Zablude o mlijeku

| More
Zašto mlijeko nije zdravo?

U svom životu ste sigurno čuli i vidjeli brojne propagandne materijale i programe koji reklamiraju važnost, neophodnost i dobrobiti korištenja mlijeka i mliječnih proizvoda u našoj prehrani. Zahvaljujući veličini i financijskoj moći, kao i utjecaju mliječne industrije, ona je uspjela u naše umove usaditi lažna uvjerenja kako bez njenih proizvoda nema zdravlja, nema rasta i razvoja, nema 'čvrstih kostiju' i tome slično.

Danas, kada su po cijelom svijetu aktualne afere o kravljem ludilu, počinjemo shvaćati pravu istinu - onu koju godinama nepotkupljivi stručnjaci i nutricionisti pokušavaju iznijeti javnosti: Mlijeko i mliječni proizvodi, ne samo da nisu neophodni u prehrani djece i odraslih (osim u dojenačkom periodu, i to u prvom redu majčinim mlijekom ili eventualno punovrijednim zamjenama, bez primjesa kravljeg mlijeka), nego su sve opasniji za uporabu.

Prema riječima R. Katačić, dr. med., bolesti koje se na neki način dovode u vezu sa upotrebom kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda su slijedeće:

  1. nepodnošljivost laktoze (mliječnog šećera) radi nedostatka enzima laktaze (statistički gledano narodi Europe puno manje obolijevaju od ostalih naroda svijeta). Simptomi intolerancije laktoze očituju se kao nadutost i pojačani 'plinovi', bolovi i grčevi u trbuhu, vodenasti proljevi, mučnina i 'krčanje' u trbuhu
  2. povećana sklonost arteriosklerozi i posljedicama - kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti
  3. povećani rizik za obolijevanjem od pojedinih vrsta raka - posebno se spominju rak prostate, rektuma i dojke
  4. za neke teške neurološke bolesti poput amiotrofične lateralne skleroze smatra se da bi mogle biti povezane s upotrebom mlijeka
  5. alergijske reakcije ne samo na mliječne bjelančevine, nego i na moguća zagađenja unutar mlijeka
  6. zarazne bolesti uzrokovane raznim vrstama bakterija (Salmonella, Yersinia, Campylobacter, Listeria) i virusa i drugih mikroorganizama, kojima mlijeko i mliječni proizvodi mogu ponekad biti zaraženi
  7. 'bolest kravljeg ludila' - Goveđa spongiformna encefalopatija
  8. rezistencija na antibiotike radi učestale izloženosti antibioticima iz kravljeg mlijeka
  9. utjecaj hormona, nataloženih pesticida i ostalog zagađenja
  10. osteoporoza
  11. moguća povezanost raznih vrsta leukemija sa kravljim virusom leukemije, kao i brojna druga stanja.

U djetinjstvu također postoji čitav niz stanja uz koja bismo mogli povezati upotrebu kravljeg mlijeka: alergije, sideropenična anemija i posljedična nešto niža inteligencija, rani početak arteriosklerotičnih promjena na krvnim žilama, juvenilni dijabetes (tip I) - iz tog razloga 'American Academy of Pediatrics' preporučuje da se upotreba kravljeg mlijeka započinje najranije u dobi od 12 mjeseci, akne, reumatoidni artritis, karijes, zarazne bolesti.

Kako bi se poštedjeli svih gore navedenih bolesti i opasnosti vezanih uz mlijeko i mliječnu prehranu, R. Katačić nas dalje poziva da otkrijemo i oduševimo se ukusnim zamjenama za mlijeko i mliječne proizvode iz široke palete vegetarijanskih proizvoda kao što su sojino mlijeko, rižino mlijeko, mlijeko iz orašastih plodova, sojin sir, sir raznih orašastih plodova itd. Juvenilni dijabetes ili dijabetes tipa I jest teška bolest od koje obolijevaju djeca i mlade osobe koje su kasnije doživotno vezana za inzulin.

Posljednjih godina brojne studije pokušavaju shvatiti povezanost te bolesti sa prehranom. Rezultati govore kako postoji velika vjerojatnost da upotreba kravljeg mlijeka u prehrani djece (naročito ako se ono koristi u prvim mjesecima života djeteta, ili ako se obilno upotrebljava) jako povećava rizik za obolijevanjem od te bolesti.

Naime, u kravljem je mlijeku određeni peptid građen od 17 aminokiselina veoma sličan jednom peptidu našega tijela, koji se nalazi u stanicama naše gušterače koje proizvode inzulin. Budući da naše tijelo često taj kravlji protein prepoznaje kao strano tijelo, naš imunološki sustav stvori antitijela na njega. Kasnije, ta ista antitijela napadaju naš protein iz gušterače, čime nastaje tzv. autoimuna reakcija na dio naše vlastite gušterače, koji se time uništi. Nema više biosinteze inzulina, i pacijent ga mora doživotno uzimati izvana.

Juvenilni dijabetes, bez obzira na redovito uzimanje inzulina, naročito ako se ne tretira najpravilnijom vegetarijanskom prehranom, potiče razvoj mnogih komplikacija kod bolesnika.

Kao česti razlog neophodnosti upotrebe kravljeg mlijeka navodi se sprječavanje osteoporotičnih promjena na kostima. Brojna novija istraživanja, međutim, iznose sasvim suprotne činjenice. Kravlje mlijeko je visokoproteinska namirnica, prebogata bjelančevinama, a upravo previsok unos koncentriranih bjelančevina kroz upotrebu hrane životinjskog podrijetla (mesa i prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda i jaja) dovodi do gubitka kalcija iz kostiju. To se 'korištenje kalcija iz kostiju' događa zato što je taj kalcij potreban za neutralizaciju aminokiselina - kiselih 'građevnih jedinica' bjelančevina. Bogatstvo kalcija u mlijeku tu ne pomaže mnogo.

Epidemiološke studije nad mnogim narodima svijeta potvrđuju spomenute činjenice. Naime, što više ti ljudi koriste životinjske bjelančevine u prehrani, više obolijevaju od osteoporoze, bez obzira na količinu unijetog kalcija.

Klasičan primjer su Eskimi s Aljaske i to zahvaljujući svojoj specifičnoj prehrani. Ti ljudi jedu izrazito visoke količine kalcija dnevno (kroz ribu i riblje kosti), ali istodobno i jako puno životinjskih bjelančevina (ribe, morževi, kitovi). Taj im kalcij ne pomaže puno, budući da su Eskimi vodeći u svijetu po obolijevanju od osteoporoze, što se posebno očituje jako povećanom sklonošću za lomovima kosti.

Godinama smo učeni kako ćemo izbjeći probleme osteoporoze konzumiranjem mlijeka, sireva i jogurta. No, uz izobilnu upotrebu tih namirnica bogatima kalcijem, preostaje povišeni rizik za dobivanjem osteoporoze zbog obilja bjelančevina koje su nam kroz njih servirane!

Još samo jedan podatak - meso također povisuje rizik za obolijevanjem od osteoporoze i to ne samo zbog velike koncentracije bjelančevina, već i zbog povišenog unosa fosfora i sumpora kroz tu namirnicu. Vegetarijanska prehrana u sebi sadrži obilje kalcija, bez štetnosti visokoproteinske prehrane, koje su mnogo šire od spomenutog gubitka kalcija.

Kalcij u biljkama (mg u 100g)
OSUŠENI PERŠIN 1467 ORAH 129
MAK SJEMENKE 1460 ŠPINAT 126
SEZAM 783 SUNCOKRETOVE SJEMENKE 116
SUHA KORA LIMUNA 765 SLANUTAK 110
OSUŠENI CELER 645 HREN 105
SUHI ŠIPAK BEZ SJEMENJA 310 MARINIRANE MASLINE 96
ROGAČ BRAŠNO 279 SUHE MARELICE 82
TEKSTURIRANA SOJA 270 SUHA LEĆA 79
INDIJSKI KEŠU ORAH 267 SUHI BOB 74
OSUŠENI CRVENI LUK 257 SUHE PŠENIČNE KLICE 69
SVJEŽI ŠIPAK 257 KORABA KORIJEN 68
BADEM 252 CELER KORIJEN 68
PERŠIN 245 SALATA GLAVATICA 65
PINJOLI SUŠENI 233 PORILUK 65
LJEŠNJAK 226 RAŽ 64
SOJA OBIČNA 225 DATULJA SVJEŽA 63
KELJ 212 TREŠNJA SVJEŽA 63
ZELENA SOJA 197 KIKIRIKI 59
SUHE SMOKVE 193 ŽUTI SUHI GRAŠAK 59
BIJELI LUK 181 ŽUTI SUHI GRAŠAK 59
SVJEŽA NARANČINA KORA 161 ZELENE MAHUNE 57
PISTACCIO 138 ENDIVIJA 54
BUČINE SJEMENKE 135 SMOKVA 54
SUHI GRAH 135 ZOBENE PAHULJICE 54
ZAČINSKA PAPRIKA SLATKA 134 PASTRNJAK 51
SVJEŽA KORA LIMUNA 134

Za usporedbu: 100 ml kravljeg mlijeka ima nešto manje od 110 mg kalcija.

Dakle, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi bila neophodna upotreba kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda u ljudskoj prehrani. Nasuprot, izostavljanjem tih namirnica iz prehrane biti ćemo izvan utjecaja koji mogu stvoriti mnogobrojne probleme i teške bolesti.

Primjerice, bolest 'kravljeg ludila' ili Goveđa spongioformna encefalopatija bolest je krava koja je prouzrokovana jednom vrstom priona.

Prioni su čestice sitnije od virusa, za koje se čak ne bi moglo sa sigurnošću tvrditi da su živi mikroorganizmi, budući da ne sadrže genetski materijal (DNK ili RNK), već su jednostavno izgrađeni od veoma otpornih bjelančevina.

Prioni u zaraženoj životinji ili čovjeku imaju razornu moć. Prouzrokuju prijenosnu spongioformnu encefalopatiju, odnosno bolest u kojoj slikovito rečeno, moždano tkivo postaje spužvasto. Te su bolesti neizlječive i smrtonosne. I ljudi i životinje će oboljeti uglavnom konzumirajući zaraženu hranu.

Karakteristično je za te bolesti da se mogu prenijeti sa jedne vrste životinje na drugu, sa životinje na čovjeka, te čak i sa čovjeka na čovjeka (kroz hormon rasta, presađivanjem rožnice itd.).

Veliki je problem kod priona što su veoma otporni na sterilizaciju i dezinfekciju - u laboratoriju će preživjeti sterilizaciju na 360°C u trajanju od sat vremena (inače normalna suha sterilizacija po bolnicama se vrši na 180°C).

Osim toga, prioni kod svoje 'žrtve' zaobilaze imunološki sustav, istovremeno napadajući živčani sustav. Time se napadnuta životinja ili čovjek uopće ne brani od bolesti, a zbog toga je i onemogućen bilo kakav test u ranijim fazama bolesti iz kojeg bi se mogla vidjeti zaraženost organizma za vrijeme inkubacije (kao što je, na primjer ELISA test za AIDS, kojim utvrđujemo da je čovjek bio u dodiru sa virusom daleko prije bilo kakvog znaka bolesti).

Prioni su veoma slični nekim bjelančevinama unutar moždanog tkiva tako da se mogu udružiti u zajedničke nakupine i na taj način mijenjaju oblik zdrave bjelančevine, što prouzrokuje bolest.

Kod čovjeka je otkriveno nekoliko bolesti koje su prouzrokovane prionima, najpoznatija je Creutzfeldt - Jakobljeva bolest (CJB). Nakon postavljene dijagnoze, čovjek u prosjeku živi još 6 mjeseci, tijekom kojih mu postepeno sve više propadaju moždane funkcije. Kod nekih atipičnih slučajeva se bolest dijagnosticira tek nakon smrti.

Od CJB uglavnom obolijevaju osobe u srednjim godinama života.

Nakon ovog kratkog opisa, još jednog u nizu članaka koje svakodnevno čitamo, slušamo i gledamo preko masmedija na tu temu, ostaje možda najvažnije pitanje: kojom hranom se čovjek može zaraziti? Sa sigurnošću se može reći da iznutrice zaražene životinje donose najveći rizik, kod mesa - mišića je rizik puno manji, a za mlijeko i mliječne proizvode se 'općenito smatra da nema opasnosti, pa čak i onda kada mlijeko potječe od životinja s već kliničkim manifestacijama bolesti'.

No, bez obzira na sve pretpostavke i 'smatranja', danas nitko ne može sa sigurnošću i 100% tvrditi da ne postoji nikakva opasnost od obolijevanja konzumiranjem mlijeka i to iz nekoliko razloga:

Nemoguće je, naravno, nikakvim pokusima s ljudima dokazati ili isključiti prijenos bolesti preko mlijeka. Nitko nije spreman prihvatiti takav rizik, bez obzira na sve hrabre izjave i uvjeravanja. Kad god slušate uvjeravanja kako teoretski ne postoji nikakva mogućnost prijenosa prionskih bolesti preko mlijeka i mliječnih proizvoda, znajte da iza takve izjave najčešće stoje moćno mljekarstvo i politički interesi. A ukoliko postoji i 1% mogućnosti obolijevanja mlijekom zaraženih životinja, (što nitko, sa danas poznatim i raspoloživim testovima i dijagnostičkim metodama ne može isključiti), trebali bismo ozbiljno razmisliti o prestanku korištenja tih namirnica u svojoj prehrani. Rizik se ne isplati!

Iako živimo u zemlji gdje još nije registriran niti jedan slučaj bolesti kod goveda, već se naši prvi susjedi ne mogu time pohvaliti. Vjerojatno je samo stvar vremena kada ćemo se naći u sličnoj situaciji, i zato je jako dobro već danas naučiti se živjeti bez tih potencijalno opasnih namirnica i koristiti različita vegetarijanska mlijeka i mliječne proizvode.

Tradicionalno, većina ljudi mjeri svoj unos hranjivih tvari kroz program koji uzima u obzir 4 osnovne skupine namirnica. To su mlijeko i mliječni proizvodi, meso i bjelančevine, voće i povrće, te kruh sa žitaricama. Na taj se način željelo postići da se dnevno konzumira određeni broj 'mjerica' iz svake skupine i da se na taj način osigura uravnotežena prehrana. Taj program osigurava da svakodnevno zadovoljimo potrebe za svim hranjivim tvarima. Njegov osnovni nedostatak jest u tome što se na taj način ne sprječava prevelik unos namirnica i posljedična pretilost, koja predstavlja jedan od osnovnih zdravstvenih problema u razvijenim zemljama. Tim programom čovjek veoma lako može preopteretiti svoj organizam prevelikim količinama bjelančevina, masnoća, kolesterola i soli. Da li zaista trebamo koristiti 4 skupine namirnica, kada sve svoje potrebe možemo zadovoljiti sa svega dvije skupine - kroz ono što ulazi u skupinu voća i povrća, te kruha i žitarica - upravo kroz namirnice koje koriste vegetarijanci koji su daleko zdraviji od ne-vegetarijanaca?

Jedna od osnovnih postavki u nutricionizmu jest tvrdnja da ne postoji esencijalna - neophodno potrebna i nezaobilazna namirnica. Postoje samo esencijalne hranjive tvari ili nutrienti. Mi sve njih možemo dobiti kako kroz dvije, tako i kroz četiri skupine namirnica.

Pitanje na koje treba u ovom trenutku razmišljati jest sljedeće: 'Koji je najzdraviji način prehrane koji će mi osigurati unos svih potrebnih hranjivih tvari?' Danas znamo da je odgovor na ovo pitanje: 'Vegetarijanska prehrana koja uključuje uporabu raznovrsnog voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarka, orašastih plodova i sjemenka!', zaključuje dr. Katačić.

Ukratko - zašto mlijeko nije zdravo?

Kravlje mlijeko je dobro za njezino mlado. Za ljude ono nije zdravo jer sadrži kolesterol, ogromne količine masnoće i mnogo toga lošeg po čovjekovo zdravlje.

Čisto mlijeko sadrži 49% kalorija koje dolaze iz masnoće. Mlijeko s oko '2%' masnoća sadrži 35% kalorija koje dolaze iz masnoće. Sir sadrži 74% kalorija što dolazi iz masnoće dok maslac sadrži 100% kalorija što dolaze iz masnoće.

Ovakvo je mlijeko dobro za mladunče životinje od kojeg će to mladunče za kratko vrijeme narasti i dobiti 250 kilograma, ali za ljude nije preporučljivo jer je našemu tijelu teško preraditi tolike količine masnoće pa nije ni čudo što se čovjek brzo udeblja kad jede proizvode koji u sebi imaju kravlje mlijeko. Takvi proizvodi su sladoled, margarin, maslac, sir, mlijeko, čokolade, torte, keksi, kolači, itd.

Nadalje, mlijeko sadrži mnogo toga što bi mogli svrstati u otrove. Kravlje mlijeko sadrži 59 aktivnih hormona, razne supstance što izazivaju alergiju, velike količine masnoće, kolesterol, herbicide, pesticide, 52 vrlo snažna antibiotika, krv, bakterije i viruse. Sve je to povezano s modernim uzgojem odnosno iskorištavanjem krava, jer im se daju hormoni, antibiotici i razni otrovi kako bi proizvele što više mlijeka. U mnogim slučajevima krava više ne može stajati na nogama od opterećenja jer je pretvorena u stroj za davanje mlijeka, umjetno ju oplođujući i otimajući joj mladunče nekoliko sati nakon što ga rodi. Česti su slučajevi da krava iskoči iz zatvora gdje je čuvaju da bi tražila svoje mladunče. Jer svaka majka voli svoju bebu, bila ona životinja ili čovjek.

Propaganda mliječne industrije nas uvjerava da kravlje mlijeko trebamo piti zbog kalcija. To je najobičnija laž. Kao prvo, krave dobivaju kalcij jedući biljke. Kao drugo, krave mogu upiti sav taj kalcij u tijelo jer imaju isto tako velike količine magnezija. Da bi tijelo upilo kalcij i koristilo ga, mora se imati isto toliko magnezija. Pijenje mlijeka onda nema nikakvog učinka jer se i magnezij dobiva isključivo iz biljki.

Mlijeko sadrži velike količine proteina pa ga zato mnogi nazivaju tekuće meso. A dokazano je da taj protein izvlači kalcij iz ljudskoga tijela. Dakle, konzumirajući mlijeko ne samo da ne dobivamo kalcij nego još iz tijela gubimo kalcij koji dobivamo iz drugih izvora. Dokaz? Zemlje sa najvećom upotrebom mesa, mliječnih proizvoda i jaja imaju najviše slučajeva osteoporoze.

Velik broj žena kaže da se osjećaju manje napuhnute nakon što se odreknu mliječnih proizvoda. Onaj poznati osjećaj nadutosti u trbuhu prema kraju dana nestaje prilično brzo nakon prestanka pijenja životinjskog mlijeka.

Većina krava na farmama za masovnu proizvodnju mlijeka jedva preživi 2 do 4 godine. Umiru u velikim bolovima od upale vimena uzrokovanim načinom mužnje, hiperprodukcijom, i njihovim načinom života na tim farmama. Mlijeko i mliječni proizvodi su nehumani i potpuno nepotrebni.

Odricanje od mliječnih proizvoda nikada nije bilo popularnije. Prema nekim podacima, u Velikoj Britaniji, primjerice, čak 31 posto ljudi pokušava reducirati konzumaciju mliječnih proizvoda. 13 posto nikad ili gotovo uopće ne jede mliječne proizvode, a 22 posto redovito koristi alternativne ne-mliječne proizvode kao što su sojino, rižino i zobeno mlijeko, mlijeko iz orašastih proizvoda, sojino vrhnje, te sojini sirevi i sirevi raznoraznih orašastih plodova, koji ne samo da su jeftiniji za proizvodnju, nego i bogatstvom svojeg okusa ništa manje ne draškaju naše nepce navikle na tek 'glavnostrujaških' mliječnih proizvoda.

Vezane teme

Krava muzara u mukama [ 42.61 Kb ]Krava muzara gleda [ 25.20 Kb ]Krava ne može stajati [ 52.38 Kb ]Farma mlijeka [ 49.09 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting