16.07.05. Bitka za beagleove

| More

Nakon prosvjeda koji se u četvrtak održao pred Veterinarskim fakultetom, nastavlja se bitka za beagleove

Nakon saznanja o zatočenju pasa beagleova na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu namijenjenih za okrutne pokuse te javnosti predočenih dokaza, fotografija i snimki, u samo nekoliko dana razotkrila se velika afera u koju su uključene odgovorne osobe Veterinarskog i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a sve je vjerojatno povezano i s interesima velike farmaceutske tvrtke i prljavim profitom!

U subotu, 16. srpnja 2005. točno u podne, okupit će se aktivisti udruge Prijatelji životinja i brojni građani kako bi glasnom povorkom na Trgu bana Jelačića još jednom digli glas za zaustavljanje najavljenih pokusa lomljenja kostiju i za spas beagleova s Veterinarskog fakultetu u Zagrebu. Sudjelovanje na akciji najavili su i građani iz drugih hrvatskih gradova, ali i udruga, koji će se priključiti ovome prosvjedu. Prosvjedu će prisustvovati i dvadesetak pasa beagleova, čiji su skrbnici ogorčeni mučenjem i ubijanjem ovako umiljatih i dobroćudnih pasa.

Na informativnom štandu Udruge koji će biti postavljen na uglu Jurišićeve i Petrinjske ulice od 10 do 14 sati građani će moći vidjeti snimku pasa beagleova, snimljenu prošli vikend na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, koje nedvojbeno dokazuju koliko su strašni uvjeti u kojima se psi nalaze i dobiti informacije o cijelom slučaju.

Također pozivamo građane da šalju protestna pisma ministarstvima te Veterinarskom i Medicinskom fakultetu u Zagrebu, čije kontakte mogu vidjeti na web stranici Udruge.

Laži i neodgovornost nadležnih!

Na press konferenciji održanoj jučer na Veterinarskom fakultetu dekanica Ljiljana Pinter ogradila se od cijelog slučaja i izjavila kako 'odgovorno tvrdi' da se psi nalaze samo u karanteni Veterinarskog fakulteta do 21. srpnja, nakon čega će biti proslijeđeni Medicinskom fakultetu, u ime kojega je dozvolu za uvoz 32 beaglea za pokuse iz Italije dobio dr. Slobodan Vukičević. Pred svim medijima dekanica je izjavila i da ne zna ništa o pokusima na psima na njenom fakultetu, da je i za postojanje pasa na Fakultetu saznala tek iz medija, da nije upoznata s time tko će financirati smještaj karantene beagleova i o kakvim se pokusima radi te da će poduzeti sve mjere da se odgovorna osoba za takve propuste, dr. Antun Brkić, predstojnik Zavoda za kirurgiju Veterinarskog fakulteta, primjereno kazni.

Međutim, u jučerašnjem talk-showu Otvoreno hrvatske televizije razotkriveno je i potkrijepljeno dokazima kako sve te tvrdnje dekanice Pintar nisu bile istinite! Cijeloj hrvatskoj javnosti predočeni su jaki dokazi da je dekanica prije mjesec dana uputila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva zahtjev za izdavanje rješenja o dozvoli za obavljanje pokusa na životinjama na Veterinarskom fakultetu. Kako je zahtjev pozitivno riješen, pokusi na psima beagleovima mogu započeti svakoga časa! Budući da je Krešimir Koržinek, specijalist ortoped s Medicinskog fakulteta izjavio da njegov fakultet nema uvjeta za držanje pasa niti je tamo bilo planirano obavljanje pokusa na psima, očito je da se oba fakulteta ograđuju od afere.

Prema informacijama nadležnih ministarstava psi su dovezeni na Veterinarski fakultet kako bi se na njima vršili pokusi lomljenja kostiju u svrhu ispitivanja morfogenetskog koštanog proteina (BMP), koji pomaže bržem zacjeljivanju kostiju. Prema navodima medija, pokusi s BMP-om ne samo da su već izvršeni na životinjama, već su prije tri godine provedeni i na ljudima. Prema članku 28. Zakona o dobrobiti životinja, '(2) Pokusi na životinjama prema stavku 1. ovoga članka mogu se dozvoliti samo ako se svrha istraživanja ne može postići drugim dopuštenim znanstvenim metodama' i '(3) Pokusi na životinjama prema stavku 1. ovoga članka mogu se dozvoliti samo ako se pretpostavljena bol, patnja ili ozljeda životinja može etički opravdati očekivanim rezultatima koji su od značenja za ljude ili životinje odnosno znanost'. Prema dosad poznatim informacijama, pokusi nemaju nikakvog znanstvenog opravdanja i služe samo kao paravan za prljave poslove povezane s ogromnim profitom, zbog čega će odgovorni morati odgovarati za kršenje zakona, a psi biti oduzeti.

92% Hrvata javno reklo NE pokusima na životinjama!

Nakon što se u jučerašnjem talk-showu Otvoreno 92% hrvatske javnosti izjasnilo protiv pokusa na životinjama u znanstvene svrhe, e-mail Prijatelja životinja zatrpan je potporama udruga i pojedinaca iz Hrvatske i inozemstva. U ovom trenutku javljaju su se brojni potencijalni udomitelji pa ovom prigodom udruga Prijatelji životinja poziva sve koji bi željeli udomiti beaglea s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i tako ga spasiti od mučne smrti, da nam se i nadalje javljanju.

Zbog osnovanih sumnji u ilegalnost pokusa koji bi se nakon sljedećeg tjedna trebali početi provoditi na psima, zahtijevamo sljedeće:

Hrvatska neće i ne smije biti smetlište profitera Europe i svijeta te poligon za nečije prljave poslove, a građani Hrvatske jučer su jasno pokazali da neće okrenuti leđa onima koji su u nevolji. Zato molimo i dalje građane, udruge i medije da ustraju na otkrivanju istine te pritisku na mjerodavne institucije, jer samo zajedno možemo spasiti beagleove od lomljenja kostiju i sigurne smrti, kao i spriječiti buduće zločine prema životinjama.

Beagle na Veterinarskom fakultetuProsvjed pred Veterinarskim fakultetom 1Prosvjed na Trgu bana Jelacica 1Prosvjed na Trgu bana Jelacica 2Prosvjed na Trgu bana Jelacica 3Prosvjed na Trgu bana Jelacica 4Prosvjed na Trgu bana Jelacica 5Prosvjed na Trgu bana Jelacica 6Prosvjed na Trgu bana Jelacica 7

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting