Meso-prirodni simbol

| More

Nick Fiddes

Jesenski i Turk, Zagreb, 2002.

Ova je knjiga opsežna i provokativna studija ljudske strasti za mesom. Ona će zainteresirati svakoga tko se ikada zapitao zbog čega nam je meso važno, zašto neke životinje jedemo, a neke ne, zašto je sve više vegetarijanaca, zašto nismo ljudožderi, te kako je meso povezano s uništavanjem okoliša.

U knjizi se raspravlja o primarnom kulturnom značenju mesa zasnovanom na njegovom jasnom predstavljanju naše ostvarene dominacije nad prirodom - ne kao pojedinaca, već kao pripadnika društva koje je povijesno pridavalo iznimnu važnost takvoj moći.

Knjiga se oslanja na izvorno istraživanje i analizira akademske radove, stručne časopise, reklame, popularni tisak, književnost i film, a dodatno je obogaćena navodima preuzetima iz razgovora sa stočarima, mesarima, zagovornicima vegetarijanstva i 'običnim' ljudima.

Smještajući zapadnjačke sklonosti u povijesni i interkulturalni kontekst, knjiga preispituje racionalnost mnogobrojnih stvari koje uzimamo zdravo za gotovo te objašnjava nedosljednosti i nepodudarnosti našega ponašanja. Ova je knjiga oštroumna i iznimno originalna rasprava o našemu 'prirodnom' svakodnevnom svijetu.

Literatura - Meso-prirodni simbol, knjiga Nicka Fiddesa

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting