Kod Gunje spriječen još jedan pokušaj krijumčarenja ubijenih zaštićenih vrsta ptica

| More

Na graničnom prijelazu 'Gunja-Brčko', u nedjelju 17. rujna 2006., spriječen je još jedan pokušaj krijumčarenja ptica. S 423 ubijene ptice uhvaćen je 71-godišnji talijanski državljanin, koji ih je iz BiH kroz Republiku Hrvatsku namjeravao prokrijumčariti u Italiju.

Prema riječima mr. Željka Vukovića, višeg inspektora zaštite prirode Ministarstva kulture Republike Hrvatske, inspekcijskim je nadzorom utvrđeno kako je riječ o pokušaju krijumčarenja ubijenih zaštićenih ptica, od kojih su 375 bile prugaste trepteljke, 45 prepelica, dvije plavetne sjenice i jedan čvorak.

'Budući da se prugasta trepteljka, plavetna sjenica i prepelica nalaze na popisu strogo zaštićenih, odnosno zaštićenih vrsta ptica, talijanski je državljanin za njihov provoz kroz Hrvatsku morao imati potrebno dopuštenje nadležnog tijela u BiH, što nije imao', rekao je inspektor.

Na taj je način, Talijan počinio prekršaj Zakona o zaštiti prirode, zbog čega su mu oduzete ubijene ptice, te je kažnjen s minimalnom zaprečnom kaznom u visini od 7000 kn, koja za ovakav prekršaj Zakona o zaštiti prirode inače iznosi 7000 – 30.000 kuna.

Osim te kazne, prekršitelja čeka i kazna prema Zakonu o carini zbog neprijavljivanja robe, te kaznena prijava od strane policije zbog izbjegavanja carinskog nadzora.

Inspektor Vuković je vrijednost strogo zaštićenih ptica procijenio na 301.800,00 kn, istaknuvši kako je ovo druga zapljena krijumčarenih zaštićenih vrsta ptica u samo 24 sata. Prethodno je na GP 'Ilok' Inspekcija zaštite prirode spriječila krijumčarenje 588 ubijenih zaštićenih ptica.

I ove, kao i ranije zaplijenjene ubijene ptice, bile su namijenjene talijanskoj gastro ponudi.

Determinacija ptica na GP Gunja [ 35.66 Kb ]Ubijene ptice na GP Gunja [ 54.94 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting