Gdje i kako pomoći životinjama u poplavama

| More

U katastrofalnim poplavama koje proteklih dana haraju Hrvatskom i susjednim državama, osim ljudi, stradale su i nebrojene životinje.

Tijekom evakuacije, neki su uspjeli povesti sa sobom svoje kućne životinje, no mnogi su bili prisiljeni ostaviti i kućne i domaće životinje. Iako iz Stožera obrane od poplava Hrvatskih voda apeliraju da se spašavaju isključivo ljudski životi, a da se ne vodi računa o životinjama, udruga Prijatelji životinja moli građane da pomognu i životinjama.

Osim kućnih životinja, u poplavljenim mjestima pate i umiru ostale životinje koje tumaraju ili su, još gore, ostale zatvorene u stajama punima vode.

Za kućne i ostale životinje skuplja se: hrana (konzerve, suha hrana), voda, pribor za prvu pomoć, lijekovi, zdjelice za hranu i vodu, stare deke, plahte i ručnici, ogrlice, vodilice, sijeno i sl.

Lijekovi: infuzija - ringer, HES, NACL, antiparazitni program (unutarnji i vanjski), infuzijski set, šprice, igle zelene, alkohol, antibiotici širokog spektra, pribor za prvu pomoć, kortikosteroid, multivitamini, diodil, peptoran, reglan, konakion za trovanje, plivasept, rukavice, aktivni ugljen, rivanol itd...

Donacije, privremena udomljenja i informacije o ugroženim životinjama:

Udruge za zaštitu životinja skupljaju pomoć
Azil Osijek volonteri
Voda do grla
Pomoć životinjama u poplavljenim područjima
Životinje zatočene u Gunji trebaju pomoć

ZAGREB

Zagrebačka udruga Kanellos organizira prikupljanje pomoći za ljubimce i njihove vlasnike sutra, 20. svibnja, od 17 do 20 sati na sljedećim lokacijama:

- Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, Gajnice
- MSU (muzej suvremene umjetnosti) parkiralište, Avenija Dubrovnik 17 okretište u Dubravi
- 'Povrće i voće svemoguće' - trgovina zdrave hrane, Vrbik 22

Od 9 do 19 sati, danas i sutra, možete donijeti sve što mislite da je potrebno, od hrane, vodilica, ogrlica, pelena, transportera, kaveza, što god mislite da može pomoći, u Pet shop Loti, Kučerina 15, ulaz s Metalčeve kod hotela Panorama.

U Životinjskom kutku (Vlaška 105), svakim radnim danom od 9 do 20 sati, subotom od 10 do13 sati, skupljaju se donacije za pomoć životinjama u dijelovima Hrvatske pogođenim poplavama. Životinjski kutak prikuplja donacije sljedećih stvari za pomoć životinjama koje su spašene od poplava: financije, hrana, sredstva za dezinfekciju, lijekovi: Linex i aktivni ugljen, dekice i plahte, šamponi, sredstva protiv buha i krpelja, zdjelice, povodnici, ogrlice. Donacije će biti odvezene u azil Dumovec i onda idu na lokacije u Hrvatskoj gdje su smještene životinje koje su spašene od poplava - Županja, Vukovar, Slavonski Brod i azil u Osijeku.

Udruga za dobrobit i zaštitu životinja Indigo u idućih nekoliko dana organizirat će prijevoz za Slavoniju i isporučiti pomoć ondje gdje je najpotrebnija. Kontakt: Dora Perši - 091 212 2112
VUKOVAR

Udruga Daj šapu Vukovar jutros je pred veterinarskom ambulantom Anubis Klub, na adresi Vijeća Europe 236, utovarila pomoć za ljude i životinje koju volonteri u kombiju posuđenom od engleske udruge Action Aid for Animals voze za Županju. Kontakt: Nikolina Kalentić - 091 302 1120

Udruga prijatelji životinja poziva građane da se putem prijavnice priključe u pružanju pomoći stradalim životinjama. Donacije u robi građani mogu donijeti na adresu Jurišićeva 25.

POMOĆ ŽIVOTINJAMA KUPNJOM LIJEKOVA

Svi koji žele pomoći životinjama u poplavljenim područjima kupnjom lijekova mogu to učiniti putem novog punkta za donaciju i kupovinu svih lijekova za ranjene i bolesne kućne ljubimce poslije potopa u Veterinarskoj ambulanti Nela d.o.o. na adresi Oporovečka 3 u Zagrebu (kontakt dr. Antonela Wendling, 0915823273, e-mail: nela-vet@vip.hr).

Po osnovnoj cijeni (bez ikakve marže i rabata) mogu se do daljnjega u ljekarni Nela d.o.o. kupiti antibiotici, kapi za oči, sprejevi za ranjene šape i drugo za ranjene životinje, a Veterinarska ambulanta Nela d.o.o. snosi teret odvoza lijekova u Slavoniju uz sve dodatne troškove. Prva pošiljka kreće već u subotu 24. svibnja rano ujutro.

SPLIT

Exo Pet Shop, Ruđera Boškovića 19, Split (kontakt: 021 470 245)
Veterinarska praksa Anima, Velebitska 51, Split

VIROVITICA

Udruga za zaštitu životinja Laki i Veterinarska praksa za male životinje.

Feliks organiziraju prikupljanje hrane za životinje iz poplavljenih područja, kao i zdjelice za hranu/vodu, ogrlice, vodilice i sl., i to svaki radni dan od 8 do 19 sati u prostorijama Feliksa na adresi Strossmayerova 43, Virovitica. Kontakt telefon za sve informacije vezane uz akciju je 091 507 6015.

ČAKOVEC

Za donacije u Čakovcu javite se na kontakt: Ira 097 767 2881.

BRAČ

Pet Shop Max, Prilaz perivoju 1, Supetar (kontakt: 098 311 470)

RIJEKA

Skupljanje pomoći u Rijeci (kontakt: Bojana 095 919 4943)