02.12.19. Zabrana laganih plastičnih vrećica i naplata vrlo laganih plastičnih vrećica

| More

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Kabinet ministra
n.r. dr.sc. Tomislav Ćorić, Ministar
Radnička cesta 80, Zagreb

Predmet: Zabrana laganih plastičnih vrećica i naplata vrlo laganih plastičnih vrećica

Poštovani gospodine Ćorić,

pišemo Vam ponukani problemom pretjerane uporabe jednokratnih plastičnih vrećica, koja ima negativan utjecaj na okoliš te posljedično na zdravlje ljudi i životinja. Iako je na snazi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, smatramo da on ne rješava dovoljno problem njihovog prekomjernog korištenja te također i da je nužna detaljnija kontrola provedbe odredaba Pravilnika.

Praksa pokazuje da simbolična naplata plastičnih vrećica i besplatno dijeljenje najtanjih vrećica ne utječe značajno na smanjenje njihovog korištenja. Kupovina ili uzimanje nove plastične vrećice pri svakom odlasku u trgovinu izravno utječe na okoliš jer će te vrećice najvjerojatnije završiti na odlagalištu ili u spalionici otpada, čime će direktno utjecati na povećanje količine stakleničkih plinova u atmosferi. Reciklaža plastičnih vrećica, kao što ste upoznati, odvija se u najmanjem udjelu, a za nju su potrebni dodatna energija i resursi.

Uz to, pokazalo se i da se odredbe Pravilnika ne poštuju. Na kraju dopisa dostavljamo fotografiju iz jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, gdje se lagane plastične vrećice i dalje ne naplaćuju sustavno već su dostupne i bez naknade. Smatramo da je nužna stroža kontrola provedbe odredaba Pravilnika, jer ako ih ne poštuje jedan od najvećih hrvatskih trgovačkih lanaca, upitno je koliko ih poštuju manje trgovine.

Udruga Prijatelji životinja već više od desetljeća poziva na zabranu prodaje jednokratnih plastičnih vrećica. Smatramo da bi za početak, za sve plastične vrećice, neovisno o njihovoj debljini, trebalo uvesti konkretnu minimalnu cijenu koja bi odbila potrošača od njihove kupnje. To bi se trebalo odnositi i na vrlo lagane vrećice koje su trenutno oslobođene od naplate i što se zloupotrebljava.
Smatramo da je nužno zabraniti prodaju laganih plastičnih vrećica, a da se vrlo lagane vrećice, one manje od 15 mikrona, počnu naplaćivati. Problem je što potrošači i dalje nemilice koriste te najtanje vrećice uzimajući potpuno nepotrebno posebne vrećice kod kupovine samo jednog komada voća ili povrća, iako cijenu u trgovini mogu nalijepiti na pojedinačni proizvod. S druge strane, alternative poput mrežastih višekratno upotrebljivih vrećica za voće i povrće već postoje.

Dodatno, napominjemo kako je važno da ustrajete u detaljnijoj kontroli provođenja Pravilnika kako se vrlo lagane plastične vrećice ne bi koristile za iznošenje namirnica iz trgovina ili s tržnica, a vjerujemo da ćete ozbiljno sagledati naš prijedlog i da će čim prije doći do izmjene Pravilnika kako niti jedna plastična vrećica ne bi bila samo simbolično naplaćena ili besplatna jer ona to zaista za naš okoliš, životinje i našu djecu nije.

Stojimo na raspolaganju za suradnju i sastanak.

Srdačan pozdrav,
Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja i poseban savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

U Zagrebu, 2. prosinca 2019.

besplatne plastične vrećice [ 387.99 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting