08.01.13. Crna kronika 2012.

| More

Zgroženi učestalim i nekažnjenim mučenjem i ubijanjem životinja, Prijatelji životinja traže kažnjavanje zlostavljača

- 30 izdvojenih slučajeva pokazuje nužnost izricanja najstrožih zatvorskih kazni za zlostavljače životinja

Širu javnost proteklih dana šokirale su vijesti o psu kojemu je netko raznio usnu šupljinu petardom i o štenetu kojemu su noge bile raznesene sačmaricom ili petardom. Oba psa veterinari su morali eutanazirati zbog teških ozljeda. Volonteri udruga za zaštitu životinja, koji najčešće dolaze pomoći životinjama, i prošle godine svjedočili su užasnim prizorima patnje životinja, od kojih mnoge, usprkos velikim naporima veterinara i aktivista, nisu uspjele preživjeti.

Neovisno o motivima mučenja, svima su zajednički nedostatak empatije i bešćutnost. Stoga zlostavljanje životinja, iživljavanje nad njima i njihovo ubijanje sve više dolaze u fokus interesa psihologa i psihijatara koji upozoravaju da je mučenje životinja usko povezano s nasiljem prema ljudima te da pojedinci koji zlostavljaju i ubijaju životinje često jednako postupaju i prema ljudima, osobito prema slabijima od sebe.

Zakon o zaštiti životinja predviđa novčane kazne za ubijanje životinja i nanošenje boli, patnje i ozljeda te namjerno izlaganje strahu, no u praksi je broj sankcioniranih slučajeva zanemariv u odnosu na iznimno velik broj slučajeva zlostavljanja životinja. Novi Kazneni zakon, koji je stupio na snagu 2013. godine, propisuje zatvorske kazne do dvije godine za mučenje i usmrćivanje životinja te oduzimanje životinje zlostavljaču. Iako je riječ o značajnom pomaku u mogućnosti sankcioniranja zlostavljača, Hrvatska još uvijek zaostaje za zapadnim zemljama gdje se za iste prijestupe izriču kazne i do deset godina zatvora. Stručnjaci su zlostavljanje i ubijanje životinja prepoznali kao važan društveni problem, a zlostavljače i ubojice životinja kao ljude koji su opasni ne samo za životinje, već i za ljude i širu okolinu te je nužno zatvorskim kaznama utjecati na svijest da iživljavanje prema slabijima neće proći nekažnjeno.

Nažalost, još uvijek ima slučajeva kada prolaznici danima ne reagiraju na ozlijeđenu životinju, no građani ipak sve više prijavljuju zlostavljanje životinja. Tijekom godine udruga Prijatelji životinja dobiva velik broj prijava građana koji svjedoče zanemarivanju i mučenju životinja, a slične prijave dobivaju i druge udruge za zaštitu životinja. Na web stranici Prijatelja životinja mogu se naći upute o načinima prijave zanemarivanja, mučenja i ubijanja životinja policiji, inspekcijama i općinskom državnom odvjetništvu. Udruga poziva građane da ne okreću glave pred prizorima patnje životinja i da prijavljuju sve slučajeve zanemarivanja i nasilnog postupanja prema životinjama.

Usprkos porastu broja prijava od strane građana, suosjećajnije društvo, sigurno od nasilja prema slabijima (bili to ljudi ili životinje), može se izgraditi jedino suradnjom građana i nadležnih institucija koje će zakonske propise provoditi u djelo. Zatvorskim i novčanim kaznama zlostavljači, koji u većini slučajeva ostaju nepoznati ili nisu sankcionirani, trebaju dobiti jasnu poruku da se nasilje neće tolerirati ili relativizirati jer se radi 'samo o životinjama'. Vrijeme je da najstrožim kaznama za zlostavljanje životinja Hrvatska napravi etički pomak i da se zločini nad životinjama shvate kao ozbiljna prijetnja cijelome društvu, jer onaj tko muči životinje jednako je sposoban zlostavljati djecu i odrasle ljude.

Prijatelji životinja podsjećaju i na životinje čije se institucionalizirano mučenje i ubijanje ne sankcionira jer se doživljava kao 'normalno' i društveno prihvatljivo. Zbog ljudske prehrane 2012. godine u hrvatskim klaonicama i u privatnim domaćinstvima ubijeno je preko 40 milijuna životinja, a 2011. godine 77729 tona riba i ostalih vodenih životinja.

Izdvajamo samo neke od brojnih slučajeva sadističkih mučenja i ubijanja životinja u 2012. godini, koji su bili popraćeni u medijima, a zbog upućivanja na zajednički mentalni sklop zlostavljača životinja uvrstili smo i monstruozni slučaj iz nama susjedne zemlje:

2.1.2012, Križevci: lovac upucao psa 30 metara od njegova skrbnika
Tijekom šetnje s miroljubivim labradorom Blekijem, Ivan Podolski iz Križevaca uzaludno je vikao i molio lovca da ne puca na psa, koji je bio udaljen od njega 30-ak metara. Lovac je ubio psa, a Podolski je o svemu obavijestio policiju.

4.1.2012, Sarajevo: dječak kišobranom ili metalnom šipkom silovao psa
Članovi Udruženja Avlijaner iz Sarajeva prijavili su silovanje psa mješanke, kojoj su veterinari kirurzi pružili prvu pomoć. Pas je silovan u anus kišobranom ili metalnom šipkom, a pretpostavlja se da je počinitelj 14-godišnjak koji je isti zločin napravio prije tri godine, otkad su u istom naselju silovana još četiri psa.

4.1.2012, Sesvete: kujica teško ranjena od djelovanja eksplozivne naprave
Jedna šetačica našla je teško ranjenu trogodišnju belgijsku ovčarku kako beživotno leži u jednoj šumi u Sesvetama, gdje je provela četiri dana. Veterinari su utvrdili da ima teške opekotine i otvorene rane u predjelu toraksa i abdomena, koje su najvjerojatnije nastale kao posljedica neke eksplozivne naprave tijekom pucnjave u novogodišnjoj noći.

15.1.2012, Našice: maloljetnik mučio psića, vezao ga lancem i tukao kolcem
13-godišnjak s područja Osječko-baranjske županije pronašao je izgubljenoga psa, kojega je vezao lancem za stablo i nanio mu više ozljeda drvenim kolcem. Policija ga je prijavila zbog zlostavljanja životinja.

2.2.2012, Modruška Munjava kod Josipdola: zatukao sjekirom psa na lancu, koji mu je ugrizao sina
Petogodišnji dječak bio je sam u dvorištu i tukao je štapom psa na lancu, koji mu nije dao da uzme igračku. Pas ga je napao i izgrizao po glavi. Dječaku je pružena liječnička pomoć i sanirane su mu ozljede, a otac je ubio psa sjekirom.

8.2.2012, Osijek: vandali autolakom obojili dva psa, trudna kujica pobacila
Volonteri osječke Udruge Pobjede spasili su dva psa koje je netko obojio autolakom. Trudna kujica je zbog trovanja bojom imala spontani pobačaj i jedva je preživjela.

26.2.2012, Raškovići kod Knina: nepoznati vandal odsjekao je psu glavu i bacio je pokraj ceste
U Raškovićima kod Knina nepoznati vandal odsjekao je psu glavu i bacio je pokraj ceste, a to je medijima prijavio vozač koji je prolazio tom cestom. Nitko od žitelja Raškovića nije prijavio slučaj policiji, pa je to učinio novinar.

26.2.2012, Pazin: bacio s mosta osam tek rođenih psića na zaleđenu rijeku
Na zaleđenu Pazinčicu koja teče središtem Pazina nepoznati bezdušni manijak bacio je s mosta osam tek rođenih psića koji su pali na zaleđenu površinu i umrli u mukama.

28.2.2012, Bibinje kod Zadra: vatrenim oružjem ubio četiri psa
Nepoznati počinitelj noću je iz vatrenog oružja ustrijelio četiri psa tornjaka u vlasništvu 54-godišnjaka iz Bibinja. Tri tornjaka umrla su na licu mjesta, a četvrti je zbog težine ozljeda eutanaziran kod veterinara.

16.3.2012, Petrinja: pas ostavljen da umre u napuštenom podrumu
Udruga za zaštitu životinja iz Petrinje 'Sretna kuća', nakon dojave građana, u podrumu napuštenog restorana pronašla je mrtvo i izmrcvareno tijelo psa. Pas je bio svezan na kratkom povodcu, pod sebe je obavio nuždu, a na hrptu je imao ranu. Njegovo zavijanje građani su slušali danima, ali nitko nije došao pomoći niti pozvati na vrijeme udrugu.

25.3.2012, Kaštele: ubio psa hicem iz lovačke puške
Dok je šetala s četverogodišnjim psom plažom, njegova skrbnica začula je pucanj i vidjela psa kako leži mrtav. Sumnja da je psa, kojeg je udomila iz azila, ubio susjed koji joj je već prijetio da će ubiti psa, a koji to negira.

3.4.2012, Novi Zagreb: umirovljenica bacila štene s petog kata
Psihički bolesna umirovljenica bacila je preko balkona stana na petom katu četveromjesečnoga psića. Susjeda je odmah odvezla psa veterinaru, ali je putem preminuo.

17.4.2012, Imotska krajina: u mjesec dana otrovano 30-ak pasa
U mjesec dana na širem području Imotske krajine otrovano je tridesetak pasa, i lutalica i kućnih ljubimaca, koji su umrli u teškim mukama, a stradale su i mačke i neke divlje životinje. Samo u snježnoj mećavi u veljači nastradalo je više od 50 pasa na lancu jer su im kućice bile zatrpane snijegom, dok su mnogi umrli i od gladi.

27.4.2012, Vidovec: pokušao zaklati kujicu i njezina dva šteneta
Vlasnik kujice koju je je teško zanemarivao i tukao pokušao je zaklati nju i njezine tromjesečne štence. Nakon dojave građana zagrebačkom Info centru za kućne ljubimce, veterinari su hitno pružili pomoć teško ranjenim štencima i kujici koja je u predjelu prsa imala duboke ubodne rane i gotovo je iskrvarila.

6.7.2012, selo Čučevo kod Kistanja (blizu Knina): u zatvorenoj štali izgorjelo 90 ovaca i koza
U zatvorenoj štali 54-godišnjaka iz Kistanja izgorjelo je 90 ovaca i koza koje nisu mogle pobjeći jer je štala bila zatvorena. Policija je izvijestila o slučaju Državno odvjetništvo.

8.7.2012, Nemetin: psa zavezali žicom za kamen i bacili ga u Dravu
Volonter osječke Udruge Pobjede pronašao je u Dravi psa kojeg je netko očito namjeravao ubiti. Pas je bio u velikom šoku jer je vjerojatno satima stajao na suncu, a nije se mogao pomaknuti zbog kamena za koji je bio zavezan žicom.

30.7.2012, Bilje: aktivistice spasile kujicu koja je 10 dana bila bez hrane i vode
Nakon izostanka djelovanja policije i veterinarske inspekcije, koji su procijenili da kujica nije zanemarena, aktivistice osječke Udruge Pobjede preskočile su ogradu jedne kuće i oslobodile dvije zlostavljane kujice. Kujica koju je vlasnica ostavila deset dana zavezanu za lanac u zakovanoj kućici, bez hrane i vode, bila je dezorijentirana, dehidrirana i teška svega 4,9 kilograma te joj je pružena veterinarska pomoć.

18.8.2012, Daruvar: zavrnuo mački vrat i bacio je u drvo
Na YouTubeu objavljena je snimka na kojoj se vidi da mladić maloj crnoj mački zavrće vrat i baca je u drvo, nakon čega se krvava mačka nastavlja tresti na podu, a mladić je uz psovke baca dublje u šumu. O događaju su obaviješteni policija i Državno odvjetništvo.

19.8.2012, Munčići: šakama udarao već ozlijeđenoga psa i odvezao ga u prtljažniku
Mirjana Benčić svjedočila je zlostavljanju životinje kada se u neposrednoj blizini njene kuće zaustavio automobil iz kojeg je izašao muškarac, otvorio prtljažnik i pun bijesa divljački šakama udarao po glavi već ozlijeđenoga psa koji je stravično cvilio i zapomagao, a zatim ga je gurnuo nazad u prtljažnik i odvezao dalje. Iako je zapisala broj registarske tablice i nazvala policiju da ih obavijesti o incidentu, policija nije reagirala.

rujan 2012, Zagreb: student bacio mačića preko krova kuće i to snimio
Ante Palić, student iz Zagreba, uzeo je mače i snimio kako ga baca preko krova kuće. Snimku je objavio na Facebooku uz komentar 'Leteća mačka, malo sam dao maci krila, hahahaha'.

24.9.2012, Pula: trovanje mačaka u Puli postaje sve češće
Udruga 'Ruka šapi' upozorila je kako trovanja mačaka i njihovo umiranje u teškim mukama postaje sve češće u Puli te je pozvala građane da prijavljuju trovanja policiji i veterinarskoj inspekciji.

27.10.2012, Knin: zavezali pijetla za auspuh automobila i vukli ga dok nije umro
Tijekom sklapanja braka u crkvi u Kninu, sudionici svadbe zavezali su pijetla za auspuh automobila i vukli ga po cesti dok nije umro. Udruga Prijatelji životinja podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu koje je ubrzo izvijestilo da je u prosincu podiglo optužnicu protiv okrivljenog Josipa Čulina zbog kaznenog djela mučenja životinja.

29.10.2012, Škare kod Otočca: bjesomučno udarao psa dok nije izdahnuo
56-godišnjak je u mjestu Škare iza kuće 44-godišnjeg poznanika poljoprivrednim alatom zatukao psa. Jadnu životinju bjesomučno je udarao oruđem sve dok nije izdahnula. Policija ga je prijavila Državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela uništenja i oštećenja tuđe stvari.

30.10.2012, Karlovac: mačiću potrgali sve zglobove i ligamente
Aktivisti Udruge Mijau-Karlovac nastojali su spasiti mače staro mjesec i pol dana, kojem su obje prednje noge višestruko polomljene jer mu ih je netko pokušao iščupati. Veterinari su mu pokušali spasiti jednu nogu operacijom, dok je drugu trebalo amputirati, no zbog zdravstvenih komplikacija i novog operativnog zahvata mačić je umro ubrzo nakon buđenja iz narkoze.

2.11.2012, Labin: masovno trovanje mačaka na labinskoj tržnici
Aktivisti Udruge za zaštitu životinja Fenix iz Labina svjedočili su na labinskoj gradskoj tržnici strašnom prizoru mačaka i mačića koji su umirali u najvećim mukama i padali s krovova kafića. Neke od mačaka bile su sterilizirane preko udruge.

10.11.2012, Novo Čiče kraj Velike Gorice: susjedu motornom pilom ubio psa koji je bio zavezan na lancu
Nakon što je našao mrtvoga i krvavog psa na svojem zemljištu, stanovnik Novog Čiča otkrio je da mu je susjed ubio psa koji je bio zavezan na lancu, tako da ga je više puta udario, slomio mu rebra te mu nanio i druge ozljede.

20.11.2012, Slavonski Brod: zavezali kujici šape i njušku i bacili je u kontejner
Volonteri udruge Victus iz Slavonskog Broda nisu uspjeli spasiti kujicu bačenu u kontejner za smeće. Kujici su njuška i šape bili omotani ljepljivom trakom tako da ne može pobjeći, glava joj je bila krvava, tijelo puno krpelja, a bila je u potpunom šoku i u teškom psihičkom stanju te je, usprkos pruženoj pomoći, ubrzo umrla. Neki od stanara u obližnjim zgradama rekli su da se njezino cviljenje čulo cijele noći, no nikome nije palo na pamet provjeriti o čemu je riječ.

19.12.2012, Darda: dva dana ranjen pas ležao ispred škole pred očima brojnih prolaznika
Psa Martija ozlijedio je automobil, nakon čega je ležao dva dana ispred škole u Dardi, a da mu nitko od brojnih prolaznika nije pomogao. Pas nije iskrvario zahvaljujući hladnoći. Volonterke iz osječkog azila nakon poziva odvele su ranjenoga psa veterinaru te se Marti oporavlja nakon petosatne operacije transplatacije i šivanja kože.

30.12.2012, Galižana u blizini Pule: psu stavili zapaljenu petardu u usta
Miško, 8-godišnji pas iz Galižane, morao je biti uspavan jer mu je netko stavio zapaljenu petardu u usta i nanio teške ozljede njuške i glave, Rentgen lubanje pokazao je da je Miško imao i dva metka u vratu i glavi, i to od zračne puške. Policija je priopćila da još traga za nepoznatim počiniteljem.

Vezane teme

Bacio macu preko krova [ 28.42 Kb ]Mačiću pokušali iščupati noge [ 32.74 Kb ]Marti iz Osijeka [ 35.02 Kb ]Pokušao zaklati kujicu [ 313.65 Kb ]Štence bacio u zaleđenu rijeku [ 26.27 Kb ]Zavezana i bačena u smeće [ 264.85 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting