Recepti s veganske večere

| More

Isprobajte neke od ukusnih veganskih recepata koje smo pripremili za besplatnu vegansku večeru.

lazanje bolonjeze [ 183.86 Kb ]

Sandrine lazanje bolonjeze

Sastojci:
tjestenina za lazanje bez jaja
biljno vrhnje za kuhanje
1 veći luk
suncokretovo ulje
1 tetrapak pasirane rajčice
pola paketa sojinih ljuspica (100 g)
veganski sir (u receptu su korišteni sirevi u tipu mozzarele i gaude)
začini (pola žlice soli, papar, kurkuma, origano)

Priprema: Pirjati nekoliko minuta luk na suncokretovom ulju. Dodati pasiranu rajčicu i malo vode, i u to dodati sojine ljuspice. Začiniti s navedenim začinima ili drugim začinima, prema želji, i pirjati 10 minuta. Uzeti listove za lazanje za koje nije potrebno prethodno kuhanje i slagati najprije smjesu od sojinih ljuspica, zatim listove, zatim vrhnje za kuhanje te nastaviti istim redom dok ne nestane smjese. Završiti slaganje listovima te ih politi s malo vrhnja za kuhanje i na njih izribati veganski sir. Prema želji, naribani sir staviti i u svaki sloj nakon sloja sa sojinim ljuspicama. Staviti u pećnicu na 180 °C. Prvih 20 minuta peći pokriveno folijom, a ostalih 20 – 30 minuta bez folije na 200 °C. Poslužiti uz veganski parmezan.

tortilje bolonjeze [ 211.88 Kb ]

Emanueline tortilje

Sastojci:
sojine ljuspice
smrznuta meksička mješavina povrća
luk
začini (himalajska sol, Vegeta natur, papar, crvena slatka paprika, bosiljak, vlasac, kurkuma, curry, timijan)
sojino vrhnje
tortilje bez jaja i mlijeka
naribani veganski sir (u receptu su korišteni sirevi u tipu mozzarele i gaude)

Priprema: Sojine ljuspice preliti vrućom vodom i ostaviti desetak minuta dok ne nabubre. Za to vrijeme skuhati meksičku mješavinu povrća. Na malo ulja popirjati luk te dodati sojine ljuspice i meksički miks. Začiniti prema želji. Dodati sojino vrhnje i sve zajedno pirjati nekoliko minuta. Napuniti tortilje, preliti ih začinima, sojinim vrhnjem i veganskim sirom te zapeći u pećnici 30 minuta na 200 °C.

varaždinski klipići [ 103.61 Kb ]

Bojanovi varaždinski klipići

Sastojci:
1 svježi kvasac
1 žličica šećera
300 ml mlake vode
600 g glatkog brašna + 100 – 200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica soli
3 – 4 žlice maslinovog/suncokretovog ulja

Priprema: Razmrviti u posudici svježi kvasac te dodati žličicu šećera i preliti s 300 ml mlake vode (voda ne smije biti ni pretopla ni prehladna). Ostaviti 10-tak minuta dok se kvasac ne aktivira.
U međuvremenu, u veću posudu staviti 600 g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo i 1 žlicu soli te promiješati da se smjesa ujednači. Toj smjesi dodati aktivirani kvasac. Početi mijesiti tijesto dodajući pritom 3 – 4 žlice maslinovog ulja i ostatak (100 – 200 g) glatkog brašna sve dok se ne dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto mijesiti kružnim pokretima i prebacivati jedan kraj preko drugoga.
Posudu s tijestom prekriti krpom i ostaviti na toplome da miruje. Posuda se može i staviti u pećnicu na najnižu temperaturu pa će se tijesto brže podići.
Nakon 30 minuta, tijesto ponovno izmijesiti, podijeliti ga na tri kugle i svaku kuglu potom razvaljati u krug. Krug podijeliti na osam trokutića. Svaki trokut izdvojiti, premazati valjak uljem i trokutić još malo razvaljati da bude još malo tanji. Potom tako razvaljani trokut zarolati u kiflu, od šire strane prema vrhu.
Kiflice postaviti na lim za pečenja i ostaviti još 20-tak do 30 minuta da miruju. Potom ih premazati mješavinom maslinovog ulja i vode te posuti bijelim/crnim sezamom ili sjemenkama lana ili kimom, prema želji. Klipići se mogu posuti i prstohvatom soli.
Pećnicu zagrijati na 220 °C i peći 15-tak minuta dok se klipići lijepo ne zažute. Klipići se mogu uzeti iz pećnice 2 – 3 minute prije kraja pa još jednom premazati maslinovim uljem i vodom i tako ih zapeći kako bi se dobila lijepa žuta korica. Klipići su najbolji kada su vrući!

Bolonjez štrudlice [ 185.03 Kb ]

Dunjina savijača bolonjeze

Sastojci:
100 g sojinih ljuspica
2 luka
1 veća mrkva
pire od rajčice
1 kocka povrtne juhe
1 pakiranje kora za savijače bez jaja
začini (Vegeta natur, sol, papar, malo slatke i ljute paprike, ulje, malo češnjaka, kim)
malo umaka od soje

Priprema: Sojine ljuspice zaliti vrućom vodom i ostaviti 10-ak minuta. Ako ostane višak vode, malo ocijediti. Prepržiti sitno narezani luk i mrkvu (mogu se prije samljeti u multipraktiku). Dodati ljuspice, začine, povrtnu kocku za juhu i pire od rajčice. Sve zapeći 20-ak minuta. Dodati umak od soje, prema želji. Ovo je količina za 10 kora, odnosno taman jedan lim za pečenje. Uzeti dvije kore te svaku nauljiti i poškropiti vodom. Složiti jednu na drugu. Na gornju staviti punjenje i zarolati. Ponoviti sa svih pet savijača. Narezati prije pečenja, poškropiti mineralnom ili običnom vodom i posutii kimom. Peći na 200 °C.

pizza kiflice [ 152.37 Kb ]

Nikolinine vesele veganske pizza-kiflice

Sastojci:
za tijesto:
250 g pšeničnog brašna
125 g kukuruznog brašna
125 g pirovog brašna
suhi kvasac
prašak za pecivo
žlica soli
ulje
voda

za nadjev:
200 g svježeg tofua
sjeckana rajčica
umak za roštilj
začini

Priprema: Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka te ostaviti najmanje pola sata da odstoji i naraste. Istresti na kuhinjsku površinu, razvaljati u krug i rezati trokute. Za nadjev izmrviti svježi tofu u zdjelu, pomiješati sa sjeckanom rajčicom, dodati žlicu umaka za roštilj i začine prema želji (sol, papar, bosiljak, origano, dimljena paprika, provansalski začin). Na svaki trokut staviti nadjev i zarolati. Premazati s malo biljnog mlijeka i posuti sezamom i kimom. Peći 15-ak minuta na 200 °C, odnosno dok kiflice malo ne pozlate.

vegan bounty bar [ 223.02 Kb ]

Vegan Bounty bars by Ninnette

Sastojci:
3 žlice javorovog sirupa
3 žlice kokosove vode (iz limenke)
½ konzerve kokosova punomasnog mlijeka (sobne temperature kako bi bio što kremastiji i kako bismo lakše napravili kremu)
3 žlice kokosova brašna (mrvice)
2 šalice kokosova mlijeka u prahu
2 šalice crne čokolade za kuhanje
2 žlice kokosova ulja

Priprema: Javorov sirup, kokosovu vodu i kokosovo punomasno mlijeko dobro izmiješati te dodati kokosovo mlijeko u prahu. Sve ponovno izmiješati dok se ne dobije gusta smjesa. Zatim triput dodavati kokosovo brašno stalno miješajući (najbolje špatulom). Staviti u hladnjak i držati 2 sata. Rukama oblikovati pločice i staviti u zamrzivač na 2 sata (može i dulje). Rastopiti čokoladu s kokosovim uljem i umakati pločice u čokoladu (najbolje ih je nabosti na vilicu). Staviti na 10-ak minuta u hladanjak i poslužiti.

SAVJET:
Ako želite, smjesu koju ste napravili nakon vađenja iz hladnjaka možete oblikovati u kuglice, staviti u sredinu prženi lješnjak i uvaljati u kokosove mrvice za rafaelo-kuglice.

kesten torta [ 168.60 Kb ]

Ninnettina torta od kestena

Sastojci:
1 kg pirea od kestena
400 g šećera u prahu
½ l veganskoga šlaga
250 g margarina
300 g mljevenih oraha

za glazuru:
6 žlica margarina
8 žlica šećera
3 i ½ žlice kakaa
4 žlice sojinog mlijeka
2 žlice ruma

Priprema: Umutiti pjenasto margarin i šećer u prahu pa dodati pire od kestena i lijepo sjediniti mikserom. U smjesu umiješati mljevene orahe i ponovno sjediniti. Staviti u kalup kojemu smo prekrili dno i stranice papirom za pečenje, poravnati smjesu i prekriti prozirnom folijom te ostaviti u zamrzivaču barem dva sata.
Sve sastojke za glazuru staviti u posudu i miješati na pari kako bi se lijepo povezali u glatku smjesu. Maknuti s vatre i umiješati 2 – 4 kocke veganske crne čokolade za kuhanje. Preliti preko torte i staviti u hladnjak te ostaviti otprilike 12 sati. Preliti tortu glazurom pa ukrasiti malinama i listovima mente ili prema želji.

varaždinski klipići [ 166.81 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting