Zabrana utrka pasa

| More

U prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o zaštiti životinja sa sastanka Povjerenstva za izmjene i dopune Zakona od 25. 5. 2015. uvrštena je u članak 4., stavak 2., točku 8. izmjena aktualne zabrane utrka pasa, dodajući izuzetak ''osim u sportske svrhe?????????????''.

Kod ranijih izmjena Zakona o zaštiti životinja zabranjene su utrke pasa na svim podlogama zbog iznimne okrutnosti povezane s ovakvim natjecanjima. Podsjećamo da su navedenu zabranu podržale vodeće parlamentarne stranke (http://www.sdp.hr/aktualno/zabraniti-utrke-pasa-i-uzgoj-zivotinja-radi-krzna/) i saborski zastupnici. Smatramo da je navedeni članak trenutačno u Zakonu dobro formuliran i da ga ne treba mijenjati.

Razlozi za zabranu ove vrste natjecanja bili su: okrutnost povezana s uzgojem i držanjem pasa za natjecanja u kavezima, a koja se organiziraju isključivo zbog klađenja, zbog bolesti (rane i infekcije nastale od stalnog nošenja brnjice, izlaganje ekstremnim vremenskim uvjetima suprotnima karakteristikama pasmine – hrtovi imaju malo masnih naslaga i tanko krzno; ubijanje pasa uime selektivnog uzgoja, kao i ozlijeđenih, presporih i starih pasa koji više nisu profitabilni; kratak životni vijek zbog uvjeta kojima su psi izloženi; toplotni i srčani udari) i ozljeda pasa (slomljene noge), pripreme za utrke, transport i utrke pri čemu su psi pretvoreni u strojeve za trčanje, zbog čega su utrke pasa zabranjene u brojnim državama SAD-a, gdje je problem utrka pasa najizraženiji.

Važno je naglasiti da nije problem samo u klađenju nego i u mogućnosti manipulacije i iskorištavanja životinjama u sportskim natjecanjima, s obzirom na to da su pri iskorištavanju životinja, želji za postizanjem najboljih rezultata, zdravlje i dobrobit pasa podređeni profitu. Oko sporta uvijek se vrte interesi koji rezultiraju stavljanjem dobrobiti životinja u drugi plan. Upravo zato utrke pasa trebaju ostati zabranjene, neovisno o razlogu njihova održavanja. Takva zabrana ne isključuje istrčavanja pasa u rekreativne svrhe i njihovo međusobno samostalno utrkivanje pri istrčavanju te pojedinačno testiranje pasa, za razliku od organiziranih utrka pasa u svrhu klađenja i ostvarivanja profita.

Trenutačna zakonska zabrana, kako je formulirana (''zabranjeno je: organizirati utrke pasa'') ne sprječava istrčavanje pasa i njihovo međusobno utrkivanje, ako to oni sami žele, bez ljudske prisile i poticanja. Također, to ne isključuje ocjenjivanje kod pojedinačnog testiranja pasa jer kada se testira samo jedan pas, on se ne utrkuje.

Na temelju svega navedenoga, smatramo nužnim da u Zakonu o zaštiti životinja ostane nepromijenjena trenutačna formulacija, da je zabranjeno ''organizirati utrke pasa''. Smatramo da svako organizirano utrkivanje pasa treba ostati i dalje zabranjeno jer bi se dodatkom ''osim u sportske svrhe'' ta zakonska odredba lako mogla zloupotrijebiti i protumačiti kao dopuštenje za utrke pasa, što bi omogućilo manipulacije Zakonom jer se izraz ''sportski'' može primijeniti na bilo kakve utrke pasa. Naravno, samo istrčavanje pasa i njihovo međusobno utrkivanje nije sporno – dapače, podržano je člankom 4., stavkom 2., točkom 21. koja zabranjuje ''ograničavati kretanje životinjama''.