21.12.21. Ako želite kokoš za večeru, pozovite ju!

| More

- Redizajnirani plakat: Prijatelji životinja i koka Saša pozivaju na proslavu blagdana veganskim jelima

Ako želite kokoš za večeru, pozovite ju! [ 353.05 Kb ]

Prije šest godina influencerica pernatoga svijeta, kokoš Saša, poručivala je s plakata da kokoši i ostale životinje žele biti za stolom, a ne na stolu, te da je proslava blagdana zaista radosna tek kada izaberemo slavlje bez oduzimanja života drugim bićima. Prijatelji životinja odlučili su ove godine redizajnirati i postaviti u središtu glavnoga grada plakate sa Sašom i uoči blagdana još jednom poslati svima poruke suosjećanja i mira.

Nakon što je kao pilić spašena iz poplava u Gunji i postala prava aktivistica za prava životinja, kokoš Saša uživala je u slobodi kakvu, nažalost, poznaje malo pripadnica njezine vrste. Najviše je voljela prve proljetne dane i ljetne pljuskove, koji izmame neobične poslastice dotad skrivane u zemlji. Obožavala je zelenje, ali rado je posezala i za bademima ili orasima na kolačima kako bi pokazala svima da, uz obilje hrane koja nam je na raspolaganju, ne treba stradati nijedna životinja.

Prijatelji životinja otkrivaju da je Saša bila jedna od prvih koka koje su liječene (a ne istraživane) na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Naime, nakon samo četiri godine života njezino tijelo jednostavno više nije izdržalo napore i bolesti uzrokovane dugogodišnjim ljudskim utjecajem i genskim promjenama. Nije mogla izbjeći bolest, ali je zbog liječenja bila vrlo vitalna, pogotovo s obzirom na to da pripada vrsti koju su ljudi godinama modificirali da bi kokoši nesle 300-tinjak jaja godišnje, dok su u prirodi, kao i sve druge ptice, nesle do 12 jaja godišnje, i to u svrhu reprodukcije. Saša je za sobom ostavila neutješne skrbnike i prijatelje te slomljeno srce udomljenog pjetlića Gigana.

„U šest godina, koje su protekle od prvog predstavljanja plakata sa Sašom, puno toga se promijenilo. Sve veća potražnja za namirnicama biljnoga podrijetla dovela je do povećanja njihove ponude, pa tako danas imamo na raspolaganju obilje namirnica i gotovih jela u veganskom obliku. Osim uobičajenih namirnica biljnoga podrijetla, lako se mogu naći i razne zamjene za tradicionalna jela, ali i recepti za jela koja su uobičajena na blagdanskom i predblagdanskom stolu: fiš, pečenku, mlince, sarmu, francusku salatu, kremšnitu, orehnjaču i sl. Svatko danas može naći nešto za sebe u bogatoj ponudi veganskih proizvoda, bez odricanja od okusa i mirisa na kakve je navikao”, ističu Prijatelji životinja.

„Uz obilje veganske hrane i ukusnih zamjena za meso, mlijeko i jaja, još je tužnija činjenica da milijuni životinja neće preživjeti blagdane i dočekati proljeće, iako jednako snažno žude za suncem, travom, slobodom i životom bez straha i boli, baš kao i mi. Blagdanski ručak ili večera trebaju odisati veseljem, srećom i proslavom života, a dani koji su pred nama idealno su vrijeme za preispitivanje navika i motiviranje za pozitivne promjene”, dodaju iz Udruge.

Prenoseći još jednom Sašinu poruku o blagdanima u miru i suosjećanju, Prijatelji životinja pridružuju se njezinu pozivu da ovi dani budu radosni i za ljude i za životinje te da svi iskušaju brojna jela bez životinjskih sastojaka. Recepti za jela sa Sašinog blagdanskog stola i mnogi drugi mogu se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Ako želite kokoš za večeru, pozovite ju! [ 556.28 Kb ]Karamelizirana mrkva i prokulice [ 1.10 Mb ]Francuska salata [ 836.07 Kb ]Sirove slatke kuglice [ 228.68 Kb ]

Vezane teme

SarmaKuglof [ 244.93 Kb ]Pečenka od sejtana [ 1.01 Mb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting