05.11.21. Kaznite podivljale ljude, a ne "podivljale" životinje!

| More

Prijatelji životinja prijavili Dragana Bezera, odgovornog za napuštene životinje kojima prijeti odstrel

dolina Neretve_Dragan Pezer [ 820.29 Kb ]

- Oduzeti poticaje, sankcionirati neodgovorne i zabraniti im držanje životinja – zar je to tako teško?

Udruga Prijatelji životinja podnijela je opširnu prijavu Državnom inspektoratu i Općinskom državnom odvjetništvu protiv Dragana Bezera, vlasnika napuštenih domaćih životinja u dolini Neretve, za koje je Ministarstvo poljoprivrede naredilo odstrel. U prijavi zbog napuštanja, zanemarivanja, mučenja i ubijanja životinja te ugrožavanja njihove dobrobiti, nabrajaju se mnogobrojni utvrđeni prekršaji koje je počinio Bezer uz kojega se vežu mnoge incidentne situacije, prijave inspekcijama i kršenja zakona, što rezultira i štetama za ljude i patnjama životinja.

„Zapanjujuće je što je Ministarstvo donijelo rješenje o pucanju u stotine životinja zbog posljedica neodgovornosti samo jedne osobe, kao i izostanka volje nadležnih institucija da riješe problem koji traje već više od desetljeća. Dragan Bezer izaziva strah među mještanima doline Neretve koji dugi niz godina upozoravaju da ih on terorizira, prijeti vatrenim oružjem i višestruko ugrožava zdravlje i dobrobit životinja kršeći pritom ne samo propise koji se odnose na zaštitu životinja već i propise koji su u nadležnosti institucija koje se bave zaštitom imovine i ljudskoga zdravlja i života”, navode iz Udruge.

Bezer je, tvrde mještani, kao vlasnik stoke za koju je tražio i dobivao poticaje, uzurpirao stotine hektara obradivih površina državnog, ali i privatnog zemljišta koje koristi za ispašu svojih životinja čineći pritom milijunske materijalne štete lokalnim poljoprivrednicima. Prema vlastitu priznanju, 2016. godine napustio je goveda i kopitare i ostavio ih bez odgovarajućeg nadzora pa su se nesretne životinje razmnožile i prepuštene same sebi traže hranu pritom devastirajući nasade, voćnjake, groblje i ostale javne površine. Godinama nisu pregledane ni cijepljene te on o njima ne vodi nikakvu brigu.

„Iz javno dostupnih izvora i fotografija vidljivo je da je dio životinja u očajnom stanju. Zimi se smrzavaju jer nemaju nastambe, a ljeti umiru od žeđi. Krave umiru i od ozljeda, bolesti, iscrpljenosti, po poljima, brdima, utapaju se u kanalima i nerijetko ostanu tamo gdje su i umrle. Ne zakapaju se, već im, prema tvrdnjama svjedoka, Bezer skine markicu kako se ne bi moglo utvrditi vlasništvo. Očajni mještani godinama ukazuju na njegovo nehumano ponašanje prema ovcama i kravama koje često izgladnjele umiru te stradavaju u prometnim nesrećama, a on po njima i puca”, kažu Prijatelji životinja.

U prijavama iznose mnoge inkriminirajuće informacije o Bezeru s kojima su, zbog brojnih prijava i navodno čak 70 predmeta na sudovima, itekako dobro upoznati svi koji su bili dužni to riješiti. Nevjerojatno je da je unatoč tome Bezer još prije četiri godine dobivao milijunske poticaje, a nadležne institucije nisu učinile ništa da ga se primjereno sankcionira i da mu se zabrani nabava novih životinja. Kako je moguće da osoba koja je dobro poznata zbog višestrukog napuštanja domaćih životinja nije nikada dobila zabranu nabavljanja i držanja novih životinja, nego i sada drži ovce za koje se može, sukladno dosadašnjem ponašanju, očekivati da će ih isto napustiti i da će postati teret države?

To su samo neka pitanja koja Prijatelji životinja postavljaju u prijavama iznoseći i tvrdnje svjedoka da Bezer redovito ubija telad puškom i prodaje ih na crno, bez ikakve zdravstvene kontrole, a meso završava u lokalnim mesnicama, pa čak i u susjednoj BiH. Prema informacijama svjedoka, Bezer je pritom upleten u varanja na poticajima te veze s inspektorima, dok brigu za životinje izražava stavom: „Koja preživi, koja ne preživi.” Prijatelji životinja ističu da je ovaj slučaj dobar pokazatelj situacije i u drugim dijelovima Hrvatske gdje se zakoni ne poštuju, ali sve se može riješiti bez lovačke puške.

„Drago nam je da je Ministarstvo poljoprivrede, potaknuto našim apelima, ali i protivljenjem lovaca i stočara da se puca u stoku, najavilo da će razmotriti prijedloge koji ne uključuju odstrel. Proslijedili smo Ministarstvu kontakte pojedinaca i udruga koji su nam se javili da bi željeli zbrinuti napuštene domaće životinje. No nužno je rješavati korijen problema, sankcionirati neodgovorne i konfliktne pojedince te im zabraniti držanje životinja. Ministarstvo i inspekcije trebaju kazniti podivljale ljude, a ne navodno podivljale životinje”, zaključuju Prijatelji životinja.

Pročitajte više informacija, prijavu o ovom slučaju te pogledajte videozapis o Bezerovu postupanju prema životinjama.

dolina Neretve_Dragan Pezer [ 1.15 Mb ]

Vezane teme

dolina Neretve_Dragan Pezer [ 884.68 Kb ]dolina Neretve_Dragan Pezer [ 105.12 Kb ]dolina Neretve_Dragan Pezer [ 635.05 Kb ]dolina Neretve_Dragan Pezer [ 712.09 Kb ]dolina Neretve_Dragan Pezer [ 690.72 Kb ]dolina Neretve_Dragan Pezer [ 308.06 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting