17.10.05. Pamela Anderson traži od hrvatskih dizajnera da se odreknu krzna

| More

Prijatelji životinja, PETA i NOKIA Cro-a-porter poslali pismo i video snimku Pamele Anderson hrvatskim modnim dizajnerima

Međunarodno poznata televizijska i filmska zvijezda Pamela Anderson - u ime organizacija People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) i Prijatelja životinja te NOKIA Cro-a-portera - poslala je pismo hrvatskim modnim dizajnerima, apelirajući na njih da u svojim kreacijama ne koriste životinjsko krzno. Među tridesetak hrvatskih modnih dizajnera kojima se obratila Pamela Anderson bili su i Matija Vuica, Leonarda Boban, Amarie, Budoir, Ivana Popović, Boris Pavlin, Hippy Garden, Oliver Jular, Madame DEMODE, Robert Sever, Image Haddad...

Uz pismo je priložena i šokantna video snimka - koju je glasovno popratila sama Pamela Anderson, uz hrvatske titlove - na kojoj opisuje užasnu patnju životinja uhvaćenih u zamkama ili uzgojenih na farmama krzna, dok se prizori patnjom ispunjenih života i smrti životinja pojavljuju na ekranu. Iako je Pamela Anderson već pisala sjevernoameričkim dizajnerima te čak otputovala u Pariz kako bi osobno pokazala video snimke francuskim dizajnerima, ovo je prvi put da se na ovakav način obraća hrvatskim dizajnerima.

'Zaprepastim se kada čujem da neki dizajneri i dalje pretvaraju životinje u žrtve mode', kaže Anderson. 'Svima sam im pisala kako bih im poručila: Lisice i činčile ubijaju analnim elektrošokovima, dabrovi se utope u podvodnim zamkama, a kunama ubrizgavaju otrov protiv korova, sve kako bi napravili ljepljiv kaput od kojeg žene izgledaju kao čudovište Bigfoot!'.

Na video snimci Anderson gledateljima predstavlja skriveni svijet farmi krzna i zamki za životinje širom svijeta. U Rusiji vukove, dabrove i rakune hvataju u zamke, nakon čega se utope ili budu nasmrt pretučeni u divljini, a u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama činčile i kune umiru od elektrošokova ili lomljenjem vratova na farmama krzna. U Koreji, zemlji koja proizvodi najviše krzna, lisice ubijaju drvenim gredama.

Pročitajte pismo Pamele Anderson hrvatskim dizajnerima.

Za više informacije molimo vas posjetite stranicu FurIsDead.com.

Poštovani,

Pišem Vam u ime svojih prijatelja iz People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), organizacije koja ima više od 800.000 članova širom svijeta. Kao obožavateljica mode, uvijek mi je zanimljivo vidjeti što vrhunski modni dizajneri koriste u svojim najnovijim kolekcijama te me razočara kada čujem da neki od dizajnera koriste životinjsko krzno u izradi njihovih kreacija. Korištenje životinjskog krzna je potpuno nepotrebno, budući da su dostupne mnoge moderne i funkcionalne alternative.

Možda niste svjesni okrutnosti koja je svojstvena krznenoj industriji. Većina životinja ubijena zbog krzna uzgojena je na farmama, zatvorena u kavezima jedva nešto većim od vlastitoga tijela. Većina životinja ubijena je dok su bili mladunci, odurnim metodama poput elektrošokova, gušenja otrovnim plinovima ili lomljenjem vrata - i sve to bez prethodnog omamljivanja. Neke životinje još su žive kad im oderu kožu. Životinje uhvaćene u divljini hvataju pomoću čeličnih zamki te uhvaćene životinje često čekaju danima prije nego što lovac dođe i nasmrt ih zatuče. Neke umru od izloženosti vremenskim uvjetima ili predatorima, neke si odgrizu vlastite udove kako bi pobjegle, samo kako bi kasnije umrle od gubitka krvi ili od šoka.

U prilogu ćete pronaći video snimku koja govori o okrutnoj industriji krzna te se nadam da ćete izdvojiti trenutak kako biste je pogledali. Ono što ćete vidjeti na ovoj snimci je užasavajuće, ali je dio standardnog postupka na farmama krzna. Nadam se da će ove snimke utjecati na Vaše mišljenje što se tiče uporabe krzna. Molim Vas javite mi Vaš stav o (ne)korištenju krzna kako bih tu informaciju mogla prenijeti članovima PETA-e širom svijeta. Možete me kontaktirati putem maila na adresi PamelaA@peta.org. Veselim se Vašem javljanju.

Iskreno,

Pamela Anderson

11. listopada 2005.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting