Dodaci u veganskoj prehrani pasa

| More

Iako su naši pseći prijatelji klasificirani kao mesožderi, zapravo mesojedi, njihove prehrambene potrebe mogu se na odgovarajući način zadovoljiti veganskom prehranom odnosno obrocima na biljnoj bazi. Razlog tome je što oni mogu pravilno sintetizirati hranjive sastojke iz biljne hrane s adekvatnim dodacima.

Sve više ljudi svoje pse hrani isključivo veganski zbog njihova zdravlja i dugovječnosti te zbog zaštite okoliša i izbjegavanja bespotrebnog ubijanja jednih životinja da bi bili obroci drugima.
Izvrstan primjer psa koji je bio na veganskoj prehrani je Bramble. Brambleov veganski obrok od leće i riže, između ostalog organskog povrća, pridonio je životnom vijeku od oko 27 godina.

Ukoliko ne koristite neku od gotovih kompletnih veganskih hrana za pse koja sadrži sve potrebno evo pet stvari koje možete dodati veganskom obroku svog psa.

1. Pšenično meso

Potreba vašeg psa za proteinima viša je od vaše, pa biste trebali osigurati da oko 50% njegova obroka čine biljni izvori s visokim udjelom proteina poput leće, soje i slanutka. Jedan od najboljih izvora proteina je pšenično meso, poznato i kao seitan. Pšenično meso je jedinstveno vegansko meso s visokim udjelom proteina koje se proizvodi od brašna bez glutena.

2. Beta - karoten i enzimi

Naši dlakavi prijatelji pretvaraju beta - karoten u vitamin A koji je za njih obavezan; stoga, njihova hrana mora sadržavati mrkvu ili slatki krumpir. Neko povrće poput bundeve i tikvice idealno je za enzime, vlakna, minerale i vitamine. Na tržištu postoje i brojni dodaci koji sadrže sve potrebne enzime uz ostale vitaminsko minerale dodatke.

3. Taurin

Stručnjaci za vegansku prehranu psa savjetuju dodavanje taurina u veganske obroke. Razlog tome je što psi ne mogu sami sintetizirati ovu aminokiselinu. Stoga, obavezno dodajte dodatak taurina u prehranu svog psa.

4. L – karnitin

Još jedna aminokiselina koju psi ne mogu sintetizirati je L - karnitin. Dodajte ovaj dodatak u hranu svog psa.

5. Ulje

Naši pseći prijatelji zahtijevaju određenu količinu ulja u obrocima kako bi im pomogli u održavanju sjajne dlake. Dvije žlice ulja sjemenki konoplje, lanenog ulja ili tahinija po obroku mogu transformirati dlaku vašeg psa u roku od nekoliko dana. Ulje ujedno i jako vole.

Psi mogu dobiti značajan postotak svojih nutricionalnih potreba iz obroka na biljnoj bazi, a uz nabrojene dodatke u potpunosti mogu se dobro razvijati, biti zdravi i doživjeti duboku starost. Postoje i gotove mješavine svih potrebnih dodataka koje trebaju vašem psu. Stoga ne zaboravite na dodatke njihovim obrocima kako biste stvorili uravnoteženu vegansku prehranu ili koristiti neku od potpuno izbalansiranu gotovu vegansku hranu za pse.

Vezane teme

Ami hranaAmi hranaAmi Cat i Ami Dog

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting