga, drže da krivce treba i prekršajno prijaviti temeljem Zakona o zaštiti životinja koji za zanemarivanje, izgladnjivanje i ubijanje životinja propisuje kazne do 15.000 kuna za fizičke i do 100.000 kuna za pravne osobe.

Luka Oman iz Prijatelja životinja naglasio je da su brojna zanemarivanja životinja povezana s dobivanjem državnih poticaja pri čemu se provedba tih davanja vrlo slabo kontrolira.

Upozorio je da su životinje na farmama u težoj situaciji od kućnih životinja, a problem dodatno otežava što do javnosti puno lakše dopire slučaj poput držanja pasa na lancu nego zanemarivanje životinja na farmama.

'Svi osuđujemo držanje vezanih pasa, ali nitko ne pita za krave koje vezane za 70 centimetara dugi lanac provode u štali čitav život i izlaze van samo kad ih se vodi u klaonicu', kazao je Oman.

Po podacima Udruge, u Hrvatskoj se na takav način drži više od 50 posto krava.

Udruga upozorava da su domaće životinje općenito pod slabom kontrolom.

'Danas vlada ogromna potražnja za proizvodima životinjskog podrijetla, pa su čak i životinje za koje se vlasnici najbolje brinu zapravo mučene i zlostavljane', rekao je Oman.

Smatra da se od životinja traži što više mesa, mlijeka i jaja uz davanje što manje resursa. To je, po njemu, ekonomsko pravilo u uzgoju životinja bez obzira radi li se o velikim ili malim farmama.

Prijatelji životinja smatraju da je potrebno preispitati sve poticaje i uvesti kontrolu držanja životinja. Pitaju se čemu uopće poticaji kada ljudi na uštrb životinja žele na brzinu zaraditi novac.

Oman drži da sustav poticaja zavarava ljude koji zbog toga imaju krivu sliku da je meso jeftino, a ne vide koliko se milijardi troši na poticaje i subvencije za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla.

Na poljoprivrednom gospodarstvu Lov Farma u Jošanima kod Udbine zbog gladi i zanemarivanja umrlo je više od sto krava. Ministarstvo poljoprivrede najavilo je istragu tog slučaja kao i sankcije odgovornih, uključujući i tu farmu, utvrdi li im se krivnja.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting