Oatly zobeni napitak i vrhnje

| More

Oatly napitci i vrhnje [ 121.16 Kb ]

Najjpoznatijim švedskim robnim markama: Ikea, Volvo, Abba, pridružuje se još jedna! Oatly – zobeni napitak u 13 godina svog postojanja postalo je najcjenjeniji napitak od žitarice! Mnogi smatraju da je Oatly zobeni napitak 'Volvo' što se tiče kvalitete a u usporedbi s ostalim napitcima od žitarica.

Oatly godišnje u svojim pogonima proizvede 30 milijuna litara ovog ukusnog napitka, spravljenog od zobi iz ekouzgoja.

Proizvodnja ovog napitka baš i nije najjednostavnija. Za nju je zaslužan uporni profesor Rickard Oste koji je otkrio metodu po kojoj se pozitivna svojstva zobi prenose iz krutoga u tekuće stanje. Interes za zob razvio se tijekom istraživanja alternativa kravljem napitku. Znanstvenici i prehrambeni tehničari otkrili su da zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg drugog zrna, ne sadrži kolesterol te je bogata mnogim balastnim tvarima, lecitinom, vitaminima i mineralnim tvarima. Mnogima još nije poznato da je zob, osim za želudac i crijeva odlična namirnica i za srce. Takozvani beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila. Kako kliničke studije pokazuju, već konzumiranje samo tri grama beta-glukana dnevno snižava kolesterol, a popijete li samo jednu čašu Oatly zobenog napitka dnevno pokrili ste gotovo trećinu dnevnih potreba za vrijednim balastnim tvarima.

Zobeni napitak, uz rižin i sojin, ubraja se ne samo u najomiljenije već i u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku. 'U usporedbi s našim proizvodima, napitak od riže ima manje proteina, kravlje mlijeko više masnoća, a sojin napitak manje ugljikohidrata', kaže Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke Oatly. Osim toga Oatly-proizvodi ne sadrže kolesterol, laktozu, mliječne i sojine bjelančevine i potpuno su biljnog podrijetla. Najpogodniji su za brzi doručak, za međuobrok ili u okviru dijetalne prehrane. Oatly–zobeni napitak, s okusom vanilije, s dodatkom kalcija te s okusom čokolade u ponudi se nalazi u novom atraktivnom pakiranju.

Kako zapravo od zrna zobi nastaje napitak? Švedski znanstvenici usitnjavaju zob patentiranim postupkom, dodaju vodu, ulje repice i morsku sol i dodatkom enzima smjesu prerađuju u homogenu tekućinu. Da bi postigli željenu gustoću odstranjuju balastne tvari netopive u vodi. Osobito važno: balastne tvari topive u vodi ostavljaju u smjesi. Te balastne tvari, naime, potiču rad probavnog sustava i tijelu daju ugodan osjećaj sitosti. Nakon više od deset godina intenzivnog rada, Öste je 1994. godine konačno uspio dobiti prvu litru zobenog napitka. Tvrtka Oatly u Švedskoj je vodeća u segmentu zobenog napitka, i sam vlasnik primjećuje da su proizvodi bez mlijeka jedan od najbrže rastućih prehrambenih segmenata, naime promet godišnje raste čak za 20 posto. No ipak, njihov istraživački duh ne miruje: 'San nam je svaki mliječni proizvod proizvesti na bazi zobi', kaže Per-Erik Nilson.

Pri odabiru sirovina Šveđani su vrlo rigorozni, upotrebljavaju samo genetski nemodificiranu zob s ekoloških imanja iz regije. Osim toga, strogo se kontrolira čistoća zobi koja ne smije imati primjese pšenice, ječma i raži. Od zemalja Europske zajednice najviše zobi uzgajaju Finska, Njemačka i Švedska.

Oatly zobeni napitak može se kupiti u trgovačkim centrima i bio&bio trgovinama. Otvorene su nove bio&bio trgovine u Zagrebu i Puli. Najnovija trgovina otvorena je u zagrebačkom shopping centru Arena. Ovo je ujedno i deseta bio&bio trgovina čime je ispunjena misija: 10 u 2010. Nedavno je otvorena i prva bio&bio trgovina u središtu Pule, u Ciscuttijevoj 10 (u prolazu) pa će posjetitelji i stanovnici Pule po prvi put moći pronaći kompletnu ponudu ekoproizvoda. Popis ostalih bio&bio trgovina potražite u Vodiču etičke kupnje.