11.01.06. Obredno klanje u Podravci

| More

Reakcija Prijatelja životinja zbog obrednog klanja 60 bikova u Podravkinoj klaonici Danica

ISKRVARITI DO SMRTI

U postojećem Zakonu o dobrobiti životinja ritualno, odnosno obredno klanje (iz vjerskih razloga) nije regulirano, odnosno nigdje se ne spominje. No, prema čl. 10 Zakona stoji kako se životinja smije klati 'samo ako je prije iskrvarenja bila omamljena'. To znači da se trenutno u Hrvatskoj obredna klanja životinja obavljaju protuzakonito. Za taj je prekršaj Zakonom o dobrobiti životinja za pravnu ili fizičku osobu predviđena novčana kazna od 2.500,00 do 5.000,00 kuna. To znači da je Podravkina mesna industrija Danica, u kojoj je zaklano 60 bikova, iako ima certifikat halal prekršila Zakon o dobrobiti životinja. Neshvatljivo je i kako je moguće bilo kojoj mesnoj industriji dodijeliti takav certifikat, kada se to kosi s odredbama Zakona. Također, smatramo sramotnim za Podravku da provodi brutalno klanje životinja, pri čemu one umiru dugo, u agoniji i pri punoj svijesti.

Kao udruga osuđujemo svako nasilje nad životinjama, pa tako i klanje kao najbrutalniji čin čovjeka prema životinji. Klanje je uvijek klanje, no ritualna/obredna klanja zaslužuju još veću osudu zbog izrazite okrutnosti i mučenja životinja. Neshvatljivo je da se vjerski blagdani slave pokoljem životinja, a dodatni je apsurd što su znanstvenici ustanovili da životinja jednako iskrvari bila ona pri svijesti ili ne.

Zemlje Europske unije teže zakonskoj zabrani obrednog klanja zbog velikog protivljenja i gnušanja javnosti prema takvoj okrutnosti nad životinjama. Zbog jakog pritiska vjerskih zajednica takve zabrane se teško realiziraju, no očekuje se da će se u budućnosti sigurno obredna klanja zabraniti. Zemlje u kojima je regulirano obredno klanje imaju vrlo stroge zakonske odredbe za ovakav oblik klanja.

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting